Syrah of Shiraz

inspiration-image

Artikel

Als er één druif is die ik met het najaar associeer dan is het wel de shiraz- of syrahdruif. Hoe verschillend de wijnen van deze druif ook kunnen smaken, de rijke, zoetige kruidigheid ervan doen me altijd aan het herfstseizoen en stoofschotels denken.

Syrah of shiraz? Er zijn twee schrijfwijzen voor één en dezelfde druif. Van origine is het syrah, deze naam wordt gebruikt in de klassieke (Franse) wijngebieden, zoals de Rhône. Shiraz kom je meer in de rest van de wereld tegen. De oorsprong van de druif ligt in Frankrijk, in het noordelijke Rhônegebied, waar de syrahdruif volop staat aangeplant. Hier komen robuuste wijnen vandaan zoals Hermitage en Côte Rôtie. Deze kostbare wijnen zijn intens van smaak met kruidige pepertonen. Ze kunnen jarenlang rijpen en worden alsmaar mooier van smaak. Vanaf de jaren zeventig werd deze druif ook steeds meer in de zuidelijke Rhône en de Languedoc-Roussillon aangeplant. Dat de druif het in Zuid-Frankrijk ook uitstekend doet, proef je in de Jaja de Jau. Een heerlijke wijn voor alledag die veel kwaliteit biedt voor zijn prijs.

 

In het proefpakket van deze maand zit ook een Australische Shiraz van Peter Lehmann uit de Barossa Valley. De stijl van deze Shiraz is compleet anders dan die van de Franse Syrah’s. In de Australische varianten proef je over het algemeen zoet, donker fruit, gecombineerd met specerijen en zelfs tonen van donkere chocolade en soms een vleugje eucalyptus. Tot de wereldtop behoort de Penfolds Grange, een wijn die pas na 15 jaar op z’n best is. Deze wijn is echt een verzamelaarswijn en door z’n exclusiviteit onbetaalbaar. Gelukkig maakt Peter Lehman prachtige betaalbare shiraz-wijnen waardoor iedereen van een goede Australische shiraz kan genieten.

 

In Zuid-Afrika ontdekten de wijnmakers pas vrij laat de kwaliteiten van de shirazdruif. Tijdens een blinde wijnproeverij versloeg een Zuid-Afrikaanse Shiraz de kostbare Penfolds Grange. Dat opende de ogen van de wijnmakers over het potentieel van deze druif in Zuid-Afrika. Sindsdien is de aanplant van de shirazdruif hier vervijfvoudigd en worden er schitterende wijnen van gemaakt. Mijn favorieten zijn de Tokara Shiraz en de Lourensford Shiraz. De laatste heeft een intense smaak met ‘wildtonen’ en duidelijk cederhout. Een  perfecte wijn voor bij najaarsgerechten met wild of bij stoofschotels met kruiden zoals laurier en tijm.

2 Reviews

(13 stemmen)
Jaja de Jau Syrah 75CL
Niet meer beschikbaar