Bourgogne

inspiration-image

Artikel

Bourgogne is een klassiek wijngebied waar wereldberoemde wijnen vandaan komen. bourgondisch klinkt als vol en gul. dat slaat wel op de gerechten, maar niet op de wijnen, die zijn juist fris, elegant en zelden zwaar.

Ligging

De Bourgogne ligt in het oosten van Frankrijk. Het wijngebied bestaat uit vijf delen. Het meest noordelijke is Chablis. Daaronder vormen de Côte de Nuits en de Côte de Beaune samen de Côte d’Or, het hart van de streek. Ten zuiden hiervan liggen achtereenvolgens de Chalonnais, de Mâconnais en de  Beaujolais. In de Côte d’Or is het klimaat koel. Dat verklaart de slanke stijl van de wijnen met hun ingetogen aroma’s en fijne frisse zuren. Op de côtes (hellingen) liggen de betere wijngaarden. Meer naar het zuiden wordt het warmer en zijn de wijnen voller en ronder. De Bourgogne-streek beslaat in totaal ongeveer 49.000 hectare wijngaard, waarvan 19.000 hectare in de Beaujolais. Je vindt hier nauwelijks grote wijnkastelen. Deze streek kenmerkt zich door kleinere domeinen en ommuurde wijngaarden in een landelijke omgeving. Er zijn ongeveer honderd verschillende Appellations Contrôlées (herkomstaanduidingen).

 

Smaak

De witte druif in de Bourgogne is de chardonnay. De smaak hiervan loopt uiteen van strak droog tot rond en romig wit. Chardonnay rijpt goed in nieuwe vaten van eikenhout. Die vatrijping voegt tonen van toast en noten toe en maakt de wijn ronder en zachter. Hoe langer de wijn op nieuwe vaten ligt, des te nadrukkelijker die houtsmaak aanwezig is. Minder  veelvoorkomend in dit gebied is de aligoté. Deze druif geeft een droge, verfrissende witte wijn. Voor de rode Bourgognewijnen is de pinot noir de uitgelezen druif. De smaken variëren van transparante, frisse, fruitige, lichtrode wijn tot vol en hout-gelagerd – maar zelden zwaar. De gamay vormt een uitzondering: dat is dé druif van de Beaujolais, die zorgt voor een frisse, fruitige rode wijn.

 

Typisch Bourgogne

Bijna alle Bourgognes bestaan voor 100% uit één druivensoort. Dankzij de oude, mineraalrijke kalkbodem en het koele klimaat leveren die druiven hier complexe wijnen met verfijnde zuren. De topklasse Bourgognes zijn zo bijzonder dat wijnmakers overal ter wereld ze proberen te evenaren. Dat lukt hen niet omdat de herkomst, de specifieke bodem en het klimaat uniek zijn.

 

Bijnaam

Als er AC Bourgogne op het etiket staat, is de wijn gemaakt van pinot noir- of Chardonnaydruiven uit de Bourgogne. Is er nog een naam op het etiket vermeld, bijvoorbeeld Mâcon, Meursault of Pouilly- Fuissé, dan moeten de druiven uit die specifieke streek of gemeente komen. Een wijngaard wordt in de Bourgogne clos of climat genoemd.

 

Match

Bourgogne Chardonnay & tong, kip uit de oven

Mâcon-Villages & salade met spekjes en croutons

Pinot Noir & coq-au-vin, boeuf bourguignon

2 Reviews

(57 stemmen)
12.99