De Loire

inspiration-image

Artikel

In de loire, de tuin van frankrijk, vind je alle kleuren, smaken en stijlen wijnen. in deze aflevering aandacht voor de witte, frisse loirewijnen. daarin proef je de lente.

Ligging:

Het wijngebied dat zich langs de Loire uitstrekt heet ‘Le Val de Loire’. De Loire ontspringt in Zuid-Frankrijk en mondt ruim duizend kilometer verder uit in de Atlantische Oceaan. Vanuit het westen gezien begint de streek bij Le Pays Nantais, het gebied pal aan zee, en eindigt landinwaarts bij Pouilly-sur- Loire. Onderweg stromen verschillende zijrivieren de Loire in, zoals de Cher en de Indre. De wijngaarden daarlangs horen ook bij het Loirewijngebied, dat met 52.755 hectaren wijngaard en circa tienduizend wijnbouwers jaarlijks goed is voor ruim vierhonderd miljoen flessen. Het gebied behoort tot de noordelijke en dus koele wijnstreken. Het ene jaar is het er warm, het andere veel koeler. Hoewel wijnmakers tegenwoordig gewend zijn om met wisselende weersomstandigheden te werken, proef je de verschillen per oogstjaar in de wijnen. Dat maakt zo’n gebied en zijn wijnen extra spannend. Het gebied is ook mooi: groene heuvels, lieflijke dorpen, indrukwekkende kastelen. Franse koningen hadden hier hun buitenverblijven. ‘De Loire is een koningin en de koningen hebben haar liefgehad’, zeggen ze aan de Loire.

 

Smaak

In de Loire zijn wijnen in alle kleuren en smaken te vinden: 55% is wit en daarvan is 12% zoete wijn; 24% is rood, 14% rosé en 7% is mousserend. In Le Pays Nantais, het kustgebied, smaken de Muscadets strakdroog, bijna zilt. Meer naar het midden, in onder andere Anjou, Touraine en Vouvray, zijn de wijnen sappig en fruitig. Anjou verwierf naam met de lichtzoete Rosé d’Anjou, Touraine met zijn vriendelijke Sauvignon Blanc en Vouvray met de mollige, zoete ‘moelleux’ wijnen van chenin blanc. Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou Salon liggen in het oostelijk deel van de Loire. Daar zijn de wijnen droog en mineralig.

 

Typische Loire

Melon de bourgogne (in de streektaal: muscadet), sauvignon blanc en chenin blanc zijn dé druiven voor witte Loirewijnen. Van de eerste twee worden droge wijnen gemaakt, van de chenin blanc worden behalve droge wijnen ook fluweelzachte, zoete wijnen gemaakt die tientallen jaren kunnen rijpen.

 

Bijnaam

De Val de Loire staat bekend als de tuin van Frankrijk. Naast wijn komen er ook veel vruchten (appels, peren, kersen), groenten, graan en noten vandaan.

En natuurlijk de zachte, frisse geitenkaas die zo goed bij de Sauvignon Blanc uit de streek past.

 

Match

Sauvignon de Touraine

& asperges

Sancerre & geitenkaas

Vouvray & paté

Muscadet & vis, oesters,

mosselen

(31 stemmen)
op=op
Domaine de Poix Touraine Sauvignon B. 2015 75CL
op=op
Anjou Château de la Girardière Anjou 75CL

8 Reviews

(55 stemmen)
9.99
(70 stemmen)
8.79
Menetou Salon Sauvignon Blanc 75CL