Birthe op bezoek: Bij Château de Jau, Roussillon, Zuid-Frankrijk

inspiration-image

Artikel

Birthe van Meegeren-Mol (dranken en wijnspecialiste): “Mijn eerste keer op Château de Jau was tijdens de vakantie. We logeerden in de Languedoc en het leek me leuk om met mijn gezin een tocht door het rustige binnenland van het naastgelegen Roussillon te maken en in het restaurant van Château de Jau te lunchen. Wat op de kaart een afstand van een uur leek, bleek een tijdrovende rit over smalle wegen. Soms reden we tussen de wijngaarden, maar vaak ook was de natuur Behoorlijk wild. Uiteindelijk bereikten we in ‘the middle of nowhere’ het wijndomein. ‘Hier gaat niemand heen om te lunchen,’ zei ik hardop. Mijn mond viel open van verbazing toen we zagen dat het restaurant afgeladen was. Later vertelde eigenaresse Estelle Dauré dat veel gezinnen elke zomer terugkeren om er tussen de wijngaarden van de plukkerslunch te genieten en de lekkere wijnen van Château de Jau te proeven, te drinken en te kopen.”

Delen van Château de Jau bestaan al sinds de twaalfde eeuw. Het wijngoed, ooit in handen van monniken, heeft veel verschillende eigenaren gehad. In 1974 kocht de familie Dauré het domein. Bernard Dauré begon meteen met een grondige restauratie van de kelders. Sabine richtte een eenvoudig grillrestaurant in en opende een expositieruimte voor moderne kunst. Inmiddels hebben hun kinderen Estelle en Simon de leiding.

 

President op bezoek

Het domein ligt prachtig tussen de oude wijngaarden, ver weg van de snelweg. Je komt er niet zomaar langs, maar wie ooit op Château de Jau is geweest, wil terug. Zo verging het ook Valéry Giscard d’Estaing ruim 35 jaar geleden. De toenmalige president van Frankrijk bracht een werkbezoek aan de Roussillon en wilde met zijn gevolg van 150 personen op Château de Jau lunchen. Bernard Dauré voelde zich zo vereerd dat hij zonder overleg meteen ja zei. Zijn echtgenote verklaarde hem voor gek. Hun keuken en bistro waren veel te klein en eenvoudig voor zo’n gezelschap. Uiteindelijk stemde ze toe, mits de president genoegen zou nemen met een simpele plukkerslunch. De ontvangst werd een succes en sindsdien serveert Château de Jau elke dag het ‘menu vigneron’ dat ook de president kreeg.

 

Meer dan wijn

Birthe: “Ik vind Château de Jau een uniek bedrijf. Ze hebben lekkere wijnen voor een prima prijs, maar behalve dat er wijn wordt gemaakt op het wijndomein, gebeurt er ook van alles in het restaurant en de galerie. Een van de kunstenaars, Ben, die al jaren op het domein exposeert, heeft het etiket van de Jajawijnen gemaakt.”

 

Le Jaja

Birthe: “Jaja is een oude Franse term voor doordeweekse wijn. Het glas voor elke dag. Lekker, niet zwaar, dorstlessend en voordelig. Een allemansvriend. In vergelijking met de serieuzere Château de Jau zijn de Jaja-wijnen frisser, frivoler en moderner.”