Languedoc Roussillon

inspiration-image

Artikel

De Languedoc heeft als bijnaam ’De nieuwe wijnwereld van Frankrijk’ In de wijngaard en de kelder wordt volop geëxperimenteerd. De wijnmakers van nu laten zien dat er heel veel mogelijk is.

Ligging

De Languedoc heeft een enorm oppervlak aan wijngaarden: 290.000 hectare, dat is bijna het dubbele van de Bordeaux. Het uitgestrekte gebied grenst in het oosten aan de Provence, in het zuiden aan de Mid­dellandse zee en in het zuidwesten aan de Pyreneeën. Het landschap en de weers-invloeden zijn divers en daardoor zijn de wijnen dat ook. In het oosten hebben ze de soepele, fruitige stijl van de Rhônewijnen. In het westen zijn ze steviger en kruidi­ger. De Roussillon is het gedeelte dat aan Spanje grenst. Hier vind je elke wijnstijl: rood, wit en rosé en ook de fluweelzachte, zoete vin doux naturel zoals de donkere Banyuls, de dessert­wijn die zo goed bij chocolade past.

 

Etiket

In de Languedoc staan veel verschillende druivensoorten aangeplant. Een Vin de Pays d’Oc bestaat vaak uit één of twee internationaal bekende druivensoorten. Voor wit bijvoorbeeld chardonnay of viognier en voor rood bijvoorbeeld merlot of cabernet sauvignon. Ook zijn er veel wijnen die een blend van minder bekende, lokale soorten als basis hebben. Bekende witte blends zijn met grenache blanc, marsanne en roussanne. In de rode blends komen soorten als grenache noir, carignan, syrah, mourvèdre en cinsault voor. Voor rosé worden dezelfde soorten als voor rode wijn gebruikt.

 

Druiven ratatouille

 Het grootste deel van de Lan­guedoc-wijnen is een Vin de Pays d’Oc. Dit zijn moderne wijnen waarbij de smaak van de ge­bruikte druivensoort(en) voorop staat. Net zoals in andere delen van Frankrijk heeft de Langue­doc ook zijn AOC’s (volgens de net nieuwe wijnwet AOP = Appellation d ‘Origine Protégée). Dit zijn de wijnen met een be­schermde herkomstaanduiding, zoals bijvoorbeeld AC Minervois en AC Corbières. Bij deze wijnen bepalen de druivensoorten samen met het terroir van de wijngaard de stijl van de wijn.

 

Typisch Languedoc

Overal in de Languedoc zie je geurige struiken met de mediter­rane aroma’s van rozemarijn, tijm en lavendel. Die kruidigheid proef je ook in de wijnen.

 

Mediterrane keuken

 De volfruitige, kruidige wijnen uit de Langue­doc passen perfect bij de keuken uit de streek. Van geroosterde vis met ratatouille, pittige olijven en knoflook­worstjes tot steaks met rozemarijn, stoofscho­tels met tijm en pasta’s met tomatensaus. Ook bij veel oer-Hollandse gerechten, bijvoorbeeld andijviestamppot, doen de soepele Languedoc-wijnen (o.a. Roussillon, Minervois) het goed.

3 Reviews

(43 stemmen)
op=op
2e fles
halve prijs
Puech Hermes Grand Cuvée rosé 75CL
(28 stemmen)
op=op
2e fles
halve prijs
Fruit D'ete Summer Red 2014 75CL

4 Reviews

(140 stemmen)
op=op
8.99

5 Reviews

(23 stemmen)
op=op
2e fles
halve prijs
Les Hautes Pentes Cinsault Syrah 75CL

7 Reviews

(75 stemmen)
op=op
Pierre de Prunet Rosé 75CL

2 Reviews

(13 stemmen)
2e fles
halve prijs
Jaja de Jau Syrah 75CL

40 Reviews

(51 stemmen)
9.59

13 Reviews

(107 stemmen)
6.99

3 Reviews

(17 stemmen)
op=op
2e fles
halve prijs
Les Clos de Paulilles Rosé 2011 75CL

1 Review

(3 stemmen)
op=op
2e fles
halve prijs
Petits Carreaux Syrah Rose 2014 75CL

1 Review

(70 stemmen)
7.49