Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Alles over


Bokbier

Bokbier
Bokbier

Bokbier drink je in de herfst, lente en ook in de winter. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Het leuke aan bokbier is dat het een lange geschiedenis heeft. De tradities die we nog steeds hebben, zijn lang geleden ontstaan. We praten je bij over het ontstaan, het brouwproces en de smaak van bokbier. 

BEKIJK HIER ALLE BOKBIEREN

WAT IS BOKBIER?

Bokbier is een biersoort met een hersft- en een lentevariant. De herfstbok is donkerder van kleur en bevat meer alcohol dan de lentebok. Bokbier heeft over het algemeen zoetige smaken en een vrij lage bitterheid.

infografiek voor biersoorten Bokbier

DE GESCHIEDENIS VAN BOKBIER

Bokbier stamt oorspronkelijk uit het eind van de 17e eeuw. Het bier is ontstaan in Beieren, Duitsland, om precies te zijn in de beroemde Middeleeuwse bierstad Einbeck. Einbecker bier werd op z’n Beiers uitgesproken als “Ainpöckisch bier”, verkort werd dat weer Ainpöck wat eindigde in “ein bock”. Dit is de naam waaronder wij het tegenwoordig nog steeds kennen: bokbier. Oorspronkelijk schrijf je bockbier met ‘ck’, maar in Nederland ook vaak als ‘bokbier’ geschreven. Beide zijn correct. Nederland is overigens niet het enige land waar bokbier zo populair is. Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië brouwen ook maar wat graag dit seizoensbier. Opmerkelijk: België brouwt bokbier dat soms juist bedoeld is voor de Nederlandse markt.

HET BROUWPROCES

Bokbier is een van oorsprong ondergistend seizoensbier met een relatief hoog alcoholpercentage. Het begint bij 6% en loopt op tot wel 9%. Bokbier onderscheidt zich van een pilsje door het gebruik van twee keer zoveel mout. Dit levert in het brouwproces meer suikers op en krijg je een stevigere bier. Daarnaast is de mout in bokbier op een hele hoge temperatuur gedroogd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de mout gaat karameliseren met als resultaat die karakteristieke zoete karamelsmaak van bokbier. De enige echte eis die in Nederland aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Het stamwortgehalte geeft de dichtheid van het bier aan en zegt daarmee iets over hoe zwaar het bier is.

 

België brouwt soms bokbier dat gek genoeg uitsluitend bedoeld is voor de Nederlandse markt.

BOKBIER: SEIZOENSBIER

Oorspronkelijk werd bokbier gemaakt voor de gure, koude winter. Tegenwoordig luiden wij dit seizoen al in oktober in. Er zijn begin oktober dan ook erg veel bokbierfestivals waar je oneindig veel soorten kunt proeven. Het herfstbok seizoen loopt nu van oktober tot en met februari. Van maart tot en met juni is het tijd voor de lentebok (soms ook meibock genoemd).

Herfst vs. lente

Een herfstbok heeft vaak een donkere robijnrode kleur, bevat wat meer alcohol en is zoeter van smaak dan een lentebok. Een lentebok is lichter van kleur en heeft een verfrissende, fruitigere smaak vergeleken met herfstbok. Zin in een dorstlesser?

BOKBIER GLAS

Voor een bokbiertje pak je een tulpglas. Dit glas is geschikt voor de wat zwaardere bieren. De bolle onderkant van een tulpglas reguleert de warmte van je hand. Hierdoor worden de aroma's van het bier versterkt. 

Schenken
Schenk je bokbier onder een hoek van 45º, in één vloeiende beweging in het glas. Om een stevige schuimkraag te creëren die lang blijft staan, laat je het schuim iets over de rand lopen. Wil je kringen in het tafelblad voorkomen?  Houd dan het glas recht als het bijna vol is. Dit levert een stevige schuimkraag op.

Afschuimen
Het bokbier kun je het beste afschuimen met een natte spatel, onder dezelfde 45º hoek. Een natte spatel heeft de voorkeur omdat het schuim dan een beetje water krijgt dat het bier perfect afsluit. 

 

BOKBIER BIJ JE ETEN?

Bokbier is zwaarder dan normaal bier, het heeft een volle smaak die vaak wordt beschreven als kruidig, nootachtig en licht zoet. Hou bij het combineren met gerechten het volgende in gedachten: de smaken van het bier en eten moeten tegenstellend zijn óf elkaar aanvullen. Inspiratie nodig?

- Rundvlees en bokbier zijn goede vrienden. Probeer eens dit lekkere recept van stoofvlees met een lekkere herftsbok.
- Herfstbok combineert ook heel goed met kaas. Schapenkaas om precies te zijn. Denk aan bijvoorbeeld manchego of pecorino.
- Bokbier is ook erg lekker bij een toetje! Probeer bijvoorbeeld eens deze chocolademousse.

BOKBIER BIJ JE ETEN?
Recept

Stoofpotje met bier

DORST GEKREGEN?

Elk seizoen genieten van hét bokbier van dat moment. Als je op een bokbier festival bent kun je jouw vrienden alles vertellen over het bier. Ben je dit jaar niet van de partij? Treur niet; bokbier smaakt ook heerlijk aan je eigen keukentafel. Wil je bokbier geven als cadeau? Bekijk dan eens de bier cadeau pagina!

BEKIJK HIER ALLE BOKBIEREN