Bourbon: wat maakt een whisky bourbon?

inspiration-image

Artikel

Alle bourbon is whisky, maar niet alle whisky is bourbon. Maar wat is bourbon dan precies? En waar zit het verschil?

Bekijk hier alle bourbon

Wat maakt nu een whisky bourbon?

Simpel gezegd is bourbon Amerikaanse whisky gemaakt van mais. De mais geeft de bourbon een zoetere smaak in vergelijking met andere whisky’s. Hierdoor heeft bourbon een rokerig en karamel rijke smaak. Maar er is nog meer! De volgende punten zijn van belang wanneer je whisky bourbon mag noemen. Bourbon is:

  • Gemaakt in Amerika
  • Bevat minimaal 51% mais
  • Rijpt minimaal twee jaar in nieuwe vanbinnen geblakerde witte eikenhouten vaten
  • Bevat geen andere dranken of kleurstoffen
  • Heeft in het tweede distillatie van het productieproces een alcoholpercentage onder de 80%. Bourbon bevat 60-70% alcohol

Straight en blended bourbon

Bourbon verdelen we onder in straight bourbon en blended bourbon. 
  • ’Straight bourbon’ heeft minstens twee jaar gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten. En hier mogen geen andere dranken of kleurstoffen aan toegevoegd worden. 
  • ’Blended bourbon’ is minimaal 51% straight bourbon. Het grote verschil bij blended bourbon is dat er andere gedistilleerde dranken en kleurstoffen aan toegevoegd zijn.

Kentucky: De geboorteplaats van bourbon

Bourbon dankt zijn naam aan Bourbon County, Kentucky, waar het is ontstaan. In de 18e eeuw kwamen veel Schotse en Ierse immigranten naar Kentucky. En zij namen de kennis over het maken van whisky met zich mee uit Europa.

Whisky kan je maken van verschillende graansoorten en in Amerika was er een overdaad aan mais. Zo werd mais gebruikt om de drank van te maken. De whisky’s werd geëxporteerd naar andere landen en kreeg de naam “Old Bourbon Whiskey”. De naam sloeg aan, en rond 1840, werd de drank gewoon aangeduid als bourbon.

Kentucky bourbon en Tennessee whiskey

Leuk om te weten is dat Jack Daniel's officieel ook een bourbon is. Maar deze whisky mag geen bourbon genoemd worden, omdat het na de distillatie wordt gefilterd door een drie meter dikke laag houtskool van esdoorn. Dit noemen we dan een Tennessee whisky.

Zelf bourbon proeven?

Zelf het verschil tussen traditionele whisky en bourbon proeven?Hier vind je het complete assortiment whisky

3 Reviews

(104 stemmen)
17.99
14.99

1 Review

(32 stemmen)
18.89