Whisky proeven: nosing en tasting

inspiration-image

Artikel

Want zo kom je erachter wat je echt lekker vindt.

Het kan soms moeilijk zijn om een keuze te maken uit het enorm gevarieerde aanbod van whisky’s. Aandachtig proeven is een vereiste om de persoonlijke voorkeur te bepalen. Een proefsessie van meerdere whisky’s wordt ook wel nosing & tasting genoemd. Voor het proeven van whisky kan het beste een tulpglas gebruikt worden. In de kelk van dit glas kan het boeket zich goed ontplooien en vervliegt het aroma nauwelijks. In de geur en smaak vind je de omstandigheden en grondstoffen van de whisky terug.

Water

Beroepsproevers in Schotland verdunnen de whisky altijd met een scheutje zuiver water - soms zelfs half om half - omdat daardoor de geuren van de whisky beter vrijkomen.

Ruiken

Het proeven van whisky is in de eerste plaats een kwestie van ruiken. Net als bij wijn, laat je de whisky vóór het proeven even walsen in het glas. Dit is om de aroma's goed los te maken. Ga vervolgens met je neus eerst boven en dan in het glas en beschrijf de geuren die je ruikt. Mout, turf, eikenhout, heide, bloemen en citrusfruit zijn enkele van de meest voorkomende.

Proeven

Nadat je het aroma goed hebt beoordeeld, neem je een klein slokje van de whisky. Enkele verschillende smaken die je kunt proeven zijn: zoet, droog, rokerig, vruchten, specerijen, gember, sherry en noten. Slik de whisky vervolgens door. Anders dan bij wijn, is het beter om de whisky niet uit te spugen. De afdronk is namelijk erg belangrijk: hoe langer die duurt, hoe sterker het karakter van de whisky.

Kiezen

Een nosing & tasting is niet alleen nuttig om je voorkeur te bepalen, maar kan ook het middelpunt vormen van een gezellige avond. Zet vooral niet te veel verschillende whisky's op de proeftafel: een stuk of 5, 6 is genoeg. Om de smaak te neutraliseren, kun je tussen het proeven van de whisky's een stukje stokbrood eten of een slokje water drinken.

Smaakprofielen

De geur en smaak van een mooie malt whisky zijn een uitdaging voor de zintuigen. Maar het proeven van een whisky is nog niet zo eenvoudig. Het zogenaamde whiskywiel kan daarbij helpen. In dit cirkelvormige diagram staan de basissmaken en -geuren. De pijlen in het wiel geven aan dat deze op elkaar inwerken. Uitzondering hierop vormen ‘basissmaken’ en ‘mondprikkelend’. Deze kunnen niet als geur herkend worden, vandaar de taartpunt. Het whiskywiel geeft naast basisgeuren en -smaken ook meer gedetailleerde geurimpressies. Iedere geproefde malt whisky kan met het whiskywiel van een eigen geur- en smaakprofiel voorzien worden.

Bekijk alle whisky’s.

23 Reviews

(264 stemmen)
24.69
Blend
Fles

6 Reviews

(99 stemmen)
29.99
Malt
Fles

2 Reviews

(40 stemmen)
17.19
Blend
Fles

2 Reviews

(5 stemmen)
32.39
Malt
Fles

7 Reviews

(63 stemmen)
14.99
Blend
Fles

5 Reviews

(31 stemmen)
18.99
Blend
Fles