Japanse Whisky

inspiration-image

Artikel

Japanse whisky. Nog geen eeuw oud en maar een handjevol distilleerderijen. Toch kan dit unieke whiskyland zich makkelijk meten met Schotland en Ierland. Van licht en nauwkeurig tot rokerige en vet, de Japanse malts en blends bieden een wereld van smaken.

bekijk hier alle japanse whiksy's

Het begin van de Japanse whisky

De Japanse whisky industrie begint bij twee mannen: Masataka Taketsuru en Shinjiro Torii. Taketsuru vertrok in 1918 naar Schotland om te leren over whisky en het verkrijgen van hands-on ervaring in Speyside en Campbeltown. Hij kwam terug met een hoofd vol ideeën. En een Schotse vrouw.

In 1921 bundelde hij de krachten met Torii. Samen bouwden ze in 1923 een distilleerderij (of stokerij) aan de rand van de stad Kyoto, Yamazaki. Maar Taketsuru had zijn eigen ambities. Na een aantal jaar als distilleerderij manager in Kyoto hij besloot om in 1934 zijn droom te realiseren. Een eigen distilleerderij op Hokkaido, Yoichi.

En de zaken van Torri en Taketsuru gingen goed. Nu tachtig jaar later zijn hun distilleerderijen, de merken Suntory & Nikka, nog steeds de meest invloedrijke in de Japanse whisky-industrie.

Unieke smaken: sinaasappel, kamperfoelie en toffee

Japanse whisky groeit in de westerse wereld. Want de smaak is uniek. Lees: mild en zacht dus makkelijk te drinken. Wat je in je glas terugvindt is sinaasappel, kamperfoelie en toffee. Typische smaken van de Japanse whisky.

Er zijn verschillende bedrijven die whisky produceren in Japan. De twee meest bekende en op grote schaal beschikbaar zijn de merken Suntory en Nikka. Beide produceren single malt whisky's en blended malt whisky's. Leuk om te weten: deze merken wisselen geen whisky’s met elkaar uit om meerdere opties te hebben voor blends, zoals in Schotland wel gebeurt.

Productie proces

Het productieproces van Japanse whisky verschilt niet zo veel van het Schotse whisky proces. In beide gevallen wordt de whisky tweemaal gedestilleerd in de pot stills. Japanse whisky wordt gerijpt in zowel Amerikaanse als Japanse eiken vaten (=Mizunara). Zo krijgt de whisky een geheel eigen smaak. 

Slechts acht distilleerderijen

In de krachtmeting qua whisky productie staat Schotland op 1, Amerika op 2. en Japan op 3. Niet slecht voor het kleine scala aan distilleerderijen. Het zijn er namelijk maar acht:

  1. Chichibu: Japans nieuwste aanwinst, op ongeveer twee uur rijden ten noord westen van Tokyo.
  2. Eigashima: of “White Oak”. Gelegen vlakbij de stad Kobe.
  3. Fuji-Gotemba: ‘s werelds grootste distilleerderij aan de voet van Mount Fuji.
  4. Hakushu: de hoogste stokerij van Japan ligt in Toribara. Door de hoogte heeft het een perfecte temperatuur voor het rijpen van de whisky.
  5. Karuizawa: de kleinste van Japan, gelegen vlakbij Nagano.
  6. Miyagikyo: gelegen vlakbij de havenstad Sendai.
  7. Yamazaki: Japans eerste aanwinst, gevestigd vlakbij Kyoto.
  8. Yoichi: Japans meest noordelijke stokerij op het eiland Hokkaido.

Prijswinnende Japanse whisky’s

De snelle opkomst en de kwaliteit van Japanse whisky shockeerde de whisky wereld. Bij de kenners valt Japan namelijk niet alleen in de smaak, maar ook in de prijzen. Toen in 2001 een Japanse whisky zijn eerste grote prijs won, groeide de internationale populariteit enorm. Nu winnen Japanse whisky’s bijna jaarlijkse grote prijzen op de World Whisky Awards.

Proef Japanse whisky

Japanse whisky heeft een enorme opmars gemaakt binnen de whisky wereld door zijn karakteristieke milde en zachte smaak. Zeker de moeite waard om te proeven. Tijd dus om je Schotse comfortzone te verlaten en je eens te storten op een goed glas Japanse whisky.

Bekijk hier het Japanse whisky aanbod