Als een pro Wijn bewaren

Je herkent het wel, je hebt een mooie wijn gekregen of op de kop getikt. Ga je hem dan direct drinken of laat je hem een tijd staan zodat hij (hopelijk) nog lekkerder wordt? Want sommige wijnen hebben zelfs nog een paar jaar nodig voor ze echt goed worden. Aan de andere kant gaan niet alle wijnen beter smaken van lang bewaren. Hoe lang is wijn nou eigenlijk houdbaar en welke wijnen worden mooier met de jaren? Wij leggen je alles uit dat je moet weten over de houdbaarheid van wijn.

Hoe lang is wijn houdbaar?

Wijn bevat van nature conserveringsmiddelen zoals alcohol, zuur en tannine. Om de wijn wat langer houdbaar te maken, kan de wijnmaker sulfiet toevoegen. Dat beschermt extra tegen bederf en staat vermeld op het etiket. Over het algemeen kun je duurdere wijnen langer bewaren, maar elke wijn verschilt natuurlijk:

 • Geopende fles wijn: 1-3 dagen
 • Frisse, fruitige witten wijn: 1 jaar, tot de nieuwe oogst
 • Lichte rode wijn: 1 jaar
 • Volle, houtgerijpte witte wijn: 2-4 jaar
 • Krachtige rode wijn: 3-6 jaar
 • Zoete witte wijn: 2-10 jaar

Nog even bewaren of direct drinken

Grote kans dat de wijn die je koopt al op dronk is. Met andere woorden: klaar om te drinken. Die wijnen kun je prima 1 - 3 jaar bewaren. Ze worden er alleen niet beter op: van geen verschil in smaak tot zelfs minder lekker. Heb je een bewaarwijn, dan hebben we het over een heel ander verhaal. Die wijnen zijn vaak niet echt lekker op het moment dat je ze koopt en hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. In de loop van tijd gaan de harde kantjes eraf, raakt de wijn in balans en ontwikkelt hij nieuwe, bijzondere aroma’s.

Wat zijn goede bewaarwijnen?

Ga voor wijnen van middel tot hoge kwaliteit. Klassieke Franse of Italiaanse wijnen zijn hierbij een goede optie! Goedkopere wijnen gaan eigenlijk alleen maar achteruit. Het is dus belangrijk dat je de juiste wijnen oplegt. Ga daarbij uit vanje eigen voorkeur qua wijnstijl. Het is natuurlijk jammer als je straks een wijn op dronk hebt, die je niet lekker vindt.

Rode wijnen:

Witte wijnen:

Wijnregio’s die veel bewaarwijnen produceren, zijn de Franse Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Chablis en Sauternes. Ook de topwijnen uit Italië, Duitsland, Californië en Australië kun je prima opleggen.

Wijn in kleine flessen rijpt sneller dan in gewone flessen. Magnums rijpen juist langzaam en ontwikkelen zich volgens kenners het beste.

Tip: koop dure wijnen als ze jong zijn

Het opleggen van wijn betekent in feite niets meer dan het opslaan van jonge wijnen totdat ze optimaal op dronk zijn. Er zijn wijnen die op jonge leeftijd erg betaalbaar zijn, maar tegen de tijd dat ze echt op dronk zijn, heel erg schaars. Daardoor stijgen zulke wijnen ontzettend in prijs. Dergelijke wijnen kun je dus het beste jong inkopen en vervolgens enkele jaren opleggen.


Wil jij je eigen wijncollectie starten? Hier zie je hoe je begint!

Bewaren in de ideale omstandigheden

Om het maximale uit je bewaarwijn te halen en ervoor te zorgen dat hij toch niet voortijdig bederft (want, jammer) moet je ervoor zorgen dat je wijn op de juiste manier bewaard wordt. Geen wijnkelder in je huis? Zolder, kelder en eigenlijk alles ertussen werkt prima, zolang de ruimte wel aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De ruimte is ongeveer 12 graden.
 • Deze temperatuur is constant. Bij schommelingen van 5 graden kan de kurk al krimpen of uitzetten. En daar wordt je wijn niet beter van. 
 • Een donkere, goed geventileerde ruimte.
 • De flessen moeten plat liggen, zodat de kurk in direct contact staat met de wijn.

Glas witte wijn

Witte wijn niet te koud bewaren!

Witte wijn drink je over het algemeen gekoeld, dus die bewaar je toch in de koelkast? Dat kan, maar niet te lang, want je witte wijn wordt er smakeloos van. Als je hem wil opleggen of langer bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.

Hoe weet je wanneer je wijn het lekkerst is?

Er is helaas maar 1 manier om vast te stellen of een wijn lekker is om te drinken (= op dronk), namelijk door de proef op de som te nemen. Smaken verschillen, en verschillende mensen zullen van wijn houden die in verschillende stadia van hun rijping zijn.

Wijnexpert Birthe vertelt: “Het beste is om drie of zes flessen te kopen en een keer per jaar een fles te proberen. Ook als het gaat om wijnen met een indicatie vanaf wanneer ze op dronk zijn; daarna kunnen ze nog complexer en mooier worden.” 


En hoe bewaar ik mijn half leeggedronken fles?

Want het is natuurlijk zonde om een goede wijn weg te gooien. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd (een fles rode wijn op het aanrecht is al na 1 dag niet lekker meer). Gevolg: de wijn verliest aroma en smaakt steeds zuurder. Ziek word je er overigens niet van, maar lekker is het ook niet.

Handig: bewaar wijn in een plastic fles

Er zijn allerlei gadgets te vinden om je open fles net wat langer te kunnen bewaren. Hoe het er ook uitziet, het overkoepelende idee is dat je de fles vacuüm trekt zodat de wijn niet verder kan oxideren. Geen accessoire in je keukenla? Een makkelijke manier om je wijn te bewaren is een lege plastic fles. Bij voorkeur waar mineraalwater in heeft gezeten (tenzij wijn met een cola nasmaak voor jou geen probleem is).

 1. Giet de wijn van de aangebroken fles in de plastic fles. 
 2. Knijp de plastic fles tot de wijn er net niet uitkomt. 
 3. Dop erop en in de koelkast. 

Omdat je wijn tot op de rand hebt 'geknepen' kan er geen zuurstof meer bij de wijn. Afhankelijk van hoe lang de wijn open heeft gestaan, kan de wijn enkele dagen tot zelfs een week bewaard worden.

Proef zelf deze bewaarwijnen


2 Reviews

Planeta Chardonnay 2016 75CL
Niet meer beschikbaar

Meer leren over wijn?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven

Wil je weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt?

doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

Ook leuk om te lezen: