Deel 2: Single Malt Whisky

inspiration-image

Artikel

Elke Schotse regio heeft zijn eigen single malt whisky. Plaatselijke omstandigheden bepalen de smaak. Hoe precies, dat weet niemand. Whiskyaroma is een geheimzinnig fenomeen.

De herkomst van Schotse single malt whisky staat altijd op het etiket, bijvoorbeeld Highlands, Lowlands, Islay, Speyside of Orkney. Dat is niet voor niets. Elke streek of eiland heeft zijn eigen karakter, gebruiken en tradities en is daar trots op. De smaakverschillen kunnen ontstaan door het klimaat en de omgeving óf door de distillatietechniek en de houtrijping.

 

Zeelucht en heidebloemen

Veel whisky uit de Speyside en de westelijke Highlands heeft de frisse bloemengeur van de heide uit het lokale landschap. Resten van heideplanten zitten in de turf en de geur van verse heide zit in de lucht en komt via de gerst of het water in de whisky terecht. Florale aroma’s ontstaan ook bij de vergisting van de mout en tijdens de houtrijping. Whisky kan ook naar kruidnagel of noten smaken, zonder dat er ooit een noot of kruidnagel in de buurt is geweest. De ontwikkeling van het complexe aromaprofiel van whisky is een geheimzinnig proces. Op dezelfde manier laat de Atlantische Oceaan zijn sporen na op de westelijke eilanden zoals Skye en Islay. Islay whisky’s zoals Laphroaig hebben daardoor veel zogenoemde maritieme aroma’s. Denk aan de geur van zeewier, pekel en jodium. De zilte zeegeur verzamelt zich in de turfrijke bodem en de zeelucht trekt in de houten vaten waarin de whisky jarenlang rijpt. Op Islay kun je niet twijfelen over de invloed van de zee. Je ziet de woeste golven tegen de rotsen slaan, de zilte regen tegen de distilleerderij zwiepen. Islay is één met de oceaan en dat proef je in zijn whisky.

 

De kunst van het distilleren

Toch is whisky uiteindelijk vooral mensenwerk. Distilleren is een ambacht. De keuzes die de meesterdistillateur maakt tijdens het proces zijn het belangrijkste voor het resultaat. Zo wordt het typisch Schotse turfaroma in de whisky niet aan het toeval overgelaten. De stoker kiest bewust voor de hoeveelheid turfsmaak in zijn whisky. Sommige distilleerderijen drogen hun gerst nog zelf met behulp van een turfgestookte oven. De meeste distilleerderijen kopen hun gerst echter, ontkiemd en gedroogd en al, bij gespecialiseerde mouterijen. De mout wordt daar op een gecontroleerde manier met turfrook in contact gebracht. Ook de hoeveelheid feints die de distillateur toelaat in de whisky draagt bij aan de smaak. Dit zijn de zwaarste stoffen die tijdens de distillatie als laatste verdampen. Tijdens de rijping worden deze stoffen omgezet in fijne aroma’s. De meeste smaak komt uiteindelijk van de houtrijping. De keuze voor sherryvaten of bourbonvaten en het soort eiken, is dus van groot belang.

 

Single Malt

Single malt whisky – vaak gewoon malt of malt whisky genoemd – is een onversneden, in een koperen ketel gestookte whisky van één distilleerderij, gemaakt van gemoute gerst, gist en water. Schotland heeft er honderden, maar malt whisky wordt ook in andere landen gemaakt. Behalve malt whisky stoken de Schotten ook veel graanwhisky. Die mengen zij met malt whisky voor de bekende blended whisky’s zoals The Famous Grous en Teacher’s.

8 Reviews

(169 stemmen)
39.99
Malt
Fles

11 Reviews

(149 stemmen)
39.99
32.99
Malt
Fles