Blauw: Carmenère

inspiration-image

Artikel

De carmenère komt oorspronkelijk uit de Bordeaux, maar we kennen hem vooral als Chileense wijn. Want wat de malbec is voor Argentinië, is de carmenère met trots voor Chili. En de druif doet het heel goed in het Chileense klimaat. Een carmenère levert kruidige, ronde wijnen met veel kleur en karakter.


Proef zelf een carmenère wijn

carmenère = rode bladeren

De carmenère is een druif met een relatief lage opbrengst en is erg gevoelig voor ziektes en klimaatwisselingen. Hij lijkt erg veel op de merlot, maar je herkent de carmenère druif aan zijn langere bladeren. De benaming carmenère is trouwens afgeleid van het woord carmin (=karmijn). Waarom? In de herfst krijgen de bladeren een felrode kleur.

Oorsprong: herontdekt in Chili

De carmenère komt oorspronkelijk uit de Bordeaux. Maar in de 19e eeuw kwam dit tot een eind toen de druifluisepidemie in Frankrijk de carmenère compleet uitroeide. Pas in de jaren ‘90 van de vorige eeuw ontdekte men dat de carmenère rond 1850 was geimporteerd in Chili en daar nog groeide. Sindsdien is de carmenère de trots van Chili!

Smaakt naar: rood fruit en pruimen

Bij een glas carmenère kun je smaken verwachten van framboos, zure kersen of groene pepers. Carmenère wijnen hebben tonen van rood fruit met een subtiele bittere smaak. Qua body en structuur heeft deze wijn veel gemeen met een merlot.

Match: rood vlees

Door de bittere smaaktonen is een glas carmenère de perfecte match met rood vlees en barbecue. Een fruitige variant is lekker met bijvoorbeeld lamsrack. Benieuwd hoe je deze moet maken? Kijk dan naar onze lamsrack recepten.

Zelf proberen?

Wij hebben er vast 3 voor je klaargezet. Of kies zelf uit ons assortiment.

Bekijk ons aanbod carmenère