Wijn bewaren

inspiration-image

Artikel

Opleggen

Sommige wijnen worden niet alleen beter als ze bewaard worden, er zijn er zelfs die enkele jaren nodig hebben om prettig drinkbaar te worden. Het opleggen van wijn betekent in feite niets meer dan het opslaan van jonge wijnen totdat ze optimaal op dronk zijn. Er zijn wijnen die op jonge leeftijd erg betaalbaar zijn, maar tegen de tijd dat ze echt op dronk zijn, heel erg schaars. Daardoor stijgen zulke wijnen ontzettend in prijs. Dergelijke wijnen kun je dus het best jong inkopen en vervolgens enkele jaren opleggen.

 

Bewaarwijnen

Wijnen van middelhoge tot hoge kwaliteit kunnen baat hebben bij bewaren. Goedkopere wijnen gaan alleen maar achteruit. Het is daarom belangrijk dat je de juiste wijnen oplegt. Ga daarbij uit van je eigen voorkeur qua wijnstijl. Het is natuurlijk jammer als je straks een wijn op dronk hebt, die je niet zo lekker vindt.

Rode wijnen die goed bewaard kunnen worden, zijn over het algemeen gemaakt van cabernet sauvignon, merlot (of een combinatie van die twee), pinot noir en syrah. Voor de witte wijnen geldt dat Chardonnays, Rieslings en Sémillons prima opgelegd kunnen worden.

Wijnregio’s die veel bewaarwijnen produceren, zijn de Franse Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Chablis en Sauternes. Ook de topwijnen uit Italië, Duitsland, Californië en Australië kun je prima opleggen.

 

Op dronk?

Er is helaas maar één manier om vast te stellen of een wijn op dronk is, namelijk door de proef op de som te nemen. Smaken verschillen, en verschillende mensen zullen van wijn houden die in verschillende stadia van hun rijping zijn.