Birthe bezoekt Wijnhuis Arrogant Frog

inspiration-image

Artikel

Birthe van Meegeren-Mol (wijn- en drankenspecialist): “Jean Claude Mas, de bedenker en maker van de Arrogant Frog-wijnen, is een ongelofelijk leuke en inspirerende man. Jean Claude straalt respect voor de natuur, het product en de consument uit. Ik heb bewondering voor zijn manier van werken en het gigantische succes van Arrogant Frog."

"Toen hij in 2005 de familiewijngaarden van zijn broer overnam, wilde hij meer doen dan alleen de druiven verbouwen. Hij proefde veel wijnen uit de buurt en discussieerde met bevriende wijnmakers. Zo kreeg hij helder hoe hij met de lokale bodem (in wijnjargon ‘terroir’ genoemd) en het klimaat een goede wijn zou kunnen maken. Hij noemt zichzelf ‘de nederige wijnmaker’, omdat zijn succes grotendeels afhangt van het moois dat de natuur biedt. Alleen als hij zijn druiven vakkundig en liefdevol behandelt, zegt hij, leveren ze goede wijnen. Dat is inmiddels gelukt, maar hij blijft experimenteren om verder te verbeteren. Die passie proef ik terug in zijn wijnen."

Opgegroeid tussen de druiven

Arrogant Frog  komt van Domaines Paul Mas. De wijngaarden liggen in de Languedoc, rondom de plaatsen Pézenas en Montpellier. Jean Claude Mas groeide tussen deze wijngaarden op. Hier verbouwt zijn familie al sinds 1892 druiven, maar zonder zelf wijn te produceren. In 2005 neemt Jean Claude het bedrijf over en begint met wijnproductie.

Oude Wereld, nieuw jasje

Jean Claude heeft wel een wijnachtergrond, maar geen wijnopleiding. Tijdens zijn studie bedrijfskunde en marketing had hij al grote interesse in alle aspecten van wijn. In Californië en Australië ontwikkelde hij een on-Franse kijk op wijn maken. Jean Claude: “De filosofie achter Arrogant Frog is meer gericht op de Nieuwe Wijnwereld dan op de traditionele Franse werkwijze. Wij zien onszelf als de nieuwe Oude Wijnwereld. We combineren het Franse ‘terroir’ en de oude stokken met de moderne aanpak. Hierdoor kunnen wij vriendelijke wijnen van een constante, hoge kwaliteit maken en die voor een prettige prijs aanbieden.” Domaines Paul Mas werkt grotendeels biologisch. Jean Claude Mas is ervan overtuigd dat dit beter is voor de wijngaard en voor de smaak van de wijn en hij is dan ook druk bezig om al zijn wijngaarden volledig biologisch te maken.

Schroefdop: minder sulfiet

Jean Claude Mas is een voorstander van de schroefdop. “De wijnen blijven langer fris en fruitig. Doordat de schroefdop de wijn beter tegen zuurstof beschermt, is de wijn minder kwetsbaar voor bederf en hoef je minder sulfiet als conserveringsmiddel toe te voegen.”

Birthe: “Toen we de Arrogant Frog ontdekten, wisten we meteen dat hij bij veel wijnliefhebbers in de smaak zou vallen. Alles klopt aan deze wijnen. Ze zijn vol van smaak, maar niet te zwaar. Ze zijn zacht met een goede structuur. De kwaliteit is constant. Je weet zeker dat je iets goeds koopt voor een aantrekkelijke prijs.”

Arrogant Frog is een scheldnaam van de Engelsen voor de arrogante Fransman die altijd alles beter weet, zeker op wijngebied. Jean Claude is niet arrogant en vindt juist dat hij veel van zijn collega’s uit de Nieuwe Wijnwereld (zoals Australië) heeft geleerd. Hij koos juist daarom deze naam en het kenmerkende etiket met de kikker als knipoog.

Bekijk alle Arrogant Frog wijnen.


38 Reviews

(37 stemmen)
op=op
Arrogant Frog Chardonnay Sauvignon Blanc 75CL
Niet meer beschikbaar

(18 stemmen)
op=op
Arrogant Frog Cabernet Sauvignon Syrah 75CL
Niet meer beschikbaar