Wijn op smaak: makkelijk een wijn kiezen die je lekker vindt! (soepel rood)

inspiration-image

Artikel

Een keuze maken uit een reeks onbekende wijnen is en blijft lastig. Om dit gemakkelijker te maken hebben we wijnen op smaak staan.

Je kunt een idée hebben hoe een wijn ongeveer smaakt, omdat je wijn uit  hetzelfde gebied al hebt geproefd of de smaakkenmerken van de druif kent. Toch zal je iedere wijn moeten proeven om hier een oordeel over te kunnen geven. Maar je kunt niet alle wijnen van ons proberen. Daarom hebben we alle wijnen in alle winkels ingedeeld ‘op smaak’. Zowel de witte wijnen als de rode wijnen zijn in drie groepen ingedeeld en het principe is: vind je één wijn lekker binnen een bepaalde gro ep, dan vind je de andere wijnen binnen deze smaakgroep ook lekker. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om te variëren met de zekerheid een wijn te vinden die je lekker vindt. We hebben een proefpakket samengesteld met de 3 smaakcategorieën binnen rode wijn, zodat jij je favoriete smaakcategorie kunt bepalen.

 

De eerste wijn is de fruitige Nugan Pinot Noir uit Australië. Dit is een heel sappige wijn, met veel rood fruit zoals aardbeien en pruimen en een lichte zoete kruidigheid (denk aan aardbeien gemarineerd in balsamicoazijn). Deze wijn valt in de categorie ‘fruitig rood’. In deze categorie zijn wijnen ingedeeld met veel roodfruit smaken, een lekkere sappigheid door de frisse zuurgraad en een vrij lichte structuur doordat de wijnen weinig tannines hebben. Hierdoor proef je vooral veel sap en geen stroeve smaken. Deze wijnen zijn bij uitstek geschikt om licht gekoeld te drinken en ze smaken goed bij gerechten met tomaat en paddestoelen, maar zijn ook heerlijk bij zalm en witvlees.

 

Tokara Red is een soepele rode wijn uit Zuid-Afrika. Het gerenommeerde wijnhuis Tokara heeft deze wijn speciaal voor Gall & Gall ontwikkeld. Het is een wijn die gemaakt is van onder meer klassieke druivensoorten als cabernet sauvignon en merlot. Toch proef je duidelijk dat deze wijn uit een zogenoemd ‘nieuw wijnland’ komt. Dit komt vooral doordat de druiven veel zonne-uren in Zuid-Afrika  hebben gehad. Zongerijpte druivenschillen geven ‘soepele tannines’ en een rond mondgevoel, waardoor een wijn gemakkelijk drinkt; ook zonder erbij te eten. Veel ‘nieuwe wereldwijnen’ hebben deze eigenschap en veel staan daarom ingedeeld in onze categorie ‘soepel rood’.

 

De derde wijn is de stevig rode Opéra de Château Villerambert Julien. Deze wijn komt uit de Minervois, een streek in de Languedoc. Dat ruik je meteen! Het is de geur van kruidigheid met tonen van laurier, tijm en marjolein. Wat voor de geur geldt, geldt ook voor de smaak: stevig en intens met tonen van zwarte bessen, leer, open haard en drop. Met stevig bedoelen we een wijn waarop je moet ‘kauwen’. Een wijn met een ‘bite’ en veel structuur. Deze wijn vraagt, net als veel andere stevige wijnen, om een stoofschotel of een mooi stuk gebraden vlees.