Pinot Gris: borrelvriend of krachtpatser

inspiration-image

Artikel

Pinot gris, pinot grigio, grauburgunder: allemaal namen voor dezelfde druif. Alhoewel, niet helemaal hetzelfde; want behalve een andere naam, zijn er ook grote smaakverschillen tussen de Elzasser Pinot Gris en een Italiaanse Pinot Grigio.

Als je de pinot grisdruiven ziet hangen in de wijngaard, zou je bijna niet geloven dat van deze druiven wítte wijn wordt gemaakt. De kleur van de druiven is blauwgrijs tot bruinroze. Het verschil met de pinot noirdruiven is soms bijna niet te zien. De pinot  grisdruif stond  vroeger ook aangeplant in Bourgognewijngaarden, tussen de pinot noir in. Deze druif gaf de rode Bourgognes ‘stiekem’ een extra zachte smaak.

 

In de Elzas wordt de pinot grisdruif ‘de sultan’ genoemd. Hij geeft daar geurige, goudgele wijnen die heel rijk van smaak zijn. Soms proef je fruit (nectarine), iets rokerigs en de wijn kan zelfs ‘vettig’ van smaak zijn, met meestal niet al te veel zuren. Deze Elzasser Pinot  griswijnen lenen zich uitstekend om te drinken bij gerechten die intens van smaak zijn, zoals Indiase curry’s en kip in een Thaise kokossaus. Ook bij paté of roergebakken gamba’s smaken ze goed. De Pinot Gris Stuber in ons proefpakket is een ‘slanke’ Pinot Gris. Zeer aromatisch en met veel body, maar z’n verfrissende zuurgraad zorgt voor een perfecte balans. Hij is net als de meeste Elzasser Pinot Griswijnen lekker bij stevige gekruide gerechten. Maar juist door z’n frisse tonen is de wijn ook heel geschikt bij gebraden kip, kalkoen of kalfsvlees.

 

Pinot Grigiowijnen uit Italië zijn van een heel ander kaliber. Vooral de Pinot Grigiowijn uit Noord-Italië, zoals de regio Trentino-Alto Adige, heeft een heel eigen smaak. Deze regio grenst aan Zwitserland en Oostenrijk en de wijngaarden liggen op de hooggelegen uitlopers van de Alpen. De wijnen die van deze druiven worden gemaakt, hebben een zuivere frisheid met veel peer, appel en lichte bloesemtonen. Een bijna groter contrast met de rijke, volle Pinot Gris uit de Elzas kun je niet bedenken. ‘Grigio’s’ zijn perfect als aperitief met een stukje Parmezaanse kaas of een plakje gedroogde ham erbij.

Terwijl de eerder beschreven Elzasser Pinot Gris meer de krachtpatser is voor bij het eten. Door het succes van Pinot Grigiowijnen in Italië is deze druif in steeds meer gebieden aangeplant. Zo werd veel pinot grigio aangeplant in Veneto, het gebied waar de Prosecco vandaan komt. Maar ook in Umbrië, Toscane en op het zuidelijke Sicilië is de druif populair. De Ogio Pinot Grigio laat ons mooi proeven hoe de pinot grigiodruif smaakt wanneer hij wordt verbouwd in een mediterraan klimaat. De smaak is lang niet zo intens en vol als de pinot grisdruif uit de Elzas, maar ook niet zo strak en fris als de variant uit Noord-Italië. Ogio Pinot Grigio is een wijn die van niets te veel heeft en daardoor een echte allemansvriend is. Ideaal voor op een feestje of bij de borrel.