Japan en Nieuw-Zeeland

Artikel

Whisky uit Japan en Nieuw-Zeeland

Japan

Aan het einde van de 19e eeuw reisden enkele Japanners af naar Schotland, om daar de kunst van het whisky stoken af te kijken. Na jarenlang gewerkt te hebben voor de beste Schotse distilleerderijen keerden ze terug naar huis. Daar begonnen ze met het stoken van kwalitatief hoogwaardige Japanse whisky’s. De productie was de eerste decennia kleinschalig en gericht op de thuismarkt, maar het duurde niet lang voordat producenten professioneler en commerciëler werden. Tegenwoordig, nauwelijks 80 jaar na de geboorte van de allereerste Japanse whisky, staan Japanse distilleerders wereldwijd bekend om de kwaliteit en elegantie van hun whisky’s.

Suntory en Nikka

De eerste Japanse whiskydistilleerderij werd gevestigd door Shinjiro Torii in Yamazaki, een voorstad van Kyoto. Dat gebied staat bekend om de bijzonder zuivere kwaliteit van het water. Torii kwam uit een familie van slijters en importeurs van sterke dranken. Hij bracht een Japanse imitatie van de Portugese portwijn op de markt, die al snel ontzettend populair werd. Torii reisde in 1917 naar Schotland om daar te kijken hoe de Schotten whisky maakten. In 1920, 3 jaar later, keerde hij terug naar Japan om zelf whisky te stoken. Zijn onderneming, Kotobukiya, werd door zijn zoon hernoemd tot Suntory en groeide uit tot een van Japans meest beroemde beroemde whiskyproducenten.

Torii nam Masataka Taketsuru in dienst als manager voor de Yamazaki-distilleerderij. Taketsuru’s familie had al sinds 1733 een sakebrouwerij. Hij had daarnaast bij verschillende whiskydistilleerderijen gewerkt. Taketsuru bleef 10 jaar lang in dienst bij Torii om vervolgens zijn eigen distilleerderij, Yoichi, op te zetten op het Japanse eiland Hokkaido. De geografische omstandigheden op het eiland zijn vergelijkbaar met die van Schotland. Taketsuru’s bedrijf, Dainipponkaju, produceert tegenwoordig whisky onder de naam Nikka.

Japanse whiskystijl

De Japanse whisky lijkt qua stijl erg op Schotse whisky. Er is echter wel een groot verschil. In Japan gebruiken distilleerders voor blends en single malts eigenlijk nooit whisky van andere distilleerderijen, alleen van hun eigen distilleerderij. Schotse whiskyproducenten gebruiken voor hun blends meestal een mengsel van single malt & grain whisky van verschillende distilleerderijen. De Japanse distilleerders hebben dus een veel beperktere keuze aan whisky dan hun Schotse tegenhangers. Om dit te compenseren produceren ze zelf meerdere types whisky. Het graan wordt overigens grotendeels geïmporteerd.

Internationale faam

Het heeft even geduurd voordat de internationale whiskygemeenschap de Japanse whisky’s accepteerde. Het heersende vooroordeel was lange tijd dat whisky’s van buiten Schotland minder goed waren dan Scotch. Toen Japanse whisky’s op verschillende blinde proeverijen in de prijzen vielen, veranderde dat beeld enorm. Single malts van Yoichi (Nikka) en Yamazaki (Suntory) scoorden hoger dan de Schotse whisky’s. Japanse whisky’s worden nu niet alleen meer in het binnenland, maar ook in het buitenland geroemd om hun hoge kwaliteit.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft van oudsher veel connecties met Schotland. Een groot aantal van de eerste immigranten die zich in de 19e eeuw vestigden op dit prachtige eiland waren Schotten. Verschillende Nieuw-Zeelandse steden, zoals Dunedin op het Zuidereiland, hebben straten en inwoners met Schotse namen. Dunedin is ook de Keltische naam voor de Schotse stad Edinburgh.

De eerste distilleerderijen werden rond 1860 opgericht, waaronder de New Zealand Distillery en de Crown Distillery. Deze distilleerderijen was echter een kort leven beschoren. Na enkele jaren moesten ze alweer sluiten, omdat de belastingen onbetaalbaar hoog waren geworden. Er deden verhalen de ronde dat de Schotse regering de Nieuw-Zeelandse regering had gevraag om de distilleerderijen te sluiten. Schotland bezat het monopolie op de whiskyproductie en –export en vreesde voor Nieuw-Zeelandse concurrentie. Als de Nieuw-Zeelandse regering de distilleerderijen zou sluiten, zou Schotland geld aan Nieuw-Zeeland verstrekken voor de aanleg van spoorwegen. Op het moment kent Nieuw-Zeeland geen distilleerderijen in werking.

7 Reviews

(151 stemmen)
47.99
42.71
Malt
Fles