Wijnglazen: de juiste kleur in het juiste glas

inspiration-image

Artikel

Met de glazenactie leggen we ook nog even uit hoe dat nou zit met de wijnglazen: welk glas, waarvoor en wanneer … Maar laten we bij het begin beginnen. Waarom bestaat "het wijnglas". En nee, dat is niet alleen om de elegante vorm maar zeker ook om de functie. Het juiste glas is een vereiste om alle genuanceerde smaken te proeven. "Het wijnglas" is zo ontworpen dat het de smaak van de wijn verbetert en het aroma vasthoudt. Dus let even op!

Hier vind je alles over de Glazenactie

De anatomie van het wijnglas

Het wijnglas bestaat, van onder naar boven uit: de voet, de steel en de kelk. De functie van de voet is duidelijk: zorgen dat het glas blijft staan, niet meer niets minder. De steel voorkomt dat je hand het glas vasthoudt en dat zo de wijn opwarmt. Tot slot de kelk. Hier bestaan veel variaties in bij wijnglazen. De kelk zorgt voor het behouden en verdelen van de aroma’s. Ingewikkeld? Wij helpen het beste glas voor jouw wijn te kiezen.

Witte wijn & rose

.. drink je uit een zelfde glas. Kleiner en smaller dan het rode wijnglas. Witte wijn en rosé hoeven namelijk niet te ademen. Een breed glas maakt, door het grote oppervlak wat aan de lucht blootgesteld is, dat de aroma’s direct zouden vervliegen. En dit smalle glas zorgt dat de wijn langer koel blijft. Want koud komen deze wijnen toch echt beter tot hun recht dan lauw. Staan er 2 glazen op tafel dan is het kleinste glas dus voor de witte wijn.

Rode wijn

.. is complexer dan witte wijn en heeft letterlijk de ruimte nodig. Bij rode wijn is het glas dus groter en breder dan bij wit of rose. Zo kan er voldoende zuurstof bij en blijven de aroma’s goed in het glas. Om goed te kunnen walsen en zo de wijn wat extra lucht te geven is het belangrijk dat ook de bol van de kelk breed genoeg is. Niet onbelangrijk: de opening moet groot genoeg zijn om je neus in het glas te steken en goed te kunnen ruiken.

Champagne & andere mousserende wijnen

Over champagne is niet iedereen het eens. Serveren in een flute - het hoge smalle glas - of juist in een coupe zoals vroeger met brede lage kelk? Sommigen zeggen zelfs dat het allebei onzin is en champagne alleen een ander glas heeft om zo te laten zien dat je champagne drinkt en niet slechts "gewone" wijn. Maar volgens onlangs uitgevoerd diepgaand Frans onderzoek komt champagne toch echt het beste tot zijn recht in de flûte. Waarom? Het glas is smal zodat de bubbels behouden blijven en wanneer je een slok neemt komt de drank verder in de keel wat weer goed is voor de smaak.

wijnGlazen op tafel

De vraag met zoveel glazen is waar ze allemaal moeten staan als je de tafel dekt. Er zijn - volgens de etiquette - twee manieren waarop je wijnglazen op tafel hoort te zetten. Maar altijd rechts boven je bord.

    • In een schuine lijn naar beneden. Van links naar rechts in de volgorde: waterglas, rode wijnglas, witte wijnglas. Het witte wijnglas staat uiteindelijk ter hoogte van het eerste, buitenste mes.

    • In een driehoek. Het waterglas staat dan net boven de messen Het witte wijnglas staat rechts achter het waterglas en het rode wijnglas staat links achter het waterglas.

Tot slot

Is het nou echt een must om al die glazen te hebben? Kan je alle wijn uit hetzelfde glas drinken of zelfs uit een koffiekopje? Jazeker, dat kan en soms is het zelfs de enige optie, laat dat je zeker niet van een wijntje weerhouden!
Maar we zetten toch de voordelen van goede wijnglazen op een rij:

 1. De wijn komt dus beter tot zijn recht zodat je echt proeft zoals deze bedoeld is - maar dat hadden we al duidelijk gemaakt.
 2. Je maakt er indruk mee, het ziet er gewoon mooi uit op een gedekte tafel.
 3. Je hoeft niet tussen gangen of voordat je een nieuwe wijn schenkt glazen af te wassen!
 4. Je hoeft je glas niet leeg te drinken voordat je een andere wijn inschenkt (of ingeschonken krijgt).
 5. Ook voor een feestje heb je meteen genoeg glazen in huis als.
 6. Meestal krijg of koop je ze in een doos waarin je ze ook eenvoudig kan opbergen in kelder of garage als je ze niet dagelijks gebruikt.
 7. Plak 15 zegeltjes (een beetje scheef mag) op een glazen spaarkaart en je krijgt 2 glazen gratis mee.

Dus sparen maar!

Spaar nu voor gratis glazen van Schott Zwiesel

PS

Geen wijnliefhebber? Of toch zin in iets sterkers? Of je nou een whisky- of cocktailliefhebber bent, ook die glazen kan je sparen! En het whiskyglas kan je ook prima voor water gebruiken
.