Mendoza Argentinie

inspiration-image

Artikel

Argentinië is het land van Máxima en Messi, maar ook van de vlakke pampa’s en hoge Andes. Een land vol diversiteit en dat geldt ook voor de druiven en wijnen.

Toen en nu

Immigranten uit Europa, met name Italianen en Spanjaarden, introduceerden in het midden van de negentiende eeuw de wijnbouw in Argentinië. Het grootste deel van de wijn dronken de Argentijnen zelf op. Er werd nauwelijks geëxporteerd. Na de politieke ommekeer in 1989, kwam de export op gang en maakte de rest van de wereld kennis met Argentijnse wijnen.

 

Ligging

Mendoza en nabijgelegen gebieden gelden als de ideale wijnstreek. Ze liggen op de uitlopers van het indrukwekkende Andesgebergte. De wijngaarden zijn aangelegd op hoogten tussen de 700 en 1400 meter. De gemiddelde hoogte is ruim 900 meter. In Europa komen wijngaarden op dergelijke hoogten niet voor; in Argentinië danken de wijngaarden hun bestaan juist aan de hoge ligging.

 

Klimaat

De nachten zijn koel, de dagen warm. De zon is intens en maakt veel uren. In theorie zou het hier te heet zijn om kwaliteitswijn te produceren, maar doordat de wijngaarden hoog liggen, lukt dat wel. De combinatie van warme dagen en koele, droge nachten is de droom van iedere wijnmaker. In de zon ontwikkelen de druiven suiker en rijpe tannines en dankzij de koele nachten behouden ze hun aroma’s en verfrissende zuren. Doordat de luchtvochtigheid laag is, komen rot en schimmel nauwelijks voor en zijn  bestrijdingsmiddelen overbodig. Bij gebrek aan regenwater wordt, als het nodig is, geïrrigeerd met smeltwater uit de Andes.

 

Koeien van kaliber

Argentijns rundvlees is beroemd. Koeien grazen hier al sinds het begin van de twintigste eeuw op de uitgestrekte grasvlaktes. Net zoals de wijnen is de smaak van de steaks krachtig en de structuur zacht. Argentijnse rode wijn en het rundvlees van de pampa’s passen goed bij elkaar.

 

Natuurlijk dak

De zon kan verzengend heet zijn in Mendoza. Om het risico van uitdrogen en verbranden te voorkomen, worden in sommige wijngaarden de planten omhoog geleid, in de vorm van een pergola. Het natuurlijk dak van wijnbladeren dat ontstaat, beschermt de druiven die eronder hangen tegen te veel zon.

 

Typisch Argentinie

Er is een enorme diversiteit in druivensoorten en wijnen. De ene wijn heeft iets Spaans, de andere lijkt meer Italiaans, maar allemaal zijn het geurige wijnen waarin zachtheid en kracht worden gecombineerd. En dat is typisch Argentijns. Torrontés is een lokale witte  druivensoort. Hij geeft frisse wijnen met het geurige aroma van een muskaatdruif. Malbec, een blauwe druif die ook in Bordeaux voorkomt, is de trots van Argentinië. Nergens ter wereld levert de malbec zulke donkere en intens aromatische wijnen als in Mendoza.

De Argentijnen zijn dol op vlees en op barbecuen. Een ‘parellado’ is een barbecuefeest met veel gasten, muziek, groot vlees, goede wijn en zoete desserts. Een ‘asado’ is ongeveer hetzelfde, maar dan met minder mensen.

3 Reviews

(87 stemmen)
7.49

1 Review

(41 stemmen)
7.49

6 Reviews

(52 stemmen)
9.39
(97 stemmen)
Santa Cecilia Organic Torrontes Chardonnay 75CL

3 Reviews

(134 stemmen)
7.49

3 Reviews

(26 stemmen)
9.39
(201 stemmen)
Santa Cecilia Organica Malbec Bonarda 75CL

1 Review

(163 stemmen)
op=op
9.99

3 Reviews

(77 stemmen)
op=op
9.39

15 Reviews

(231 stemmen)
op=op
9.39

3 Reviews

(275 stemmen)
op=op
9.39

3 Reviews

(42 stemmen)
7.29

7 Reviews

(166 stemmen)
9.99