Schotse Whisky

Artikel

Whisky uit Schotland

Schotse whisky is een wereld fenomeen. Al eeuwenlang worden karakteristieke whisky’s hier gestookt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Schotland wordt beschouwd als de plek waar whisky is ontstaan. De hoge kwaliteit van de gerst, turf en het water vormen een perfecte basis voor de wereldwijd geroemde Scotch.

Bekijk alle Schotse whisky's


Wat zijn de kenmerken van Scotch whisky?

Wat maakt Schotse whisky nou zo uniek en de smaak zo karakteristiek? Hieronder de 4 belangrijkste kenmerken van de Schotse whisky. De whisky:

  1. is in Scotland gedestilleerd. Vrij logisch.
  2. heeft een alcoholpercentage van onder de 95%.
  3. is gedroogd in ovens die branden op turf, dit geeft de whisky de rokerige smaak. Lees in het artikel over peated malts meer over de turfsmaak.
  4. in ieder geval 3 jaar gerijpt op vat. In het artikel Hoe wordt whisky gemaakt? kan je hier meer over lezen.

Regio’s

Schotland is de perfecte basis voor het maken van whisky. En de beroemde whisky regio’s zijn dan ook bekend om hun verschillende smaken:

  • Highlands: van zacht droog tot zacht zoete whisky’s.
  • Speyside: eigenlijk onderdeel van de Highlands, maar zo populair dat het vaak als losse regio wordt genoemd.
  • Lowlands: zachte aroma’s van gras, graan en bloemen, met een droge afdronk.
  • De eilanden voor de kust: je proeft invloeden van de zee.

De geschiedenis van de Schotse Whisky

De herkomst van whisky: Schotland of Ierland?

De geboortegrond van de Schotse whisky ligt vlak voor de westkust van Schotland. Op de kleine eilandjes voor de kust landden in de 6e eeuw de eerste Ierse monniken. Zij introduceerden de kunst van het distilleren aan de Schotten. De eerste officiële schriftelijke verwijzing naar whisky staat in de Exchequer Rolls of Scotland uit 1494.

De Ieren zijn overigens van mening dat zij de allereerste whiskey (lees hier meer over de spelling variant whiskey of whisky) hebben gedistilleerd. Hoewel dat aannemelijk is (Ierse monniken leerden het distilleren immers aan de Schotten), dateert het eerste officiële Ierse document waarin over whiskey wordt gesproken pas van 1556. Benieuwd naar het verhaal van de Ieren? Bekijk dan het artikel Ierse whiskey.

De illegale en legale stokerijen van Schotland

De eerste belasting op whisky werd geheven in 1644. Veel distilleerders protesteerden hiertegen en bleven illegaal doorstoken. In de woeste en ontoegankelijke Highlands bleven veel illegale stokers actief, die kleinschalig werkten.

Uiteindelijk werden vanaf de 19e eeuw steeds meer illegale distilleerderijen gelegaliseerd. In diezelfde periode werd de Franse wijnbouw getroffen door de druifluis, waardoor er jarenlang geen grondstof was voor wijndistillaten als armagnac en cognac. Daardoor groeide de vraag naar whisky explosief. In de periode na de Amerikaanse drooglegging van de jaren ’20 volgden nog meer gouden tijden voor de Schotten. De whisky was niet aan te slepen in het dorstige Amerika.

De bloeiperiode van de Schotse whisky duurde tot de Tweede Wereldoorlog. Gerst werd toen gereserveerd voor de productie van voedsel en mocht niet gebruikt worden om te distilleren. Pas vanaf de jaren ’50 groeide de afzet van Schotse whisky weer en werden oude distilleerderijen opnieuw geopend en gerenoveerd.

Malt, blend, single malt of peated malt: wat is jouw Schotse favoriet?

Of je nou een fervent drinker bent of net bent begonnen, Schotse whisky hoort op je lijstje te staan. De verschillende soorten zijn altijd verrassend, en keus is er voldoende. Zo kun je gaan voor de:

Interesse gewekt?

Bekijk alle Schotse whisky's