Skip to main content

Win een diner voor 2


Orangerie de pol

Orangerie de pol

Maak kans op een compleet verzorgd diner voor 2 personen bij Orangerie de Pol! Aan de rand van Doetinchem en in het bosrijke gebied van De Pol vind je deze Orangerie. Midden in de natuur is elk seizoen een unieke beleving doordat binnen en buiten met elkaar verweven zijn. In de Orangerie zijn ze één met de seizoenen, zowel in het decor dat het uitzicht ons biedt, als in het menu. Deze culinaire beleving creëren ze met producten van onze lokale helden, leveranciers met passie!

Hoe maak jij kans?*

•    Dat is heel makkelijk! Koop tussen maandag 21 juni & zondag 4 juli 2021 één van onze deals speciaal voor kaarthouders.
•    Scan jouw klantenkaart in de winkel, of voer hem in op gall.nl
•    Je maakt nu automatisch kans op 1x dineren voor 2 personen bij Orangerie de Pol
•    Na afloop van de winactie zal de winnaar per mail op de hoogte worden gebracht
*Deze winactie is alleen geldig voor kaarthouders

Gelezen in PROEF! magazine: Over Orangerie de Pol

Marjolein van der Ham doet de wijn en haar vriend Mark Captein de spijs. Hun restaurant, Orangerie De Pol, zit in een prachtige kas. Daar daagt dit duo zichzelf uit om elk seizoen voor iets onbekends en nóg beters te gaan.


MARK & MARJOLEIN

Marjolein: “We werden verliefd op elkaar in 2015, op Bonaire. Mark was Nederland even zat en werkte een jaar lang in een restaurant waar ik in die tijd stage liep. Het idee om een eigen restaurant te beginnen, hadden we al voordat we elkaar ontmoetten. Dus toen we uiteindelijk terug naar Nederland gingen, besloten we het samen te gaan proberen. Zo kwamen we in de Achterhoek terecht.”
Mark: “Ik had niks met Doetinchem, ben nog meer dan Marjolein een stadsjongen, maar de locatie en het pand waren te bijzonder. Zonder deze kas waren we hier waarschijnlijk niet terechtgekomen, maar het bevalt goed. Het is hier relaxed. En het maakt ons eigenlijk niet zoveel uit waar we wonen: als we maar kunnen doen wat we het liefst doen.”
Marjolein: “Het helpt ook mee als je elkaar op de werkvloer hebt ontmoet wanneer je samen een restaurant begint op een plek die je niet kent: we wisten vanaf het eerste moment hoe het was om met elkaar te werken. Daardoor heeft samenwerken voor ons altijd natuurlijk gevoeld.”

CORONA

Mark: “We zijn eind 2018 opengegaan en hebben dus iets meer dan een jaar gewoon kunnen draaien. En toen kwam 2020. Het was heftig en irritant, ook omdat ik opstandig word van mensen die mij regels willen opleggen.”
Marjolein: “Het was zeker pittig, maar toch stonden we er allebei uiteindelijk hetzelfde in: we hebben hier geen invloed op, gaan er het beste van maken en kijken vooral naar wat wél kan. Dus konden mensen ons inhuren voor een thuisdiner, verkocht de lokale supermarkt een tijdlang onze cheesecakes en bedachten we een seizoenskaart: de gasten konden een kaart kopen waarmee ze elk seizoen bij ons konden komen eten. Dat soort dingen hebben ervoor gezorgd dat we er nog steeds staan.”
Mark: “En we openden Café De Pol.”
Marjolein: “Ons restaurant zit pal aan het Pieterpad, de bekendste langeafstandwandelroute van Nederland. We kregen de afgelopen twee jaar veel vraag naar kopjes koffie, een gebakje of een lekker soepje, maar in De Orangerie werken we alleen ’s avonds en het past gewoon niet in het finedining-concept. Dus openden we begin dit jaar Café De Pol, in het pand tegenover de kas. Daar kun je koffiedrinken, lunchen en borrelen. Tot zes uur, daarna gaan we verder in De Orangerie.”


MET DANK AAN DE KAS

Marjolein: “Het concept om veel lokale, seizoensgebonden producten te gebruiken
komt door de kas. Je maakt alles wat hier buiten gebeurt intens mee. Zon, regen, sneeuw, de wisseling van de seizoenen speelt zich voor je ogen af. Dus besloten we een seizoensgerichte kaart te maken: ieder kwartaal een ander verrassingsmenu.”
Mark: “Ik probeer mezelf daarin elke keer uit te dagen, steeds nieuwe gerechten te bedenken, geen dingen terug te laten komen die eerder succes hadden. Het
moet nieuw zijn. En een touch beter, dat ook. Wat wel altijd terugkomt is Spaarndamse paling. Ik kom daar vandaan en Spaarndam staat erom bekend, dus die paling zit in elk menu, de ene keer in een amuse, de andere keer in een gerecht.”
Marjolein: “Dat je in een kas zit, daar heb je in de zomer geen last van. We hebben er in het begin even mee geworsteld, maar dankzij zonwerend folie en een goede airco is het inmiddels onder controle: zelfs op warme dagen kun je hier heerlijk zitten. En als de temperatuur boven de 35 graden uitkomt, kunnen we altijd nog uitwijken naar buiten: we hebben een enorme tuin.”

MARJOLEIN & DE WIJN

Marjolein: “We hebben een directe samenwerking met een wijnboer uit de omgeving, dus ik schenk zeker lokale wijnen, maar daarnaast vind ik vooral herkenbaarheid belangrijk in een wijnkaart. Ik merkte dat het niet werkte om moeilijke, rare namen op een kaart zetten, dingen waar mensen nog nooit van gehoord hebben. Dus is onze kaart voor tachtig procent herkenbaar. Wat niet wil zeggen dat ik geen bijzondere dingen schenk, maar dat doe ik dan in het wijnarrangement of buiten de kaart om.” 
Mark: “Je hoort de laatste tijd weleens dat wijnarrangementen een beetje passé
zijn. Daar ben ik het niet mee eens, arrangementen zijn top. Ik verzin een gerecht, Marjolein zoekt er twee of drie wijnen bij uit en met de rest van het personeel gaan we dan proeven, kijken wat het best past. Op die manier kun je je gasten een combinatie voorschotelen die ze niet zouden krijgen als ze zelf een flesje wit of rood hadden uitgekozen.”
Marjolein: “De meeste gasten kiezen er ook voor. Net zoals ze steeds meer voor kwalitatief betere wijnen lijken te kiezen. We introduceerden in 2019 een kleine kaart met speciale wijnen die we per glas schonken. Dan heb je het over wijnen die tussen de vijftien tot twintig euro per glas
kosten. In dat eerste jaar verkochten we die vrijwel nooit, maar in 2020 waren ze ontzettend populair. En nog steeds.”

ZONDER ALCOHOL

Mark: “Ik snap dat mensen het lekker vinden om een biertje of wijntje te drinken als ze nog moeten rijden, maar ik geloof niet in alcoholvrije bieren en wijnen.”
Marjolein: “Ik vind het ook niks, het is het vaak nét niet. Dat geeft niet, want er zijn een heleboel betere alternatieven. Wij maken hier alcoholvrije cocktails, doen dingen met thee en ik maak mijn eigen kombucha – een gefermenteerde drank op basis van groene of zwarte thee. Maar uiteindelijk verkopen we hier toch het meest wijn. En water. En dat mag wat mij betreft ook zo blijven.”