Single Malt Whisky

inspiration-image

Artikel

Er is heel veel Schotse single malt whisky en elke fles is anders. Kijk maar uit; als je er eenmaal aan bent begonnen, ben je voorlopig niet uitgeproefd!

Single malt betekent dat de whisky van één distilleerderij komt. Er zijn meer dan honderd distilleerderijen in Schotland. De meeste distilleerderijen maken meerdere versies – die meestal verschillen in het aantal jaren dat de whisky heeft gerijpt (10, 14, 18 of nog langer). Daardoor zijn er enkele honderden verschillende malt whisky’s op de markt.

 

Rokerige smaak

Omdat elke distilleerderij anders is, smaakt elke malt whisky anders. Elke stokerij gebruikt andere gerst en allemaal laten ze de ontkiemde gerstkorrels (de mout, Malt = mout) op een andere manier drogen, met geen, veel of weinig turfrook. Daardoor heeft elke malt whisky een andere dosering van het typisch Schotse rokerige turfaroma. Daarbij maakt elk whiskybedrijf voor het kiemen en distilleren gebruik van het water dat ter plaatse beschikbaar is. Bronwater, smeltwater uit de bergen, door granieten rotsen gezuiverd water of door turfgrond gefilterd; de herkomst van het water maakt veel verschil.

 

Vaten vol aroma

Ook de stappen in het proces en de materialen die daarbij gebruikt worden, hebben invloed op de smaak van het distillaat. Zo heeft elke distilleerderij haar eigen type koperen ketels waarin de whisky wordt gestookt. De grootte en de vorm verschilt. Een groot deel van de smaak van de whisky ontstaat tijdens de rijping op houten vaten. Misschien wel 60 of 70% van de smaak komt van het hout. Houten vaten geven aromastoffen af, zoals tannine en vanille. Smaken in de drank zelf, zoals mout, alcohol, turf, fruit en bloemen, mengen met de smaakstoffen in het hout. De langzame inwerking van zuurstof (oxidatie) speelt daarbij een grote rol. De Schotse whiskystokers gebruiken vaak tweedehands Bourbonvaten uit Amerika. Soms rijpt de  whisky daarna nog enkele maanden of jaren op gebruikte sherryvaten uit Spanje of oude portvaten uit Portugal. De drank krijgt dan ook nog wat smaaktonen van sherry en port mee.

 

Allemaal uniek

Uiteindelijk krijgt elke single malt whisky zo zijn eigen karakteristieke rijke, complexe geur en smaak. Denk aan gedroogd fruit, bloemen, honing, karamel, vanille, tabak, gember, hooi, cacao, noten, koffie, kruidnagel, nootmuskaat, laurier of kaneel. En als de vatenkelder zich aan de ruige Schotse westkust bevindt, waar de Atlantische wind zelden rust, dan komen daar nog accenten van zout, zeewier, visnetten, pekel of jodium bij. Het ontdekken, vergelijken en genieten van al die smaken, dat is waar de echte whiskyliefhebber nooit genoeg van krijgt.

 

Puur of on the rocks

Sommigen beschouwen ijs in een single malt whisky als een doodzonde, terwijl de liefhebbers van een blokje ijs juist vinden dat de whisky er zachter van wordt. Andere kenners drinken hem met een paar druppeltjes water om het aroma los te maken. Het is een kwestie van smaak. Doe wat je het lekkerst vindt!

 

Whiskyhapjes

Single malt whisky drink je als aperitief, als digestief of bij de koffie. Tip: drink je hem bij de koffie, dan is dat extra lekker met een stukje chocolade erbij! Malts met zeearoma’s gaan goed samen met vis, gamba’s en sushi. Bij gerookte paling en makreel smaakt zoete, moutige en turfrijke whisky lekker.

Elke malt whisky smaakt heerlijk bij een stuk pittige kaas. 

Lees meer over Single Malt Whisky.

(16 stemmen)
227.49
202.47
Malt
Fles


5 Reviews

(71 stemmen)
46.89
39.59
Malt
Fles

10 Reviews

(133 stemmen)
46.49
41.37
Malt
Fles

9 Reviews

(85 stemmen)
35.99
28.51
Malt
tijdelijk uitverkocht

20 Reviews

(251 stemmen)
40.59
33.99
Malt
Fles