Whiskey uit Ierland

De Ierse whiskey is qua smaak aromatischer, de rooksmaak van Schotse whisky ontbreekt, en heeft meer "body" dan de Scotch. Voller en krachtige dus. Een geduchte tegenstander van de Schotse whisky. Hieronder vertellen we je meer over de Ierse whiskey.

whisky ierland

De geschiedenis van de Ierse Whiskey

De herkomst van whisky: Schotland of Ierland?

Het eerste document waarin een verwijzing naar whisky staat is de Exchequer Rolls of Scotland uit 1494. In het eerste Ierse document wordt er pas over whiskey gesproken in 1556. Toch beschouwen de Ieren zichzelf als de onbetwiste uitvinders van de whiskey.

Hoewel de Schotten ervan overtuigd zijn dat zíj de allereerste whisky hebben gestookt, is het erg waarschijnlijk dat de Ieren gelijk hebben. Volgens de Ierse overlevering zou de beschermheilige van Ierland, de missionaris Sint Patrick (385 – 461) op zijn reizen door de Moorse gebieden van Europa de kunst van het distilleren hebben geleerd. Benieuwd naar het verhaal van de Schotten? Lees hier meer over de Schotse whisky.

Illegaal whiskey stoken

Whiskey groeide in Ierland in enkele eeuwen tijd uit tot een immens populaire drank. In de 18e eeuw waren er zo’n 1.200 distilleerderijen actief, waarvan een groot deel illegaal. De Ierse regering probeerde deze illegale praktijken uit te roeien. Dat lukte grotendeels: in 1822 waren er nog maar 800 illegale stokerijen over. In 1887 waren er nog maar 28 distilleerderijen actief in Ierland.

Aan het begin van de 20e eeuw kreeg de Ierse whiskey industrie enkele grote tegenslagen te verwerken. Na de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog en de Burgeroorlog konden de Ieren door een Brits handelsembargo niet meer exporteren naar landen van het Britse rijk. De Amerikaanse Drooglegging in de jaren ’20 sloot ook de Amerikaanse markt en niet lang daarna volgde de Tweede Wereldoorlog. Het merendeel van de weinige distilleerderijen die Ierland nog had, overleefden deze tegenslagen niet.

Tegenwoordig heeft Ierland nog 3 actieve Ierse distilleerderijen: Cooley, Midleton en Bushmills. Deze produceren onder andere Jameson, Bushmills en Connemara whiskey.

whisky

Wat zijn de verschillen tussen Ierse en Schotse whisky?

Dat de twee aan elkaar gewaagd zijn en beide populair bij whisky liefhebbers weten we. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee? Buiten dat de whisky in twee verschillende landen is gemaakt zijn er nog 3 verschillen:

  1. De Ierse overheid hief belasting op mout, maar niet op de gerstekorrels zelf. De Ieren ontwikkelden daarom een speciaal distilleerapparaat (de zogenaamde pot still). Het ongemoute gerst moest daardoor wel 3 keer gedistilleerd worden in plaats van 2 keer, zoals in Schotland gebruikelijk is. De suikers in ongemoute gerst worden namelijk moeilijker in alcohol omgezet dan die in gemoute gerst. Lees hier meer over hoe whisky wordt gemaakt.
  2. Ook wordt in Ierland de mout bijna nooit gedroogd boven turfvuur. Hierdoor ontbreekt de klassieke Schotse turfachtige smaak bij veel Ierse whiskeys.
  3. Daarnaast is het meest zichtbare verschil wel het verschil in spelling. Ierse whiskey en Schotse whisky. Dit om de whisky uit de verschillende landen te kunnen onderscheiden van elkaar. Meer informatie over whiskey of whisky, lees je hier.

Wat is jouw Ierse whiskey favorite?

Of je nou een fervent drinker bent of net bent begonnen, Ierse whiskey hoort op je lijstje te staan. De verschillende soorten zijn altijd verrassend, en keus is er voldoende. Zo kun je gaan voor de: