Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Alles over


Bokbier

Bokbier
Bokbier

Bokbier drink je in de herfst, winter en ook in de lente. Maar waarom is dit eigenlijk zo? De tradities die we nog steeds kennen, zijn ontstaan tijdens de lange geschiedenis van bokbier. We praten je bij over het ontstaan, het brouwproces en de smaak van bokbier.

BEKIJK HIER ALLE BOKBIEREN

WAT IS BOKBIER?

Bokbier is een biersoort met een herfst- en een lentevariant. De herfstbok is donkerder van kleur en bevat meer alcohol dan de lentebok. Bokbier heeft over het algemeen zoetige tonen en een vrij lage bitterheid.

infografiek voor biersoorten Bokbier

BOKBIER OF BOCKBIER?

Bokbier stamt oorspronkelijk uit het eind van de 17e eeuw. Het bier is ontstaan in Beieren, Duitsland. Om precies te zijn in de beroemde Middeleeuwse bierstad Einbeck. Einbecker bier werd op z’n Beiers uitgesproken als “Ainpöckisch bier”, verkort werd dat weer Ainpöck wat eindigde in “ein bock”. Dit is de naam waaronder wij het bier tegenwoordig kennen: bokbier. 

Oorspronkelijk schrijf je bockbier met ‘ck’, maar in Nederland ook vaak als ‘bokbier’ geschreven. Beide schrijfwijzen zijn correct. Nederland is overigens niet het enige land waar bokbier zo populair is. Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië brouwen ook maar wat graag dit seizoensbier. 

FABELS OVER BOKBIER

Er zijn veel fabels te vinden over de naamgeving van bokbier. Zo zou de naam:

  • Afkomstig zijn van de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt
  • Iets te maken hebben met het sterrenbeeld steenbok
  • Een verband hebben met het gelijknamige dier

HET BROUWPROCES

Bokbier is een van oorsprong ondergistend seizoensbier met een relatief hoog alcoholpercentage. Het begint bij 6% en loopt op tot wel 9%. Bokbier onderscheidt zich van  pils doordat er twee keer zoveel mout wordt gebruikt tijdens het brouwproces. Dit levert  meer suikers op en zorgt voor een steviger bier. Daarnaast is de mout in bokbier op hoge temperatuur gedroogd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de mout karameliseert met als resultaat die karakteristieke, zoete karamelsmaak van bokbier. 

De enige echte eis die in Nederland aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Dit geeft de dichtheid van het bier aan en zegt daarmee iets over hoe zwaar het bier is.

België brouwt soms bokbier dat gek genoeg uitsluitend bedoeld is voor de Nederlandse markt.

BOKBIER: SEIZOENSBIER

Oorspronkelijk werd bokbier gemaakt voor de gure, koude winter. Tegenwoordig luiden wij dit seizoen al in oktober in. Er zijn begin oktober dan ook erg veel bokbierfestivals waar je oneindig veel soorten bokbier kunt proeven. Het herfstbok seizoen loopt nu van oktober tot en met februari. Van maart tot en met juni is het tijd voor de lentebok (ook wel meibock genoemd).

SOORTEN BOKBIER: HERFSTBOK VS. LENTEBOK

Een herfstbok heeft vaak een donkere robijnrode kleur, bevat wat meer alcohol en is zoeter van smaak dan een lentebok. Een lentebok is lichter van kleur en heeft een verfrissende, fruitigere smaak vergeleken met herfstbok. 

ALCOHOLVRIJ BOKBIER

Een gewone herfstbok of liever een alcoholvrije bokbier? Nog niet zo lang geleden was 0.0 bier een absolute no-go., maar inmiddels kijkt niemand er meer gek van op. 

Nadat Grolsch het eerste alcoholvrij bokbier ontwikkelde zijn er nu meer producenten gevolgd, zoals Amstel en Duvel. De ene brouwerij haalt de alcohol er na het brouwen uit, de andere laat de alcohol niet ontstaan tijdens de gisting. Eigenlijk mag deze alcoholvrije variant officieel geen ‘bok’ heten, omdat er daarvoor bepaalde ingrediënten ontbreken. Benieuwd naar meer over deze nieuwe trend? Lees dan alles over alcoholvrij bier.

BOKBIER GLAS

Voor een bokbier pak je een tulpglas. Dit glas is geschikt voor de wat zwaardere bieren. De bolle onderkant van de tulpglas reguleert de warmte van je hand waardoor de aroma's van het bier worden versterkt. 

Bokbier schenken
Schenk je bokbier onder een hoek van 45º, in één vloeiende beweging in het glas. Om een stevige schuimkraag te creëren die lang blijft staan, laat je het schuim iets over de rand lopen. Wil je kringen in het tafelblad voorkomen? Houd dan het glas recht als het bijna vol is. 

Bokbier afschuimen
Het bokbier kun je het beste afschuimen met een natte spatel, onder dezelfde hoek van 45º. Een natte spatel heeft de voorkeur, omdat het schuim dan een beetje water krijgt dat het bier perfect afsluit. 

 

BOKBIER BIJ JE ETEN?

Bokbier is zwaarder dan normaal bier en heeft een volle smaak die vaak wordt beschreven als kruidig, nootachtig en licht zoet. Houd bij het combineren met gerechten het volgende in gedachten: de smaken van het bier en eten moeten een contrast vormen óf elkaar aanvullen. Inspiratie nodig?

BOKBIER BIJ JE ETEN?
Recept

Stoofpotje met bier

DORST GEKREGEN?

Elk seizoen genieten van hét bokbier van dat moment. Als je op een bokbier festival bent kun je jouw vrienden alles vertellen over het bier. Ben je dit jaar niet van de partij? Treur niet; bokbier smaakt ook heerlijk aan je eigen keukentafel. Wil je bokbier geven als cadeau? Bekijk dan eens de bier cadeau pagina!

Wil je bokbier geven als cadeau? Bekijk dan eens de bier cadeau pagina. Of ben je op zoek naar een bokbier aanbieding? Houd dan onze actiepagina voor bier in de gaten!

BEKIJK HIER ALLE BOKBIEREN