Provence

inspiration-image

Artikel

Rose is de wijn van de provence. Deze elegante, altijd droge rose past perfect bij regionale klassiekers, zoals de beroemde salade nicoise.

Mooi lichtroze

Onze wijnreis begint in de Côtes de Provence, de bekendste en grootste AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) voor roséwijnen in de Provence. De wijngaarden beginnen bij Marseille en lopen door tot aan Cannes. Het departement Le Var is het hart van de Provence. In dit gebied vind je de allerbeste rosé en ben je overal welkom: bij bijna alle wijndomeinen, prestigieus of eenvoudig, staat de deur open voor bezoekers. Domaine de l’Amaurigue in het dorpje Le Luc is zo’n typisch romantisch Provençaals wijnlandgoed: een monumentale boerderij met lavendelkleurige luiken omringd door wijngaarden en olijfbomen. Sinds 1998 is het wijndomein in handen van de Nederlandse familie De Groot. Deze familie heeft fors geïnvesteerd om er een modern bedrijf van te maken. Het wijnmaken laat de familie over aan de Fransman Jean-Marie Quef. De druiven worden ’s nachts geoogst, het sap wordt op lage temperatuur gegist, waardoor het sap fris blijft. Door de druiven licht te persen en een gisting op lage temperatuur ontstaat een lichtroze kleur. Daarbij helpt het ook dat de meest gebruikte druif de grenache is, een druif met weinig pigment in de schil.

Logeren in de wijngaarden

Dicht bij Le Luc ligt Lorgues, een dorpje dat ontwaakt op dinsdagochtend, tijdens de weekmarkt. Marktkoopmannen uit de wijde omtrek verkopen dan onder meer aardewerk, lavendelzeep, zakken vol geurige  kruiden, olijven en wijn. Lorgues is door zijn centrale ligging een prima uitvalbasis om het achterland verder te ontdekken. Je kunt slapen in de stijlvolle B&B Villa de Lorgues (villadelorgues.com) of op het landgoed La Bastide du Pin (bastidedupin.com) net buiten het dorpje. 

Vieilles Vignes

Iets verder zuidwaarts richting Toulon, in het stadje Cuers, ligt het charmante Château La Moutète. Op doordeweekse dagen kun je dit wijnhuis op afspraak bezoeken. Wat dit wijnhuis en zijn wijnen bijzonder maakt, is de rode, kalksteenhoudende bodem en de oude wijnstokken, ‘vieilles vignes’. Om zo te mogen heten moeten de wijnstokken minstens 30 jaar oud zijn; sommige zijn bijna 60 jaar! Door hun hoge leeftijd hebben ze een stevig wortelstelsel. Oude druivenstokken produceren minder druiven, maar wel met meer fruitconcentratie. En dat proef je terug in de rosé van La Moutète. Tot slot gaan we langs in La Londe-les-Maures voor het verhaal achter het modern gestileerde etiket van Le Caprice de Clémentine. Een ondernemend stel uit Parijs (beiden ex-vormgevers) kocht in 1997 een kasteel. Zij noemden het Les Valentines, naar hun oudste zoon Valentin. Zoals zo veel wijnbedrijven toentertijd werd er geen druppel wijn gemaakt, maar verkocht de vorige eigenaar al zijn druiven aan de coöperatie in het dichtstbijzijnde dorp. Misschien goed voor tafelrosé, maar dat is niet wat de nieuwe eigenaren in gedachten hadden. Gedreven door hun passie voor wijn volgden zij verschillende wijnopleidingen, lieten ze een moderne wijnkelder bouwen en besloten ze te werken zonder gebruik van insecticiden. Het  resultaat? Prachtige wijnen, waaronder de rosé Caprice de Clémentine, vernoemd naar hun dochter Clémentine. 

Wist je dat...

rosé van blauwe druiven gemaakt wordt? Binnen de Europese Unie is het namelijk verboden om rosé te maken door witte en rode wijn met elkaar te mengen. De enige uitzondering hierop is rosé Champagne. Aan de witte mousserende wijn wordt op het allerlaatste moment wat rode wijn toegevoegd om de rosétint te krijgen. 

Saignée Methose

Saignée betekent in het Frans: het bloeden van de druiven. Hierbij worden de gekneusde blauwe druiven in een gistkuip gedaan. Na 12-24 uur, afhankelijk van de kleur rosé die de wijnmaker wil hebben, laat hij een gedeelte van het sap aflopen. Dit deel (saignée genaamd) gist verder zonder schillen en pitten. Het overige deel gist verder tot rode wijn. 

De geur van het zuiden

‘Le garrigue’ staat voor struikgewas met geurige mediterrane kruiden, waaronder tijm, rozemarijn, lavendel, oregano en jasmijn. In de zomerhitte van de Provence ruik je deze planten nog sterker. Het lijkt wel of de druiven de geur opnemen, want deze geuren zijn vaak terug te vinden in rosé uit dit gebied.

Bekijk en bestel direct jouw favoriete rosé wijn.

71 Reviews

(201 stemmen)
9.49

3 Reviews

(27 stemmen)
11.99

1 Review

Château La Moutète Rosé 75CL