Wijnglazen: de juiste kleur in het juiste glas

Wijnglazen: je hebt ze in allerlei vormen en maten. Maar de vraag is altijd welk glas, waarvoor en wanneer … Laten we bij het begin beginnen. Waarom bestaat "het wijnglas"? En nee, dat is niet alleen om de elegante vorm maar zeker ook om de functie. Het juiste glas is een vereiste om alle genuanceerde smaken te proeven. "Het wijnglas" is zo ontworpen dat het de smaak van de wijn verbetert en het aroma vasthoudt. Dus let even op!

De anatomie van het wijnglas: voet, steel en kelk

Het wijnglas bestaat, van onder naar boven uit: de voet, de steel en de kelk. De functie van de voet is duidelijk: zorgen dat het glas blijft staan, niet meer niets minder. De steel voorkomt dat je hand het glas vasthoudt en dat zo de wijn opwarmt. Tot slot de kelk. Hier bestaan veel variaties in bij wijnglazen. De kelk zorgt voor het behouden en verdelen van de aroma’s. 

wijnglazen naast elkaar
Witte wijn glas

Witte wijn en rose

Drink je uit een zelfde glas. Een wit wijnglas is kleiner en smaller dan het rode wijnglas. Een breed glas maakt, door het grote oppervlak wat aan de lucht blootgesteld is, dat de aroma’s direct zouden vervliegen. En dit smalle glas zorgt dat de wijn langer koel blijft. Want koud komen deze wijnen toch echt beter tot hun recht dan lauw. 

> Bestel nu witte wijn

rode wijn glas

Rode wijn

Rode wijn is vaak gebaat bij wat extra zuurstof. Bij rode wijn is het glas dus groter en breder dan bij wit of rose. Zo kan er voldoende zuurstof bij en ontwikkelt de wijn zich in het glas. Om goed te kunnen walsen en zo de wijn wat extra lucht te geven is het belangrijk dat ook de bol van de kelk breed genoeg is. 

> Bekijk rode wijn

champagneglas

CHAMPAGNE & ANDERE MOUSSERENDE WIJNEN

Over champagne is niet iedereen het eens. Serveren in een flute - het hoge smalle glas - of juist in een coupe zoals vroeger met brede lage kelk? Sommigen zeggen zelfs dat het allebei onzin is en champagne alleen een ander glas heeft om zo te laten zien dat je champagne drinkt en niet slechts "gewone" wijn. Maar volgens onlangs uitgevoerd diepgaand Frans onderzoek komt champagne toch echt het beste tot zijn recht in de flûte. Waarom? Het glas is smal zodat de bubbels behouden blijven.

> Bestel nu champagne

WIJNGLAZEN OP TAFEL: rechts boven je bord

De vraag met zoveel glazen is waar ze allemaal moeten staan als je de tafel dekt. Er zijn - volgens de etiquette - twee manieren waarop je wijnglazen op tafel hoort te zetten. Maar altijd rechts boven je bord.

  • In een schuine lijn naar beneden. Van links naar rechts in de volgorde: waterglas, rode wijnglas, witte wijnglas. Het witte wijnglas staat uiteindelijk ter hoogte van het eerste, buitenste mes.
  • In een driehoek. Het waterglas staat dan net boven de messen Het witte wijnglas staat rechts achter het waterglas en het rode wijnglas staat links achter het waterglas.

wijnglazen tafel

TOT SLOT

Is het nou echt een must om al die glazen te hebben? Kan je alle wijn uit hetzelfde glas drinken of zelfs uit een koffiekopje? Jazeker, dat kan en soms is het zelfs de enige optie, laat dat je zeker niet van een wijntje weerhouden!

Maar we zetten toch de voordelen van goede wijnglazen op een rij:

  1. De wijn komt dus beter tot zijn recht zodat je echt proeft zoals deze bedoeld is - maar dat hadden we al duidelijk gemaakt.
  2. Je maakt er indruk mee, het ziet er gewoon mooi uit op een gedekte tafel.
  3. Je hoeft niet tussen gangen of voordat je een nieuwe wijn schenkt glazen af te wassen!
  4. Je hoeft je glas niet leeg te drinken voordat je een andere wijn inschenkt (of ingeschonken krijgt).

P.S. Glazen sparen! Schott Zwiesel glazenactie

Tot eind januari kun je mooie glazen sparen van Schott Zwiesel. De glazen zijn gemaakt van Tritan® kristalglas, zijn kras– en vaatwasmachinebestendig, loodvrij en hebben een milieukeurmerk.

Hoe? Spaar 15 zegels bij Gall & Gall en je krijgt een gratis set!

Wijnglazen

Meer leren over wijn?

Ontdek alles over wijn, van hoe je proeft tot de grootste wijnlanden. Leer meer over:

> De grootste wijnlanden
> De meest populaire druivenrassen
> Dessertwijnen: de druiven en de wijnen
> Hoe verwijder je een rode wijnvlek?