Birthe bij Miguel Torres

inspiration-image

Artikel

Birthe van Meegeren-Mol (wijn- en drankenspecialiste): “Miguel Torres is een grootheid in de wijnwereld, maar hij is bescheiden en vriendelijk. Hij is extreem leergierig en nieuwsgierig en altijd bezig met verbetering. ”

Toen Miguel in 1991 de leiding kreeg over het familiebedrijf, begon hij met nieuwe wijnstokken. Hij importeerde druivenrassen uit Frankrijk en, tegen de gewoonte in, verwerkte hij de oogst van iedere wijngaard apart. Hij legde de kenmerken van elk microklimaat vast en ontdekte hun effect op de smaak van de wijn. Ook maakte hij vaker gebruik van roestvrijstalen vaten in plaats van houten vaten. Zo wist hij de smaak te veranderen van oubollig en roestig in fris en fruitig. Hij deelde zijn ervaringen met collega’s en je kunt gerust zeggen dat de enorme kwaliteitsverbetering van Spaanse wijnen grotendeels aan Torres is te danken.

Druiven verbouwen en wijn maken: het zit de familie Torres al eeuwenlang in het bloed. Aan het eind van de zeventiende eeuw plantte een Torres-telg wijnstokken in de Penedès. In 1870 vestigde de familie zich als handelshuis en wijnexporteur en werd er volop gewerkt aan de ontwikkeling van het bedrijf. Miguel Torres (inmiddels 70) studeerde in de jaren vijftig eerst chemie in Barcelona en daarna wijnbouw en wijnbereiding in Dijon. Het werk in de wijngaard had zijn speciale interesse. Miguel reisde vervolgens de wereld rond om zo veel mogelijk kennis op te doen. 


Mens, maatschappij en milieu

De jonge wijnmaker was enthousiast en wilde experimenteren en vernieuwen, maar zijn vader was behoudender en gaf zijn zoon weinig ruimte. Miguel vertrok naar Chili en zag als een van de eersten dat de omstandigheden in Chili ideaal waren voor het maken van kwaliteitswijn. Hij heeft er inmiddels zes goedlopende wijngaarden opgezet. In 1991, na het overlijden van zijn vader, werd hij directeur van Bodega Torres in Spanje. Vanaf dat moment nam de ontwikkeling van het bedrijf een vlucht. De ervaringen in het buitenland benutte Miguel om van het traditionele wijnhuis een ultramodern en innovatief bedrijf te maken met groot respect voor traditie, mens, maatschappij en milieu. 

Visionair

Miguel Torres voelt zich betrokken bij het milieu. Hij merkt de klimaatverandering duidelijk in de wijngaard. Hij probeert de omgeving te sparen door het hergebruik van water, de absorptie van CO2 door algen, de productie van biodiesel uit oogstafval en het rijden in hybride auto’s. Miguel gelooft dat het over twintig jaar te warm is om kwaliteitsdruiven te verbouwen in Catalonië. Daarom heeft Torres grond hoger in de bergen aangekocht waar te zijner tijd druiven zullen groeien. Het is er nu nog te koud voor wijnbouw, maar - volgens Miguel - is de temperatuur over een relatief korte tijd zo ver gestegen dat daar de beste wijngaarden liggen.

 Birthe: “Soms leeft de idyllische gedachte dat bij een klein wijnhuis alles beter is en meer aandacht krijgt. Ik vind dat Torres laat zien dat je juist door je omvang ook als groot wijnhuisheel veel mogelijkheden hebt.” 

TORRES-TOUR

Het bezoekerscentrum van Torres ligt in Pacs del Penedès, een uur rijden van Barcelona. Het centrum is het hele jaar geopend. Er zijn rondleidingen door de kelder en wijngaard, workshops en proeverijen. Zie www.torres.es voor meer info.

Birthe: “De naam Torres is een garantie voor kwaliteit, op elk prijsniveau. De Viña Sol is altijd lekker, de Ibéricos is een mooi gemaakte, moderne Rioja en goed geprijsd. De Ribera  del Duero Céleste is nog een niveau hoger, wat een mooie wijn! Schenk hem een uur voor gebruik in een karaf, daar wordt hij nog mooier van. Drink hem bij gebraden rood vlees, zonder te veel andere ingrediënten. Deze wijn verdient alle aandacht.”

Bekijk alle Torres wijnen

op=op
Gratis Bezorgd
Torres Alquimia Garnacha Carinena 75CL
Niet meer beschikbaar