Whiskey uit de Verenigde Staten

Artikel

Whiskey uit de Verenigde Staten en Canada

Verenigde Staten

In de 18e eeuw ontvluchtten veel Europese immigranten hun thuisland vanwege hongersnood of religieuze overtuigingen. Veel Ierse immigranten trokken naar het Westen. Zij introduceerden de kunst van het whisky stoken in Amerika. Vandaar dat in de Verenigde Staten whiskey nog steeds op zijn Iers, met –ey, gespeld wordt. Sommige immigranten vestigden zich in Virginia, anderen reisden verder naar het meer westelijk gelegen Kentucky.

De hoofdingrediënten voor whiskey zijn gerst (vooral in Schotland gebruikt) en rogge (veel in Canada en het oosten van de V.S. gebruikt). Deze granen groeiden in het klimaat van Kentucky echter minder goed dan in het oosten van het land. Daarom werd er whiskey gestookt van maïs, een graansoort die er van nature veel voorkwam. In Bourbon County, een regio in Kentucky, werden in de 19e eeuw de eerste grote Amerikaanse distilleerderijen gesticht. Amerikaanse whiskey wordt eigenlijk geen whiskey genoemd, maar bourbon, naar de County. Bourbon bestaat voor minimaal 51% uit maïs en wordt 2x gedistilleerd. Daarna moet de bourbon minimaal 2 jaar rijpen in nieuwe eikenhouten vaten, die aan de binnenkant licht getoast zijn.

Aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de Drooglegging, werd het produceren en drinken van alcohol verboden in Amerika. De whiskey-productie verdween in de illegaliteit. Toch lukte het de Amerikaanse regering niet om het alcoholgebruik uit te bannen. Veel van de Amerikaanse distilleerderijen die de Drooglegging overleefden, zijn nog steeds gevestigd in Kentucky en de omliggende staten, onder andere Tennessee, Indiana en Virginia. Enkele bekende Amerikaanse bourbons zijn Jim Beam, Four Roses, Wild Turkey, en uit Tennessee, Jack Daniel’s.

Canada

In de 18e en 19e eeuw trokken veel Schotse en andere Europese immigranten naar het Westen. Een groot aantal van hen vestigde zich in Amerika, maar velen reisden ook naar het naburige Canada. De eerste Canadese distilleerderij werd geopend in Quebec in 1769. Daar werd geen whisky gestookt, maar rum. Vanaf ongeveer 1830 werd er op steeds grotere schaal whisky geproduceerd en gedronken in Canada. Als grondstof gebruikten de distilleerders (die vaak van Schotse afkomst waren) meestal rogge. Rogge is een graansoort die in het Canadese klimaat goed gedijt. Nog steeds wordt Canadese whisky rye (rogge) genoemd, zelfs als die whisky geen rogge bevat, maar andere granen.

Zacht van smaak

Canadese whisky wordt net als de Amerikaanse bourbon 2 keer gedistilleerd. De wet stelt verder geen speciale eisen aan de productie, waardoor iedere producent zijn eigen blend van verschillende granen kan gebruiken. Canadese whisky mag zelfs op smaak gemaakt worden met maximaal 9,09% aan andere dranken dan whisky. Net als Scotch moet de whisky rijpen in oude bourbon- of sherryvaten. De minimale rijpingsduur is 3 jaar, maar de meeste Canadese whisky’s hebben 6 tot 8 jaar gerijpt. De meeste Canadese whisky’s zijn blends die vrij zacht van smaak zijn.

Bloei van Canadese whisky

In de 2e helft van de 19e eeuw begon de Canadese overheid steeds hogere belastingen te heffen op whisky. Veel kleine distilleerderijen konden de belastingen niet opbrengen en moesten sluiten. De whisky-industrie bloeide echter weer op aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de Drooglegging. Het produceren en drinken van alcohol werd toen verboden in de Verenigde Staten. Canadese whisky-producenten profiteerden hier enorm van. Ze smokkelden grote hoeveelheden whisky over de meren van Canada naar Amerika. Enkele grote Canadese distilleerderijen die nu nog steeds actief zijn, zijn de bekende Canadian Club (sinds 1858) en Seagram (sinds 1857).

Bekijk onze whisky's

1 Review

(25 stemmen)
23.99

Kaarthouders


21.59

4 Reviews

(73 stemmen)
24.29

1 Review

(10 stemmen)
Jim Beam Black 6 Years 70CL

3 Reviews

(94 stemmen)
17.99
14.99

7 Reviews

(55 stemmen)
30.99

2 Reviews

(24 stemmen)
23.99
(7 stemmen)
19.89

1 Review

(28 stemmen)
18.89

18 Reviews

(283 stemmen)
24.49

Kaarthouders


22.04

1 Review

(76 stemmen)
34.49

2 Reviews

(71 stemmen)
16.29

2 Reviews

(6 stemmen)
Old Samuel Cinnamon 70CL

1 Review

(37 stemmen)
27.49

2 Reviews

(29 stemmen)
17.29

4 Reviews

(34 stemmen)
31.49
(11 stemmen)
Old Samuel Honey 70CL

6 Reviews

(49 stemmen)
19.99
16.49
(11 stemmen)
Old Samuel Cherry 70CL
Jack Daniels White Rabbit Tennessee 70CL

2 Reviews

(56 stemmen)
38.79
33.79
(8 stemmen)
Old Samuel Almond 70CL

2 Reviews

(83 stemmen)
31.49

Kaarthouders


28.34

2 Reviews

(17 stemmen)
25.99

8 Reviews

(158 stemmen)
39.89

Kaarthouders


35.90

6 Reviews

(85 stemmen)
33.29

Kaarthouders


29.96