Birthe in de Provence

inspiration-image

Artikel

“Wat wijn betreft, draait het in de Provence om rosé. Vandaar dat hier de allerlekkerste rosé vandaan komt. Toen ik er pas was, rook het er heerlijk naar de garrigue, het struikgewas dat overal groeit. Deze kruidige aroma’s proef je in een Provençaalse rosé. Dat maakt ze zo bijzonder. Natuurlijk zijn ze niet allemaal hetzelfde. De verschillen hangen samen met de ligging van de wijngaarden – aan de kust of juist meer landinwaarts – de keuze van druivenrassen en de leeftijd van de wijnstokken. Daarom hebben wij vier soorten in het assortiment, voor verschillende zomerse momenten.”

Domaine de l’Amaurigue

De frisse, fruitige aperitiefrosé van l’’Amaurigue haalde in 2010 goud in dé wijncompetitie voor Franse wijnen: het Concours Général Agricole. Zijn prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Het domein in Le Luc en Provence, 40 kilometer ten noorden van St. Tropez, is van Dick de Groot. Toen deze Nederlander het wijngoed in 1998 overnam, begon hij meteen met vernieuwingen om de beste rosé te kunnen maken. Zo is de kelder in verschillende niveaus gebouwd, zodat door gebruik van de zwaartekracht de druiven, daarna de most en uiteindelijk de wijn op de juiste plaats terechtkomen. Pompen, wat nadelig is voor de smaak en kwaliteit van de wijn, is hierdoor overbodig geworden. Wijnmaker Jean-Marie Quef, die op een dichtbij gelegen wijngoed opgroeide, heeft de dagelijkse leiding over het domein. Bekijk ook: www.amaurigue.com.

Le Caprice de Clémentine

De Parijzenaars Pascale en Gilles Pons, oud-IT’ers, kochten in 1997 een wijndomein en stortten zich er volledig op. De wijnen van Les Valentines werden snel heel populair. Het domein is vernoemd naar hun kinderen Valentin en Clémentine. Omdat Clémentine vond dat haar naam onvoldoende aandacht kreeg, kreeg ze haar ‘eigen’ wijn, Le Caprice de Clémentine, ofwel: de gril van Clémentine, een verrukkelijke, lichte en frisse eet- en borrelrosé van biologische druiven. Bekijk ook: www.lesvalentines.com.

 

La Moutète

Op Château La Moutète verloopt bijna alles nog ambachtelijk en handmatig, behalve de oogst. Eigenaar Olivier Duffort hoeft nooit te wachten totdat er een oogstmachine te huur is, want hij heeft zijn eigen oogstmachine. In de warme Provence luistert het oogstmoment nauw. Een paar dagen te laat kan al funest zijn voor de aroma’s en de zuren. Bij Moutète hebben ze dat moment dus in eigen hand. Hun rosé heeft een opvallend ronde en volle stuctuur. Een typische eetrosé. Bekijk ook: www.chateaulamoutete.com.

Domaine de l’Hermitage

De krachtige rosé van Domaine de l’Hermitage heeft een eigen herkomstaanduiding, die van Bandol, een stadje tussen Toulon en Marseille. Appellation Bandol is vooral bekend van de stevige rode wijnen. Op Domaine de l’Hermitage maken ze rode wijn en rosé. Het verschil tussen AC Bandol en de drie AC Côtes de Provence zit hem in de druivenmix. Een Rosé AC Côtes de Provence bestaat meestal uit grenache en cinsault, vaak aangevuld met syrah en soms met een beetje carignan. Dat Bandol als enige mourvèdre bevat, proef je: deze eetrosé heeft body en een stevige kruidige afdronk.

Bekijk ook: www.domainelhermitage.com.

Typisch Provence

Rosé uit de Provence is opvallend licht van kleur. Dat komt doordat de druiven vrijwel direct na de oogst zacht worden geperst. De kleurstof zit in de schil en bij zo’n zachte persing komt er maar een beetje vrij. Net genoeg om de wijn lichtroze te maken.

Bekijk alle rosé's

71 Reviews

(200 stemmen)
9.49

3 Reviews

(27 stemmen)
11.99

1 Review

Domaine de l'Hermitage Rosé 75CL

1 Review

Château La Moutète Rosé 75CL