Bourbon: wat maakt een whiskey bourbon?

inspiration-image

Artikel

Alle bourbon is whiskey, maar niet alle whiskey is bourbon. Maar wat is bourbon dan precies? En waar zit het verschil?

Bekijk hier alle bourbon

Wat maakt nu een whiskey bourbon?

Simpel gezegd is bourbon Amerikaanse whiskey gemaakt van mais. Geschreven met -ey dus. In het artikel whiskey of whisky lees je hier meer over. De mais geeft de bourbon een zoetere smaak in vergelijking met andere whiskey’s. Hierdoor heeft bourbon een rokerig en karamel rijke smaak. Maar er is nog meer! De volgende punten zijn van belang wanneer je whiskey bourbon mag noemen. Bourbon is:

  • Gemaakt in Amerika
  • Bevat minimaal 51% mais
  • Bourbon heeft geen rijpingsminimum. Voor straight bourbon is het twee jaar.
  • Bevat geen andere dranken of kleurstoffen
  • Heeft in het tweede distillatie van het productieproces een alcoholpercentage onder de 80%. Bourbon bevat 60-70% alcohol

Straight en blended bourbon

Bourbon verdelen we onder in straight bourbon en blended bourbon. 
  • ’Straight bourbon’ heeft minstens twee jaar gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten. En hier mogen geen andere dranken of kleurstoffen aan toegevoegd worden. 
  • ’Blended bourbon’ is minimaal 51% straight bourbon. Het grote verschil bij blended bourbon is dat er andere gedistilleerde dranken en kleurstoffen aan toegevoegd zijn.

Kentucky: De geboorteplaats van bourbon

Bourbon dankt zijn naam aan Bourbon County, Kentucky, waar het is ontstaan. In de 18e eeuw kwamen veel Schotse en Ierse immigranten naar Kentucky. En zij namen de kennis over het maken van whiskey met zich mee uit Europa.

Whiskey kan je maken van verschillende graansoorten en in Amerika was er een overdaad aan mais. Zo werd mais gebruikt om de drank van te maken. De whiskey’s werd geëxporteerd naar andere landen en kreeg de naam “Old Bourbon Whiskey”. De naam sloeg aan, en rond 1840, werd de drank gewoon aangeduid als bourbon.

Kentucky bourbon en Tennessee whiskey

Leuk om te weten is dat Jack Daniel's officieel ook een bourbon is. Maar deze whiskey mag geen bourbon genoemd worden, omdat het na de distillatie wordt gefilterd door een drie meter dikke laag houtskool van esdoorn. Dit noemen we dan een Tennessee whiskey.

Zelf bourbon proeven?

Zelf het verschil tussen traditionele whiskey en bourbon proeven?Hier vind je het complete assortiment whiskey