Schotland: Lowlands en Campbeltown

Artikel

Whisky uit de Lowlands (en Campbeltown)

In het zuiden van Schotland, onder de lijn tussen Dumbarton in het westen en Dundee in het oosten, strekken de vlakke Lowlands zich uit. De Lowlands tellen een kleine 10 distilleerderijen. De whisky’s uit deze regio zijn wat lichter van kleur en smaak dan de stevige whisky’s uit de Highlands. Ze hebben typische zachte aroma’s van gras, graan en bloemen, en een droge afdronk. In de Lowlands is geen lokale turf voorhanden, waardoor de turfsmaak die veel Highland whisky’s wel hebben, ontbreekt.

Er worden meer blends en vatted malts geproduceerd in de Lowlands dan single malts. Vrijwel alle Schotse grain whisky-producenten zijn ook gevestigd in de Lowlands. Een bekende distilleerderij uit de Lowlands is Auchentoshan. Auchentoshan ligt iets ten oosten van Dumbarton, aan de rivier de Clyde. Het is de enige distilleerderij in de Lowlands die de whisky 3 keer distilleert. Daardoor zijn de whisky’s van Auchentoshan heel zacht van smaak. Een andere beroemde distilleerderij is Glenkinchie. Glenkinchie ligt in de buurt van Edinburgh, in de regio Lothian. Volgens de legendes heerste in dit gebied ooit Koning Lot, de halfbroer van de mythische Engelse Koning Arthur. De whisky’s van Glenkinchie zijn licht en fris van karakter.

Campbeltown

De Campbeltown whisky’s worden geproduceerd in het zuidwesten van Schotland, op het schiereiland Mull of Kintyre. Campbeltown is het enige stadje in dit gebied. Het afgelegen schiereiland was ooit een paradijs voor illegale whiskystokers. In de 19e eeuw werd het, met een overvloed aan lokale gerst, turf en een eigen steenkolenmijn, een van de eerste centra van de whisky-industrie. Aan het eind van de 19e eeuw waren er meer dan 20 distilleerderijen actief. In de loop der jaren is dit aantal aanzienlijk gedaald. De whisky’s uit Campbeltown zijn, in tegenstelling tot veel andere Lowland whisky’s, single malt whisky’s. Ze zijn behoorlijk vol en pittig van smaak. Door de nabijheid van de zee bezitten ze een opvallend zilt karakter. Een bijzondere Campbeltown whisky is Springbank. De onafhankelijke Springbank distilleerderij (sinds 1828) is het oudste whiskyproducerende familiebedrijf van het eiland. De whisky’s van Springbank worden al generaties lang handgemaakt volgens oude traditionele productiewijzen.

(36 stemmen)
3.344.19

3 Reviews

(15 stemmen)
Springbank 10 Years 70CL

3 Reviews

(77 stemmen)
47.49

2 Reviews

(65 stemmen)
35.99
Auchentoshan Classic 70CL

1 Review

(14 stemmen)
47.99
(9 stemmen)
16.59
Kilkerran 70CL
Springbank Cask Strength 70CL