Wijn serveren

inspiration-image

Artikel

Glaswerk

Een goed wijnglas heeft een ruime, bovenaan iets toelopende kelk. Hierdoor kun je de wijn goed walsen in het glas en de kleur beter beoordelen. In een ruime kelk komt het boeket van de wijn bovendien beter vrij. Een goed glas is dus erg belangrijk om optimaal van de wijn te genieten. Vul een glas tot niet meer dan 1/3 van de inhoud. Zo komen de aroma's beter tot hun recht.

Serveertemperatuur

Optimaal genieten van wijn staat of valt bij de serveertemperatuur. De juiste temperatuur is ook afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar in principe kan wijn het beste iets aan de koele kant geserveerd worden. De wijn warmt namelijk nog iets op in de hand.

Witte wijn serveren

Gekoelde wijnen zijn lekker verfrissend. Maar koeling verbergt ook de smaak en het boeket. Dus hoe fijner de wijn, hoe minder hij gekoeld hoeft te worden. Ook handig om te weten: doe niet alleen ijsblokjes, maar ook wat water in de koelemmer. Dat werkt veel beter dan alleen ijs.

Wijn

Koelen

Serveren

Champagne en mousserend

3 uur

8-10 °C

Frisse, lichte, fruitige, droge witte wijnen

3 uur

8-10 °C

Volle, aromatische, droge witte wijnen

2 uur

10-12 °C

Zeer volle, complexe, droge witte wijnen

1,5 uur

± 12 °C

Fruitige, frisse, halfdroge witte wijnen

4 uur

7-9 °C

Weelderige, zoete witte wijnen

2 uur

10-12 °C

Roséwijnen

3 uur

8-10 °C

Direct witte wijn bestellen.

Direct rosé wijn bestellen.

Rode wijn serveren

De serveertemperatuur van rode wijn is afhankelijk van de hoeveelheid tannine in de wijn. Hoe meer tannine, hoe hoger de serveertemperatuur. Als de serveertemperatuur van een rode wijn te hoog is, komen in de geur en smaak meer alcohol vrij. Zelfs de mooiste wijnen verliezen dan hun charme. Serveer een rode wijn dus liever iets te koel dan te warm.

Wijn

Koelen

Serveren

Frisse, fruitige, lichte en soepele wijnen

1 uur

14-16 °C

Volle, kruidige, vrij complexe wijnen

-

16-18 °C

Krachtige, geconcentreerde, robuuste wijnen

-

16-18 °C

Weelderige, zoete rode wijnen

-

16-18 °C

Direct rode wijn bestellen.

Kamertemperatuur

Het begrip kamertemperatuur bestond al toen de gemiddelde gelagkamer zo'n 5 tot 6 graden koeler was dan de kamers van deze tijd. De introductie van centrale verwarming heeft ervoor gezorgd dat de huidige kamertemperatuur op zo’n 22°C ligt. De juiste kamertemperatuur voor wijn is dan ook 17°C.

De juiste serveervolgorde van wijn

Serveer droog voor zoet, wit voor rood, licht voor zwaar, eenvoudig voor fijne en jong voor oud. Zo krijgen de smaakpapillen de kans om te wennen aan de steeds hogere kracht en complexiteit van de wijnen.

Decanteren

Decanteren heeft vaak als doel om het bezinksel uit een gerijpte wijn te verwijderen. Door de wijn voorzichtig uit te schenken, blijft het bezinksel achter in de fles. Jonge, stevige wijnen kunnen ook prima gedecanteerd worden. Tijdens het overschenken komt de wijn in contact met de lucht, waardoor hij wat zachter wordt. Bij een mooie, volwassen wijn is decanteren vaak niet aan te raden. Door het contact met de lucht ontwikkelt de wijn zich erg snel, waardoor smaak en aroma’s vervliegen. Een dergelijke wijn komt veel beter tot zijn recht als je hem walst in het glas.

Een fles wijn ontkurken en enkele uren ‘laten ademen’ heeft overigens weinig effect op de wijn, omdat deze zo nauwelijks in contact komt met de lucht.