BBQ wijnen

inspiration-image

Artikel

De dagen worden langer en de zon laat zich steeds vaker zien. Als dan ook de eerste zwoele zomeravonden aanbreken, krijg ik zin om vrienden uit te nodigen voor een avondje bij de BBQ. De vraag is: wat leggen we erop en wat schenken we erbij?

Zoals bijna altijd is de juiste wijnkeuze afhankelijk van wat je erbij eet. Als je ervan houdt om zo veel mogelijk verschillende gerechten te combineren dan kun je het beste multi-inzetbare wijnen schenken, zoals de Beso de Vino BBQ Special Edition Merlot of  Chardonnay-Macabeo (zie pagina 6-7). Deze wijnen zijn gemakkelijk van smaak en passen zich soepel aan elk soort gerecht aan. Ik kies meestal twee of drie gerechten die goed bij elkaar passen, zodat ik er één bijpassende wijn bij kan schenken. Deze maand in het Proefpakket drie van mijn favoriete BBQ-wijnen plus bijpassende recepten.

 

De ‘spontane’ BBQ

Kant-en-klare BBQ-pakketten zijn dan handig voor een spontane BBQ. Meestal zitten er hamburgers in, worstjes of gemarineerde varkenslapjes. Stokbrood, sausjes en een simpele salade erbij en dan is het al snel goed. Daarbij hoort een wijn die ook spontaan en  gemakkelijk is en die bijna iedereen lekker vindt: de Nugan Cabernet Sauvignon-Shiraz. Deze Australische rode wijn is lekker soepel en rijp, bijna zwoel, van smaak. Hij heeft iets rokerigs en lichtzoete tonen die perfect aansluiten bij de rokerige tonen van gegrild vlees. Bovendien heeft de wijn voldoende kracht om de intense smaak van gemarineerd vlees aan te kunnen. Een échte, allround BBQ-wijn!

 

De ‘mediterrane’ BBQ

Mediterraan betekent voor mij meer uitgesproken smaken. Denk aan gegrilde groenten op de BBQ, zoals courgette, paprika of aubergine bestrooid met Provençaalse kruiden en knoflook. Wat vlees betreft, kun je denken aan pittige merguez-worstjes, gegrilde tonijn of gemarineerde lamskoteletten. Zo’n BBQ vraagt om een frisse wijn met ‘body’. En dat is precies wat een stevige rosé, zoals de Inycon Cabernet Sauvignon, heeft. Rosé is gemaakt als witte wijn, maar heeft door het weken van de rode druivenschillen net wat meer kracht en structuur gekregen.

 

De ‘culinaire’ BBQ

Als het weekend is, neem ik de tijd om zelf vlees te marineren. Een van mijn favorieten: kip (bij voorkeur met bot) een paar uur marineren in olijfolie met een scheutje sherry, een  beetje ketjap, citroensap en tijm. Op de BBQ smaakt dit gerecht voor mij naar vakantie! De kip is lekker licht van smaak en door de marinade en het grillen krijgt het vlees ook weer die iets rokerige smaak in combinatie met een zoetige kruidigheid. Hierbij kies ik voor een lichtere rode wijn, het liefst de Yealands Pinot Noir. Deze supersappige, frisse Nieuw-Zeelandse wijn smaakt naar rood zomerfruit in combinatie met een lichte kruidigheid. Heerlijk bij kip, kalfsvlees of witvis.


Inycon Cabernet Sauvignon Rosé 75CL
Niet meer beschikbaar