Welke whisky smaken zijn er?

Wanneer je begint met whisky drinken kan het nogal een jungle zijn. Welke smaken zijn er en wat vind je eigenlijk lekker? Begin je ontdekkingsreis bij Schotse, Ierse en Amerikaanse whisky's. Dit zijn namelijk de drie bekendste whisky landen. Als uitgangspunt kun je aanhouden; Schots: rokerig, Iers: fruitig, Amerikaans: zacht. Minder gangbaar maar zeker interessant zijn de landen Japan, Canada en India. Wat deze whisky in smaak doet veranderen vertellen we je hieronder.


Welke factoren beïnvloeden de smaak van whisky?

De volgende 4 punten hebben invloed op de uiteindelijke smaak van je whisky:

 1. De graansoort
  Je kan verschillende graansoorten gebruiken voor het maken van whisky. Deze geven allemaal een andere smaak aan de whisky. Bijvoorbeeld maïs, gerst, tarwe of rogge.
 2. Het gebruik van turf
  Turf wordt gebruikt in het productieproces om gekiemde gerst te drogen. Turf geeft een rokerige smaak, wat kenmerkend is voor Schotse whisky.
 3. Het distillatieproces
  Hoe vaker een whisky gedistilleerd wordt hoe fijner de smaken worden. Ierse whiskey’s staan bekend om hun veelvuldige distillatie en dus zachtere smaken.
 4. De vaten waarin de whisky rijpt
  De whisky rijpt lange tijd in vaten en deze beïnvloeden dus de smaak van de whisky. Schotse distilleerderijen gebruiken vaak Spaans eikenhout, wat een stroevere smaak geeft. Dit geeft een andere smaak toon dan vaten van Amerikaans hout (meer vanille tonen).

Daarnaast kan je zelf de smaak van je whisky beïnvloeden door te spelen met het toevoegen van water of ijs. Daarover kan je meer lezen in het artikel Water in je Whisky: ja of nee?

Smaak profielen

Om het je makkelijk te maken zijn alle whisky bij Gall & Gall ingedeeld in 4 smaakprofielen, waardoor je nog gemakkelijker je favoriete whisky kunt vinden. Zo hoef je niet de fout in te gaan door een te zware whisky te kopen voor die vriend die net komt kijken. Of een te zachte whisky voor een fervente drinker.

1. Mild & zacht

Zachte, ronde smaak, fluweel, makkelijk drinkbaar, subtiel en elegant, vijgentonen. De volgende whisky's passen binnen dit profiel: The Famous Groose, Glen Talloch en Johnnie Walker Black Label

Bekijk alle mild en zachte whisky's > 

2. Medium & granig

Graan en havermout, peer en abrikozen, licht honing, soms kruidig. Vaak geschikt voor in de mix. Denk hierbij aan Glenfiddich, Muihead’s en Ballantine’s.

Bekijk alle medium en granige whisky's >

3. Vol & rijk

Intense smaken met zoet, gedroogd fruit (rozijnen, gedroogde abrikozen), karamel en noten. Een goed cadeau met deze varianten: Jack Daniel’s, Four Roses en Jura.

Bekijk alle volle en rijke whisky's >

4. Krachtig & rokerig

Intense, rokerige smaken, haardvuur, eikenhout, rook. Soms ziltige en jodiumachtige smaken. Voorbeelden zijn Lagavulin, Talisker Skye en Bowmore.

Bekijk alle krachtige en rokerige whisky's >


Nieuwsgierig geworden en smaken proberen?

Dat smaken verschillen is duidelijk. Wat je favoriet ook is, er is altijd wel een passende whisky bij te vinden. wij hebben meer dan +700 whisky's in ons assortiment. Van single malt tot blended, en van Schotse tot Japanse whisky's. Hier lees je alles over de verschillende soorten. 

Een spannend cadeau voor een whisky liefhebber? We hebben ook gelimiteerde en zeldzame whisky's in ons assortiment. Benieuwd naar deze prachtige flessen?
(2 stemmen)
Convalmore 36 Years 70CL
Niet meer beschikbaar