Bijzonder wit: wijnen die verrassen

inspiration-image

Artikel

Aan het eind van een zonnige zomerdag zit ik graag met vrienden in de tuin. Ik schenk dan het liefst iets verrassends, een wijn waar ik iets leuks over kan vertellen. De drie witte wijnen uit het proefpakket zijn bijzonder door hun smaak en herkomstgebied. Bovendien zijn ze nieuw in ons assortiment.

De eerste wijn is een Picpoul de Pinet, een witte wijn uit de Franse Languedoc. De wijn wordt gemaakt van de picpoul blanc, een druivensoort dat vrijwel alleen in een klein gebied aan de Middellandse Zee voorkomt. Een van de kustplaatsjes uit dit gebied heet Pinet, vandaar de naam Picpoul de Pinet. De koele invloed van de zee proef je terug in de wijn. Hij is namelijk elegant en fris van smaak met tonen van limoen. En er zijn meer verwijzingen naar de zee. Zo zit de wijn in een ‘Bouteille Neptune’, een slanke groene fles met boven aan de hals de golven van de zee. Het zal je ook niet verbazen dat Picpoul de Pinet perfect smaakt bij pasta met schelpen en andere visgerechten.

 

Van de sauvignon blancdruif worden overal ter wereld wijnen gemaakt. Zoals de droge en verfijnde Sancerre uit de Franse Loire of de intense en aromatische Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland. De St. Desir Sauvignon Blanc uit de Gascogne in dit proefpakket is verrassend, omdat hij gemaakt is van 100% sauvignon blancdruiven. Terwijl sauvignon blanc in dit gebied van oudsher alleen in een blend met andere druivensoort werd gebruikt. De wijn is niet zo strak-droog als Sancerre, maar ook niet zo rijk van smaak als Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. De ideale mix tussen deze twee gebieden: fris, aromatisch met een heel sappige smaak. Een bijzondere ontdekking dus. De wijngaarden in Oost-Europa zijn al heel oud, maar de wijnen die er vandaan komen zijn nog niet zo bekend onder een breed publiek. Daar is na de val van de communistische regimes verandering in gekomen. De wijngaarden zijn herverdeeld onder particulieren die de wijngaarden nieuw leven hebben ingeblazen. Daardoor kunnen we nu het geweldige potentieel van deze herontdekte wijnlanden proeven. De La Umbra Pinot Grigio uit Roemenië is hier een goed voorbeeld van. Deze zeer toegankelijke, fruitige wijn heeft tonen van groene peer en nectarines. Een ideale aperitiefwijn.


1 Review

La Umbra Pinot Grigio 75CL
Niet meer beschikbaar