De lekkerste barbecue dranken

Het is barbecue tijd! En daarbij is goed advies altijd welkom. Daarom vind je op deze pagina de top 5 barbecue-wijnen en - bieren, de beste tips voor de barbecue en een aantal recepten, die zeker goed uitpakken!

Top 5 Barbecue wijn

1. La Palma Reserva Charonnay (9.49) is heerlijk bij vette vis van de barbecue en alle sausjes.
2. Kumala Merlot-Pinotage (6.49) heeft een sappige smaak van zwarte bramen en pruimen met een beetje kruidige nasmaak. Perfect voor alles van de grill!
3. Terra Andina Carmenère (6.59) is stevig genoeg voor geroosterd rood vlees, maar door z’n soepele afdronk niet te zwaar voor een luchtige zomeravond.
4. Fine Fleur Rosé ( 6.99) maakt zalm van de barbecue nog lekkerder, gemaakt door een van de beste (Nederlandse) wijnmakers uit de Provence regio.
5. Crémant d’Alsace Brut Adam (14.99) is een feestelijk aperitief voor je barbecue.

Meer wijnen

Top 5 Barbecue bier

Speciaalbier is goed te combineren met barbecue-gerechten. En nu extra voordelig.
1. Brewdog Punk IPA (2.89): gewoon het beste bij een hamburger.
2. Floreffe Tripel (2.19): de gegrilde zalm met deze tripel is een heerlijke combinatie.
3. St. Bernardus ABT 12 (2.09): de bitterzoete afdronk past perfect bij vlees voor echte mannen: spareribs.
4. Weihenstephaner Hefe Weissbier (1.99): dit bier drinkt makkelijk weg door een frisse zuurheid. Probeer eens bij garnalen van de barbecue.
5. Gouden Carolus Tripel (2.09): dit bier is bekroond tot ‘Beste Tripel ter Wereld’ bij European Beer Star. Dat belooft wat bij een gambaspies.

Bekijk alle bieren

Tips voor de Barbecue

Welke wijn drink je bij welk gerecht? Hier een paar handvatten om het gemakkelijker te maken de juiste wijn te kiezen.

Wijn bij vis

Wijn bij vlees

Wijn bij groente

Vette vis/zalm: vol wit Rood vlees: stevig rood Asperges: fruitig wit
Gerookte vis: vol wit Lamsvlees: stevig rood Paddenstoelen: fruitig rood
Schaal- en schelpdieren: fris wit Varkensvlees: soepel rood Tomaat: fruitig rood of fris wit
Kip: fruitig rood of vol wit Paprika: stevig rood

 

Biertjes: maar in welk glas?

Het gaat bij bierglazen om de ruimte in het glas en de verhouding waarin dit staat tot de opening. Als bier in aanraking komt met zuurstof gaat het oxideren en gaat de smaak achteruit.

Fluitje

Het smalle glas is bijzonder geschikt. Omdat er hier zo min mogelijk zuurstof bij de pils komt.

Vaasje

Een goede oplossing voor pils als je een fluitje te smal vindt.

Weissenstephaner glas

Voor witbier, want ‘t bier heeft goed de ruimte om te schuimen, zonder dat er teveel zuurstof bij komt.

Bokaalglas

Voor abdij en trappisten bieren. Door het grote oppervlak komen de aroma’s het beste vrij.

Bekijk alle speciale biertjes

Welke wijn op welke temperatuur

  • Fruitige witte wijnen, zoals sauvignon blanc, drink je lekker koud op ongeveer 7 graden. Dus 3 uur in de koelkast.
  • Champagne drink je lekker koud, ook op 7 graden. Weer op tijd in de koelkast dus (3 uur)!
  • Vollere witte wijnen, zoals chardonnay iets minder koud drinken. 10 graden is prima. Hiervoor leg je hem 1.5 uur in de koelkast. 
  • Rijke witte wijnen zoals bourgogne of dessertwijnen hebben genoeg aan 1 uur koelen (tussen 10 en 14 graden). 
  • Voor rode wijnen zoals pinot noir, beaujolais of côtes du rhône  is een half uur in de koelkast, 15-16 graden, genoeg. 

Witte sangria maken

Dit zomerse drankje is zo gemaakt! Pak een grote kan en schenk alles bij elkaar. Even roeren en klaar!

  1. fles cava of lekkere witte wijn (goed gekoeld)
  2. daarbij het sap van 1 citroen en 1 sinaasappel
  3. dan schijfjes sinaasappel, perzik, appel en druifjes toevoegen
  4. 75-100 ml Grand Marnier erbij
  5. én 500 ml 7-Up

Klaar!

Barbecue recepten

Op zoek naar lekkere barbecue recepten? Die hebben we met bijpassende wijnen! Lamskoteletjes, geroosterde groenten of een gevulde kip van de grill. En ook desserts van de barbecue, zoals gegrilde perzik. 

Bekijk de recepten