Streek: De Elzas

inspiration-image

Artikel

De Elzas, Alsace op z’n Frans, is een fantastisch, gastvrij gebied, waar witte wijn een hoofdrol speelt. Riesling, muscat, gewurztraminer...de keuze is enorm.

Ligging

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk, tegen Duitsland aan. Namen van dorpen, druiven, wijnmakers en gerechten klinken soms Duits, soms Frans, maar eigenlijk is het dat allebei niet. Dat vinden de Elzassers zelf ook. “Wij zijn gewoon onszelf, wij zijn de Elzas.” Omdat de Elzas in het noorden van Frankrijk ligt, verwacht je een koel klimaat. Dat is niet zo. De Rijn en de Vogezen beschermen de wijngaarden tegen ongunstige, koude weersinvloeden. Het regent er zelden, maar wel voldoende voor de wijnbouw en de zon maakt er veel uren. De Elzas telt 15.535 hectare wijngaard en 119 wijnbouwgemeenten. De circa 2000 wijnbouwers in dit gebied zijn jaarlijks goed voor meer dan 150 miljoen flessen. 18% van het totaal aan Franse witte AOC-wijn komt uit de Elzas.

En Route

In de Elzas kun je verschillende routes volgen. Zoals de route-du-vin, die naar alle wijndorpen leidt. Naast de route-du-vin heeft de Elzas een route- du-choucroute en een route-du-fromage. De zuurkoolroute ligt in het akkerlandschap rondom Straatsburg. De kaasroute loopt langs vele kaasboeren, onder andere die van de uitgesproken geurige munster, een kaas met een rode korst. 

Typisch Elzas

In de Elzas wordt voornamelijk witte wijn gemaakt. Slechts een kleine 10% is rood. De keus in witte wijn is enorm. Pinot blanc, riesling, gewurztraminer, pinot gris en muscat zijn de belangrijkste druivensoorten. Bijna iedere Elzaswijn wordt van één druivensoort gemaakt. De Elzas staat niet alleen voor lekker drinken, maar ook voor lekker eten. Zo heeft de Elzas vele streekgerechten. Enkele voorbeelden: Choucroute à l’Alsacienne, een uitgebreide zuurkoolschotel met minstens vijf verschillende soorten vlees, Coq au Riesling, kip gestoofd in Riesling, en Flammekuche, dunne pizza met ui en kaas. 

Match

Riesling & zalm en asperges

Pinot Blanc & gekookte mosselen

Pinot Gris & paté en oosters gekruide vis- en kipgerechten

Gewurztraminer & blokjes munsterkaas

Muscat & meloen met rauwe ham

Pinot Noir & coq au vin, kalkoen en kaas

Bekijk alle Elzas wijnen

6 Reviews

(21 stemmen)
op=op
2e fles
halve prijs
Pinot Blanc Alsace Oscar Truschel 75CL

5 Reviews

(41 stemmen)
10.99

3 Reviews

(19 stemmen)
9.99

2 Reviews

(10 stemmen)
18.99

12 Reviews

(33 stemmen)
12.99

1 Review

(27 stemmen)
8.99

3 Reviews

(27 stemmen)
6.99

1 Review

(23 stemmen)
7.79