Skip to main content

Verrassende drank & spijs combinaties


Samen Sterk!

Samen Sterk!

Herfst! Het moment dat de natuur ons verrast met zijn kleur en het langzaam wat kouder wordt. Het ideale seizoen om nieuwe dingen te ontdekken. Bijvoorbeeld de verrassendste drank & spijs combinaties! Ontdek samen met ons de lekkerste drank & spijs combinaties. Voor bij de borrel voor de openhaard of na een lange dag wandelen in het bos. We komen elke week met een nieuwe pairing.

Cognac: ‘Complex combineren’

Intrigerend maar een complexe smaak, dat typeert cognac. Voordat we je vertellen met welk eten je cognac kunt combineren moet je eerst de verschillende soorten cognac leren kennen:

1. VS: Very Special cognac. Een cognac wordt een VS cognac op het moment dat het jongste bestanddeel minimaal twee jaar in het vat zit. Hiermee is VS cognac de jongste van de drie soorten.

2. VSOP: Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale. Wist je dat er na VSOP cognac niet direct Extra Old cognac volgt? Voor de verwarring bestaat er namelijk nog een soort die er net tussen valt: Napoléon XO. Waar het jongste bestanddeel van VSOP cognac minimaal vier jaar oud is, is deze in Napoléon XO zes jaar oud.

3. XO: Extra Old cognac: de oudste broer. Voorheen was het jongste bestanddeel van deze cognac soort minimaal zes jaar oud, maar deze is opgeschaald naar tien jaar. Waarom? Omdat dit bestanddeel in werkelijkheid gemiddeld twintig jaar in het vat heeft gezeten, ook al mag de cognac na tien jaar al XO genoemd worden. Zes jaar zou daarom niet representatief zijn voor hoe oud de cognac echt is.

Meer over de achtergrond van Cognac vind je hier.

Koop je cognac hier

Cognac: “Niet meer alleen voor oude mannen”

Cognac is terug! Je kunt cognac enorm goed mixen met bijvoorbeeld ‘appelsap’. Meer mixen vind je hier. Het drankje in populairder dan ooit, voornamelijk door het succes van het merk Hennessy.

Nu de combinaties, laten we het complex maken. Kies bij VS voor milde smaken, bijvoorbeeld jonge kaas of een niet te sterke Franse kaas. Voor VSOP kan je een stapje verder gaan naar wat intensere smaken, zoals donkere chocolade met fruit of karamel zeezout. XO kun je tot slot combineren met een gerechten met: wild of kastanje champignons.

VS:

  • Witte chocolade
  • Jonge Kazen en Brie

VSOP:

  • Donkere chocolade met fruit of karamel zeezout
  • Eend

XO:

  • Donkere chocolade
  • Wild
  • Kastanje champignons

TIP: MARTELL VS 70CL

Martell VS een mooie cognac die gerijpt wordt in limousin eiken houten vaten voor een periode van 5 tot 7 jaar. In de smaak herken je duidelijk vruchten, eiken, vanille en een klein beetje noten.

Martell VS 70CL

Whisky: combineren kun je leren.

Whisky is uitermate geschikt om te combineren met eten, maar dit hangt wel van de smaak van de whisky af. Rokerig of Mild is een wereld van verschil. Wij geven je wat tips om je op weg te helpen met een rokerige whisky.

Koop je whisky hier

Goed genieten

Whisky is een echte drank voor bij de borrel bij de openhaard. Tijdens de lange winteravonden sip je lekker aan de whisky. Je drinkt kleine slokjes in plaatst van grote slokken, hierdoor geniet je het beste van de smaken.

Je hebt krachtige en rokerige whisky’s maar ook milde en zachte whisky’s. De soort is van belang voor de combinatie. Klik hier voor onze tips met verschillende whisky & chocolade combinaties.

TIP: Talisker Storm

Dit is geen Storm in een glas water, maar een krachtige volle whisky! Talisker is de eerste malt whisky die geproduceerd werd op het eiland Skye, waar het sinds 1830 een begrip is. De unieke opstelling van de ketels bezorgt Talisker zijn speciale karakter. Deze whisky heeft een unieke, rokerige, zoete en krachtige smaak.

Combinatietips: 

  • Oesters
  • Gerookte paling of zalm
  • Blauwe kaas
  • Donkere chocolade
  • Droge worst

Talisker Storm 70CL

Gin: zonder is er Tonic's aan!

Van alle sterke dranken heeft gin een van de meest uitgesproken smaken. Wél lekker makkelijk te combineren. Gin past namelijk bij zowel zoet als hartig.

Koop je gin hier

Gin & Tonic

Gin & Tonic is simpel om te maken, makkelijk te variëren én altijd lekker. Voor een perfecte GT is het volgende nodig: de juiste verhoudingen, de beste ingrediënten en het liefst een straaltje zon. Zelf maken? Klik hier

Ginstronomy: Gin & Tonic “food pairings”

Het combineren van cocktails zoals Gin & Tonic met eten wordt steeds populairder. Hierdoor is het “Ginstronomy” onstaan, het verwijst naar de combinatie Gin en gastronomie.

Combineer naar smaak is altijd ons advies, maar we helpen je graag op weg. Schaaldieren in combinatie met Gin & Tonic is bijvoorbeeld altijd goed, dit is een veilige en befaamde combinatie. Een verassende combinatie is die met ‘Zoete Popcorn’, probeer het eens!

  • Zoete popcorn (liefst met karamel)
  • Schaaldieren zoals Oesters of Mosselen
  • Salami
  • Blauwe kaas

TIP: Tanqueray Gin

Tanqueray heeft een heldere, frisse smaak. Er zijn kruidige ondertonen van jeneverbes, engelwortel en korianderzaden. In de afdronk is citroen te proeven. Gemaakt van pure graan alcohol en uit Toscaanse kruiden en planten is het vier maal gedistilleerd. Daarna rijpt het product 18 maanden. Tanqueray is niet alleen verrukkelijk als mix met tonic, maar is ook een goede basis voor andere klassieke cocktails en longdrinks, zoals de wereldberoemde Tanqueray Martini.

Tanqueray gin is dé gin voor echte liefhebbers. Kenner of niet, de groene fles van Tanqueray komt je zeker bekend voor. Het recept is onaangeroerd sinds 1830.

Tanqueray London Dry 70CL

Wijn & Spijs:

Het combineren van wijn en eten mogen we natuurlijk niet vergeten. Daarvoor hebben we bij Gall & Gall de wijnwijzer ontwikkeld. Type de ingrediënten van je gerecht in de zoekbalk en ontdek de perfecte wijn bij jou gerecht! 

Wijn & Spijs combinaties

Welke wijnen en gerechten je ook kiest, met deze basisregels weet je zeker dat de maaltijd een feest gaat worden! Er worden 6 basisregels worden gehanteerd voor wijn en spijs combinaties, lees hieronder de eerste 3! Meer weten? Klik dan op de button eronder en lees alle 6 basisregels. 

6 BASISREGELS: DE EERSTE 3

  1. Strak bij strak: zoute, zilte en zure gerechten geven een ‘strak’ mondgevoel. Om ervoor te zorgen dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden, schenk je een wijn met een vrij hoge zuurgraad. De combinatie van het ‘strakke gerecht’ met de zuren in de wijn maakt zowel het gerecht als de wijn ronder van smaak. Deze wijnen zijn vaak gemaakt van rieslingsauvignon blancpinot noir of gamay.
  2. Bite bij bite: rood vlees en tannines in rode wijn verzachten elkaar. Het eiwit in het vlees heft het stroevige (tannine)gevoel van de wijn op. Zo wordt een stevige wijn, bijvoorbeeld een Classic Red of Royal Red nog mooier van smaak. Denk aan wijnen uit BordeauxChianti of een Barolo.
  3. Rond bij rond: in plaats van strak kan een gerecht rond, romig en smeuïg aanvoelen. Denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en kalfsragout. Kies hierbij voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten zoals een Big White voor wit (houtgelagerde Chardonnay of Pinot Gris) of een Easy Rider of Big Red (zachte Merlot en Syrah) voor rood.
Lees hier meer over de 6 basisregels

Smaakprofielen: altijd de perfecte wijn

Met je persoonlijke smaakprofiel ben je altijd verzekerd van de perfecte wijn. Met de speciaal ontwikkelde test weet je binnen 24 seconde jouw smaakprofiel en de wijnen die daarbij passen. 

De test bestaat uit 13 vragen over jouw smaakvoorkeuren: houd je meer van groene of rode appel bijvoorbeeld. Super simpel, zo gedaan en daarna nooit meer een wijn die niet bij je past. 

Doe de test

Ben jij al kaarthouder?

Met de Gall & Gall klantenkaart krijg je nog meer korting! Zo krijg je met een klantenkaart altijd 10% korting op wijn, mousserend en whisky. En voor die 10 euro per jaar profiteer je ook van speciale aanbiedingen die alleen gelden met de klantenkaart. Wat dacht je van het Proef magazine gratis op je deurmat? Als je hem bestelt, krijg je direct klantenkaart korting op je bestelling!

Bestel de klantenkaart