Skip to main content

Alles over de druif en de wijn


Cabernet sauvignon

cabernet sauvignon druiven
cabernet sauvignon druiven

Een cabernet sauvignon is rood, stevig en vol karakter. Gemengd met andere druiven heeft hij de Bordeauxstreek op de kaart gezet. Maar ook wereldwijd heeft hij zijn plaats veroverd. Het maakt niet uit waar de cabernet groeit (en dat is letterlijk overal ter wereld), een cabernet herken je altijd. Hoe dat komt en waar hij lekker bij is? Wij vertellen je alles dat je moet weten over deze aristocraat onder de druiven.

Cabernet sauvignon bestellen

Cabernet Sauvignon in het kort

Cabernet Sauvignon smaken in een glas

De cabernet sauvignon druif zorgt voor een krachtige wijn met medium tanninegehalte en zuurgraad. De wijn heeft een herkenbare smaak, waar de druif ook vandaan komt. Dit is wat je nog meer wilt weten:

Cabernet sauvignon maakt naar

  • Zwart fruit (blauwe bessen, cassis)
  • Chocolade, tabak
  • Kruidige aroma’s zoals munt of cederhout

Cabernet sauvignon komt voornamelijk uit

Cabernet sauvignon wordt in de fles vaak geblend met

CABERNET SAUVIGNON: PER ONGELUK GEKRUIST IN DE BORDEAUX

In de 17e eeuw werd ergens in Zuid-Frankrijk per ongeluk een blauwe cabernet franc druif met de witte sauvignon blanc gekruist. En die kruising beviel de Franse wijnboeren wel: de cabernet sauvignon was geboren. 

Maar ook buiten de grenzen van Frankrijk wordt de druif gewaardeerd. Vanuit de Franse Bordeaux heeft de cabernet inmiddels de hele wereld veroverd. En daarmee bedoelen wij de héle wereld: van de Californische heuvels tot de Gobi woestijn (in Chinese wijn, ja). Het is dus op z’n minst gezegd geen lastige druif, al gedijt hij wel het best in relatief warme zones.

DE CABERNET SAUVIGNON DRUIF: DIKKE SCHIL MET KARAKTER

De cabernet sauvignon is een kleine druif met dikke schil die in langwerpige, compacte trossen groeit. De druif moet het van de schil hebben, want die bepaalt het karakter van de wijn: de kleurstof, aroma’s en het tanninegehalte. En karakter, dat heeft een cabernet sauvignon. De schil beschermt de druif tegen de elementen en gecombineerd met een lang groeiseizoen behoudt de druif behoorlijke zuren. Met andere woorden: een druif die al uit zichzelf stevig smaakt.


Om deze krachtige smaken in toom te houden rijpt een cabernet op eikenhouten vaten. De tannines en zuren worden hierdoor verzacht. Resultaat: een ronde evenwichtige wijn met body.

WELKE KLEUR HEEFT DE CABERNET SAUVIGNON?

Kleuren Rode wijn

Op de schaal van pinot noir (lichtrood) tot syrah (purper), hangt de cabernet sauvignon naar de syrah (shiraz) wijn. Jonge cabernet wijn is soms inktzwart. Met het ouder worden verandert de kleur in warm robijnrood.

Geblend met andere druivenrassen

Een pure cabernet sauvignon uit de oude wereld vind je niet zo vaak, omdat hij het zo goed doet samen met andere druiven. Want, blend je zijn stugheid en krachtige smaak met andere druivenrassen, dan ontstaan er prachtige combinaties waar de Bordeaux zo beroemd door is geworden.

Cabernet sauvignon wordt vaak vergezeld door de merlot. Deze twee druiven vullen elkaar feilloos aan. Cabernet geeft de wijn kleur, zuur, tannine en aromatisch fruit en merlot zorgt voor zachtheid en een ronde body. In een médoc (ook uit de Bordeaux) wordt dit duo vaak aangevuld met cabernet franc, malbec en/of petit verdot. In warme oorden als Australië, Californië en Zuid-Afrika, waar de tannines rijper en de zuren zachter worden, levert cabernet sauvignon op zichzelf ook uitstekende wijnen.

Cabernet sauvignon: karakteristieke smaak van zwarte bessen

In een cabernet sauvignon ruik en proef je altijd zwarte bessen. Waar de cabernet ook vandaan komt. Soms subtiel, zoals in cabernets uit Frankrijk en andere Europese landen, soms overduidelijk als cassis limonade of bessenjenever in de wijnen uit ChiliCalifornië en Australië.

Naast zwarte bessen komen er kruidige aroma’s voor in de cabernet, die variëren van laurier en cederhout tot munt en eucalyptus. In cabernets die op kleine vaten van nieuw eikenhout zijn gerijpt, proef je koffie, toast, chocolade en/of specerijen.

WIJN & SPIJS: WAT IS LEKKER BIJ EEN CABERNET SAUVIGNON?

Cabernet sauvignon heeft eigenlijk altijd kracht, body en bite en is daardoor bij uitstek een eetwijn. Het is aan te raden hem altijd te drinken met iets te eten, want zonder kan hij nogal overweldigend zijn.

De gerechten mogen, net als de wijn, stevig zijn. Bijna alles van de grillplaat past erbij, vooral rood vlees. Bij jonge en lichtere cabernets die fris en ferm smaken doet rood vlees met groenten het ook goed. Inspiratie nodig? Denk bijvoorbeeld aan gegrilde biefstuk met courgette en spekjeseendenborst of een sappige hamburger. Oudere, zachtere en vollere cabernets zijn aanraders bij entrecôte met chiliboter, rollade, stoof- en wildgerechten.

KAASPLANK EN CABERNET SAUVIGNON, DE PERFECTE COMBINATIE


Jonge cabernets sauvignon uit koele streken zijn te stevig om met kaas te combineren. Het smeuïge en vette van de kaas botst met de tannines, waardoor de wijn stroever en soms zelfs bitter overkomt. Juist de volfruitige, jam-achtige cabernets uit warme landen doen het goed bij kaas. Lees alles over wijn en kaas!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.