Wijn proeven

inspiration-image

Artikel

Wijnproeven: de spelregels

Gebruik een ruim, ongekleurd, schoon glas met een tulpvormige kelk en een steel. Zet water zonder koolzuur, brood en spuugemmers op tafel. Zorg voor goed licht en een witte achtergrond, zodat de kleur van de wijnen goed te zien is. Leg pen en papier of proefformulieren klaar.

 

Serveer de wijnen op de juiste temperatuur. In de proefruimte moet het niet te warm, maar ook niet te koud zijn. Extra geuren zijn lastig bij het proeven van wijn. Draag daarom liever geen aftershave of eau de toilette en zet een geurend boeket in een andere kamer.

Start ten slotte met proeven en schrijf eerst je eigen waarnemingen op. Praat er daarna pas met de andere wijnproevers over.

Klik hier voor een handig wijnproef-stappenplan.

 

Wijnproeven in 5 stappen

Schenk 2 flinke slokken wijn in een schoon glas.

Stap 1: kijken

Wijn hoort helder te zijn. Het enige dat in de wijn mag zweven zijn piepkleine deeltjes afkomstig van het zogenaamde depot onderuit de fles. Til het glas op en houd het schuin tegen het licht. Kijk in het schuine glas naar de kleur van de rand van de wijn. De kleur zegt iets over de leeftijd van de wijn en soms ook over de kwaliteit ervan.

Kleur van rode wijn

  • Paars
  • Paarsrood
  • Kersenrood
  • Robijnrood
  • Roodbruin
  • Bruin

Een paarsrode wijn is een jonge wijn. Het kan om een wijn gaan die bedoeld is om jong te drinken, zoals Beaujolais primeur. Het kan ook zijn dat de wijn zich nog moet ontwikkelen. Na verloop van tijd verandert de paarse kleur in rood en nog later kan de kleur zelfs roodbruin worden. Oude wijnen kunnen kleur verloren hebben en zijn dan bleekbruin.

Kleur van witte wijn

  • Wit
  • Bleekgeel
  • Groengeel
  • Lichtgeel
  • Goudgeel
  • Bruin

Een bleekwitte, bijna kleurloze wijn duidt meestal op een droge, friszure smaak. Is de wijn goudkleuriger en geler, dan smaakt hij vaak wat voller en krachtiger.

Stap 2: walsen en weer kijken

Pak het glas bij de steel of voet en draai kleine cirkeltjes. Het vraagt wat oefening om te walsen zonder te morsen. Door het walsen blijft de wijn aan het glas hangen en trekt deze zogenaamde tranen of kerkramen. Als de tranen goed zichtbaar zijn, duidt dat op veel alcohol en/of suiker.

Stap 3: ruiken

 

Door het walsen van de wijn komen de aroma’s vrij. Steek de neus diep in het glas. Neem een eerste snelle snuif. Is de geur aangenaam en zuiver? Houd deze eerste indruk vast, want die zegt meestal veel over de wijn. Steek vervolgens de neus opnieuw in het glas. Inhaleer diep en probeer tegelijkertijd de geuren vast te stellen en een naam te geven. Klik hier voor een aantal mogelijke aroma-omschrijvingen. Hoe meer aroma's, des te complexer is de wijn.

 

Stap 4: proeven

Neem een flinke slok. Laat de wijn rustig door de mond rollen. Zorg ervoor dat de wijn met alle delen van de tong in aanraking komt. De zoet-, zuur-, zout- en bitterpapillen liggen namelijk over het hele oppervlak verspreid. Probeer tegelijkertijd een beetje lucht naar binnen te zuigen. Er komen dan nog meer aroma's vrij. Tijdens het proeven kunnen dezelfde aroma's naar voren komen als bij het ruiken. Klik hier voor een aantal mogelijke aroma-omschrijvingen. Behalve de smaak laat de wijn ook een gevoel achter in de mond. Dat wordt omschreven als rond, filmend, strak of stroef. Tannines laten een stroef gevoel achter.

Stap 5: slikken of spugen?

Uitgeproefd? Dan kun je de wijn doorslikken of uitspugen. Als je de wijn doorslikt, doe dat dan heel bewust en ga na hoelang de smaak in de mond blijft hangen. Eenvoudige wijnen zijn na het doorslikken zo weg. Betere wijnen hebben een langere afdronk. Voor het beoordelen is het niet per se nodig de wijn door te slikken.

 

Proeftermen

 

Het geheim van goed proeven zit hem in de kracht om te concentreren en in het vinden van de juiste woorden bij de waarnemingen. Eigen woorden, metaforen, vergelijkingen; alles kan en mag, maar dit bedoelt een ander als hij zegt:

Term

Uitleg

Aards

gronderig, bosgeur, paddestoelen

Agressief

hard en zuur

Body

krachtig

Compleet

alles erop en eraan

Complex

met veel smaak- en geurnuances

Droog

niet zoet

Elegant

soepel en evenwichtig

Ferm

jong, stevig, met tannines en/of zuren

Finesse

fijne, mooie afgewerkte smaak

Hard

met veel zuur

Kort

geen afdronk

Rond

alle eigenschappen vormen een geheel, op dronk, zacht

Soepel

weinig zuur, zachte of geen tannines

Vet

veel alcohol

Verleidelijk

misschien niet helemaal compleet, noch complex maar wel erg lekker

Zwaar

veel alcohol en/of suiker

Aroma’s in witte wijn

  • Abrikozen
  • Ananas
  • Asperges
  • Bloemen
  • Boter(babbelaars)
  • Citrusfruit
  • Geroosterd brood
  • Gras
  • Groene appels
  • Lychee
  • Noten
  • Passievrucht
  • Peren
  • Perziken
  • Tropisch fruit (mango, papaja)
  • Vanille
  • Zoete appels

Aroma’s in rode wijn

  • Aardbeien
  • Aarde
  • Bramen
  • Frambozen
  • Kersen (cerise)
  • Zwarte) bessen (cassis)
  • Gedroogde vruchten
  • Groene paprika
  • Bosvruchtenjam
  • Paddestoelen
  • Potloodslijpsel
  • Truffel
  • Vanille
  • Versgemalen peper
  • Verse groene kruiden

 

Downloads

Jezelf goed voorbereiden op een proeverij? Of organiseer je zelf een proeverij? Met deze handige downloads sta je niet met lege handen.

Proefnotitieformulier

Een handig formulier waarop je al je indrukken kunt noteren. Leuk voor als je thuis een proeverij organiseert: met het formulier vergelijk je heel gemakkelijk je eigen bevindingen met die van je gasten.

Proefnotitieformulier downloaden

Placemat voor thuisproeverij

Proef en vergelijk… Maar welke wijn was ook alweer de beste? Met deze handige placemat presenteer je de wijnen niet alleen op een leuke manier, maar onthoud je ook gemakkelijk welke wijn je het lekkerst vond.

 

Placemat downloaden