Biologische wijnen

inspiration-image

Artikel

Biologische wijnen zijn een trend. Terecht, want ze zijn lekker en het is een bewuste keuze. Ik ben daarom heel enthousiast over ons groeiend aanbod biologische wijnen. Een goede reden om deze keer een biologische Wijn Proefpakket samen te stellen.

Steeds meer mensen kiezen voor een verantwoorde levensstijl, ze houden zoveel mogelijk rekening met het milieu en kiezen als het even kan voor pure en natuurlijke smaken. Het verbouwen en drinken van biologische wijn past hier bij. Niet gek dus dat er ook steeds meer wijnmakers de overstap wagen naar biologische wijnbouw. Bij Gall & Gall hebben wij inmiddels 30 biologische wijnen in het schap staan en we willen de keuze in biologische wijnen de komende jaren steeds verder uitbreiden.

 

Maar wat houdt dit eigenlijk in ‘een biologische wijn’? Laten we voorop stellen dat wijn (ook niet biologische) een puur natuurproduct is. Behalve sulfiet voor de houdbaarheid, wordt er aan wijn niets toegevoegd. Aan biologische wijnen mag maar een beperkte hoeveelheid sulfiet worden toegevoegd. Een ander verschil tussen reguliere wijn en biologische wijn is de manier waarop de druiven worden verbouwd. Een biologisch wijnbedrijf zal z’n wijngaard zoveel mogelijk in z’n natuurlijke habitat laten. Onkruid wordt op een natuurlijke manier bestreden door te wieden, te ploegen of zelfs met behulp van schapen. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en in plaats van kunstmest gebruikt men natuurlijke compost.

 

De omschakeling van regulier naar biologisch vraagt tijd. Een wijnmaker kan pas biologisch werken als de bodem minimal drie jaar ‘schoon’ is van chemische bestrijdingsmiddelen. Watons betreft de moeite waard want een biologische werkwijze zorgt voor minder uitputting van de bodem en draagt zo bij aan een beter en gezonder milieu. Met de wijnen uit het Proefpakket van deze maand kun je proeven dat biologische wijnen niet alleen beter zijn voor het milieu maar ook uitstekend smaken. Probeer voor het aperitief de super frisse Nuevo Mundo Sauvignon Blanc (Chili), voor bij gegrild rood vlees een soepele en intens kruidige rode wijn uit de Douro (Portugal) en voor bij gebraden kip een heerlijk stevige rode blend van Arrogant Frog (Zuid-Frankrijk).