Skip to main content

Alles over deze wijn en regio


Chianti

Chianti
Chianti

Chianti of chianti classico is misschien wel de meest beroemde rode wijn uit Italië. Deze luxe wijn wordt gemaakt in de streek Toscane en bestaat voornamelijk uit de sangiovese druif. Maar wat maakt nou dat chianti zo’n lekkere, vaak prijzige en kwalitatief goede wijn is? Lees hier alles over chianti wijn!

Bekijk alle Chianti wijnen

CHIANTI IN HET KORT

Fles Chianti
Fles Chianti

Chianti is droge rode wijn met medium tannines. De wijn heeft een hoge zuurgraad en smaakt hierom heel goed bij eten. Een goede chianti is wat duurder maar zeer mooi van smaak. Een goede wijn om cadeau te geven of te drinken bij een speciale gelegenheid!

  • Smaakt naar: kersen en pruimen (jong), tabak en leer (ouder)
  • Lekker bij: rode sauzen, rood vlees, lam of wild
  • Belangrijkste druif: sangiovese
  • Kwaliteit van de wijn: erg verschillend. Een eenvoudige chianti is sappig en vrij licht, een zeer goede chianti heeft een geconcentreerde en mooie complexe smaak
  • Komt uit: het gelijknamige gebied in Toscane in Italië

Chianti’s vallen voornamelijk binnen het smaakprofiel Classic Red en Royal Red. Ook jouw persoonlijke smaakprofiel ontdekken?

OORSPRONG: CHIANTI STREEK

Er worden al sinds de 13e eeuw wijnen gemaakt in chianti; het gebied tussen Siena en Florence in de Italiaanse regio Toscane. Chianti’s waren lang simpele, kwalitatief minder goede rode wijnen. Ze stonden vooral bekend om de opvallende decoratieve ‘mandflessen’ waarin ze werden gebotteld. Pas in de jaren 70 werd de productie verlaagd en werden de wijngaarden gemoderniseerd. Tegenwoordig wordt chianti in meerdere wijngebieden in Toscane verbouwd en is de kwaliteit van de chianti’s veel beter dan voorheen.

GEMAAKT VAN DE SANGIOVESE DRUIF

Chianti’s worden gemaakt op basis van de sangiovese-druif. Minstens 80% van de wijn moet hieruit bestaan, bij de meeste chianti’s ligt dit percentage echter hoger. Sangiovese is een druif met een dunne schil die zorgt voor vrij licht gekleurde wijnen. De sangiovese wordt naar wens aangevuld met de blauwe canaiolo, colorino en internationale druivenrassen als cabernet sauvignon en merlot of syrah. In de ‘ gewone’ chianti zijn ook witte druivenrassen toegestaan.

Hoe ziet een chianti wijn er dan uit?

Door de sangiovese druif krijgt de chianti blend een helderrode kleur met oranje-achtige tinten. Dit is een tint die vaak wordt geassocieerd met wijnen die langer op de fles hebben gerijpt.

Kwaliteitskeurmerk Chianti

Chianti wijn heeft de hoogste kwalificering in het Italiaanse wijnetiket: het DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Er zijn 20 wijnregio’s in Italië die dit keurmerk dragen, waarvan DOCG chianti de grootste is. Een beetje kwaliteit mag je van deze wijn dus wel verwachten! Je ziet op het etiket van de wijn aan welk keurmerk deze voldoet.

Soorten Chianti

Sinds 1932 heeft de Italiaanse overheid eisen gesteld aan waar en hoe chianti wijn geproduceerd moet worden. Zo verdient een wijn bijvoorbeeld pas de riserva titel wanneer deze 2 jaar op fust gelagerd is en daarna nog drie maanden op de fles heeft gerijpt.

Chianti VS chianti classico

Alleen chianti wijnen die uit het het klassieke, originele chianti gebied binnen Toscane komen heten chianti classico. Dit zijn over het algemeen wijnen van hogere kwaliteit en herken je aan de zwarte haan op het etiket. Chianti wijnen die uit gebieden komen die grenzen aan dit gebied hebben de naam chianti met als toevoeging de naam van het gebied waar ze uit komen. Dus bijvoorbeeld: chianti ruffina of chianti colli fiorentini. Ook kan het zo zijn dat de (nog) betere chianti wijnen de titel chianti superiore dragen, maar dan verdwijnt de toevoeging ‘classico’ achter de wijn. Volg je het nog?

CHIANTI CLASSIFICATIE

Chianti
Chianti

Er zijn specifieke rijping periodes waar chiantiwijnen aan gebonden zijn. Daarnaast is de naam van de chiantiwijn dus kenmerkend voor de afkomst.

Dit zijn de soorten:

  • Chianti: 6 maanden gerijpt
  • Chianti Classico: 1 jaar gerijpt (op eikenhouten vaten)
  • Superiore:1 jaar gerijpt (minimaal 9 maanden op houten vaten)
  • Riserva: 2 jaar gerijpt (op houten vaten)
  • Gran Selezione: Minstens 30 maanden gerijpt (op hout of in de fles)

Waar drink je Chianti bij?

Chianti heeft een hoge zuurgraad en vrij stevige tannines. Hierdoor is dit een ideale wijn om te combineren met eten! Gezien de wat hogere prijs voor een goede chianti is dit dus het ideale cadeau om mee te nemen naar een (kerst)diner, bijvoorbeeld! 
De hoge zuurgraad van chianti zorgt voor een goede match met:

  • Rood, rijk vlees
  • Gerechten op basis van tomaat, bijvoorbeeld pizza of pasta
  • Wild
  • Harde kazen (denk aan parmiggiano)

Tip: Wil je de perfecte wijn vinden bij jouw favoriete gerecht? Kijk dan eens op onze wijn en spijs pagina.

Gall & Gall wijnbox
Gall & Gall wijnbox

Meer Italiaanse wijn proeven?
Probeer dan eens de Gall&Gall wijnbox Bella Italia. In dit pakket vind je naast een heerlijke fles chianti ook nog 5 andere (prijswinnende) Italiaanse wijnen die je geproefd moet hebben!

Naar de Gall & Gall wijnboxen

Leer alles over wijn!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.