Roemenië, Hongarije, Slovenië

inspiration-image

Artikel

Zuidoost-Europa is het nieuwe ‘oude’ Europa. Een goed opgeleide generatie wijnmakers maakt van de verrassende inheemse druivensoorten boeiende wijnen die het proeven zeker waard zijn.

Ligging

Alle Zuidoost-Europese wijnlanden liggen min of meer in het stroomgebied van de rivier de Donau. De Pannonische laagvlakte vormt het hart van dat stroomgebied en daarin liggen Roemenië, Slovenië en een deel van Hongarije. Hoge bergruggen, zoals de Alpen en de Karpaten, en ook de Egeïsche Zee beschermen deze landen tegen extreme weersomstandigheden. Deze matigende invloed zorgt voor een continentaal klimaat met korte maar strenge winters en lange, warme zomers met een late herfst. Het deel van Slovenië dat langs de Adriatische kust ligt en het deel van Roemenië aan de Zwarte Zee hebben een mediterraan klimaat met zachtere winters en hogere zomertemperaturen.

 

Toen en nu

Zuidoost-Europa is een verzamelnaam voor een groot aantal wijnlanden die een gemeenschappelijk verleden hebben. Wijnbouw was er al eeuwen, ook in de communistische periode. Sinds de politieke omslag in het begin van de jaren negentig hebben de landen elk op hun eigen manier aan hun herstel en herinrichting gewerkt, ook als het om wijnbouw gaat. De omstandigheden voor de verbouw van druiven zijn uitstekend en een nieuwe generatie wijnmakers wil de wereld graag laten weten hoe lekker en goed hun wijnen zijn.

 

Wereldblends

De wijnmakers van nu werken met internationaal bekende variëteiten als sauvignon blanc en cabernet sauvignon, maar ook met inheemse rassen als furmint, kadarka, kékfrankos en plavac mali. In veel blends komen druivenrassen uit verschillende wijnwerelden bij elkaar.

 

SLOVENIË

Veel Sloveens wijnmakers hebben ervaring op gedaan in de Nieuwe Wereld. Dat proef je aan de stijl van de wijnen. Ze zijn toegankelijk en uitgesproken fruitig.

ROEMENIË

De pinot noir is een lastige druif, maar in de Roemeense Prahova Valley zorgt hij voor mooie verfijnde wijnen. Dit nieuwe wijngebied ligt ten noorden van Boekarest.

 

HONGARIJE

De wijn van ICZE komt uit het zuiden van Hongarije. Daar wordt veel gebruikgemaakt van internationale druiven zoals cabernet sauvignon en chardonnay, vooral in het zuiden van het land. Het is gebruikelijk om deze te blenden met inheemse druiven zoals de kadarka of kékfrankos.

1 Review

ICZE Kekfrankos, Merlot, Zweigelt 75CL
Niet meer beschikbaar

3 Reviews

La Umbra Pinot Noir 75CL
Niet meer beschikbaar

1 Review

La Umbra Pinot Grigio 75CL
Niet meer beschikbaar

op=op
Ela Hill Furmint 75CL
Niet meer beschikbaar