Fever Tree

Fever Tree is de Engelse producent van 100% natuurlijke frisdranken. Ontstaan uit onvrede over de kwaliteit van de frisdranken lanceerde Charles Rolls en Tim Warillow in 2005 als eerste ter wereld een geheel natuurlijke tonic water. Fever-Tree is gemaakt om te mixen met mooie distillaten maar ook op zichzelf een ware beleving.

Na een 'tonic proeverij' op de Amerikaanse markt, bundelde Charles Rolls, die zijn reputatie verdiende als eigenaar van Plymouth Gin, de krachten met Tim Warrillow, die een achtergrond in de luxe voedsel marketing had, om de samenstelling van de frisdranken te analyseren. Zij ontdekten dat de meeste frisdranken worden geconserveerd met producten als natriumbenzoaat, en er op grote schaal goedkope aromaten als decanal en zoetstoffen als sacharine worden gebruikt. Deze stoffen zorgen voor een enorme smaakvervlakking. In een groeiende markt van premium spirits hoort een goeie mixer (frisdrank) welk het distillaat recht doet, was de mening van beide heren en het idee voor een premium tonic was geboren.

Er volgde een 15 maanden durend proces van onderzoek en ontwikkeling. Dagen in de British Library om de geschiedenis van kinine, het sleutel ingrediënt in tonic te achterhalen, tripjes naar plantages om de zuiverste vorm van dit ingrediënt te vinden en vele recepturen proevend. In 2005 werd de eerste fles Fever-Tree Indian Tonic water geproduceerd.

Fever Tree

De merknaam Fever-Tree refereert aan de informele naam van de kina boom waarvan de schors kinine wordt gewonnen. Al sinds de 17de eeuw wordt kinine gebruikt als medicijn tegen malaria.  De hoogste kwaliteit kinine was afkomstig van het grensgebied van Rwanda en Kongo, gemengd  met zuiver bronwater en acht botanische smaken, waaronder zeldzame ingrediënten zoals goudsbloem extracten en een bittere sinaasappel uit Tanzania, maakte Fever-Trees eerste tonic. Cruciaal, er zijn geen kunstmatige zoetstoffen, conserveringsmiddelen of smaakstoffen toegevoegd.

De lancering van deze eerste premium tonic heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van de Gin & Tonic vandaag ten dag. Eindelijk was er een mixer die de smaken van de steeds bijzonder wordende gins versterkte in plaats van verbloemde. Chefs, mixologen en bartenders hadden de mogelijkheid om van een simpele mix een heel lekker drankje te maken.

If ¾ of your drink is the mixer make sure you use the best!

Met dit motto ging Fever-Tree verder met de ontwikkeling van nieuwe mixers.  Want niet alleen gin verdient een mooie tonic, ook met andere distillaten wordt gemixt en ook hier was verbetering nodig. Kort na de lancering van de Indian Tonic volgde smaken als Bitter Lemon, Ginger Ale en Ginger Beer. Allen traditionele mixers voor vodka, whisky en rum. Ook hier werden weer de beste ingrediënten voor gezocht, want het product is als goed als de ingrediënten waar je het mee maakt. Siciliaanse citroenen voor de Bitter Lemon en drie typen gember voor de Ale en Beer zijn voorbeelden van deze bijzondere ingrediënten.

Sinds de lancering van de Indian Tonic in 2005 bracht Fever-Tree elk jaar een nieuwe smaak op de markt.  Er volgde zelfs  een natuurlijke light variant op de tonic en ginger-beer. In plaats van rietsuiker te gebruiken worden de producten gezoet met fruitsuikers. Deze zijn tweemaal zo zoet als normale suiker hierdoor is er maar de helft van nodig en bevat het 50% minder calorieën zonder kunstmatige toevoegingen. Het assortiment bestaat inmiddels uit 10 verschillende smaken. Allen gemaakt als mixer van de mooie spirits maar ook als frisdrank bijzonder lekker. 

"If ¾ of your drink is the mixer make sure you use the best!" - Fever Tree