Veneto, Italië

inspiration-image

Artikel

Van alle wijnlanden ter wereld heeft Italië verreweg de meeste inheemse druivensoorten. Alleen al in de Veneto kom je tientallen variëteiten tegen waarvan weer allemaal verschillende wijnen worden gemaakt: van de frivole Prosecco tot de statige Amarone.

Vlieg (desnoods in gedachten) naar Venetië, pak de boemeltrein richting het Gardameer en doorkruis de Veneto. Een regio met beroemde steden als Venetië en Verona en wijndorpen die we allemaal kennen van de etiketten: Soave, Bardolino en Valpolicella. Een uitbundig groene streek waar alles groeit en bloeit; en niet in de laatste plaats druiven. Ze groeien in de wijngaarden, maar ook in tuinen en aan pergola’s rondom de villa’s. De druiven gedijen goed in het Noord-Italiaanse gematigde klimaat; soms zelf té goed. Als de wijnbouwer niet drastisch snoeit, wordt de oogst dermate groot dat het ten koste van de kwaliteit van de druif gaat.

Klinkende namen

Corvina, molinara, rondinella, croatino, marzemino, verduzzo, pinot grigio en natuurlijk de glera waar de beroemde Prosecco van wordt gemaakt. Dit is slechts een greep uit het aantal verschillende druivensoorten. Voor veel wijnen worden de druiven gemengd. In bijvoorbeeld een Bardolino zorgt de corvina voor de kersensmaak, molinara voor de frisse zuren en rondinella voor de kracht.

Lichtvoetige wijnen

Op de weelderige, rijke Amaronewijnen na, worden er in de vruchtbare Veneto veel lichtvoetige wijnen gemaakt. Bijvoorbeeld de limoenfrisse Soave, de helderrode Bardolino (boordevol kers en rode bes) en ‘last but not least’ de mild bruisende Prosecco. Het zijn stuk voor stuk wijnen die perfect passen bij de Italiaanse keuken. Denk aan een eenvoudige pasta met tomatensaus, focaccia gevuld met spinazie en ei of een geroosterde ‘bistecca’ met grof zout en wat blaadjes rucola. Maar ook in ons eigen land kunnen we goed met deze wijnen uit de voeten. Zo’n sappige, zoetzure Bardolino doet het heel goed bij een  boerenkoolstamppot. Probeer ook eens een fruitige, lichtkruidige Pinot Grigio bij de zuurkool. Misschien wel de beroemdste wijn uit Veneto is Amarone uit Valpolicella, het gebied ten oosten van het Gardameer. Veel Italianen noemen Amarone de moeder van alle Italiaanse wijnen. Het is een bijzondere wijn gemaakt volgens de ‘appassimento-methode’. Vroeg geoogste druiven worden in speciale, goed geventileerde ruimten uitgespreid om ten minste twee maanden te drogen. Een groot deel van het water uit de druif verdampt en van het ingedikte,  suikerrijke sap wordt de krachtige Amarone gemaakt. Wijnhuis Masi past ook een speciale techniek toe bij de bereiding van haar ‘gewone’ tafelwijnen. Voor bijvoorbeeld hun witte Masianco (zie proefpakket) laat Masi de wijn van de pas geoogste druiven nog een keer gisten met een deel ingedroogde druiven uit hetzelfde oogstjaar. ‘Ripasso’ heet deze dubbele vergisting en die zorgt voor een vollere wijn met meer complexiteit.

Bubbels

Frankrijk heeft Champagne, Spanje heeft Cava en de Italiaanse Veneto is trots op haar Prosecco. Voorheen werd ook voor de druif de naam prosecco gebruikt. Tegenwoordig is de officiele benaming van de druif glera. Prosecco mag alleen Prosecco heten als het uit een aangewezen gebied komt. Het heeft dan een beschermde herkomstbenaming (DOC). Het gebied Conegliano Valdobbiadene mag zich zelfs DOCG noemen, wat nog een stapje hoger is dan DOC. Er zijn twee soorten Prosecco: frizzante en spumante. De meest voorkomende variant, Prosecco frizzante, heeft een wat lagere koolzuurdruk. De tweede gisting vindt plaats in een tank, de wijn wordt gebotteld en afgesloten met een kurk en een touwtje of een schroefdop. Bij Prosecco spumante vindt meestal een tweede gisting plaats op de fles, wat een complexere smaak geeft en meer koolzuur (ook wel ‘mousse’ genoemd). Spumante wordt gebotteld in een stevige fles en, net als Champagne, afgesloten met een champagnekurk en een muselet. Beide soorten Prosecco zijn gemaakt om jong te drinken.

Bekijk alle wijnen uit Veneto

1 Review

(12 stemmen)
op=op
2e fles
halve prijs
Leonardo Pinot Grigio 75CL

1 Review

(19 stemmen)
7.99

4 Reviews

(11 stemmen)
8.99
(41 stemmen)
5.49

1 Review

(9 stemmen)
11.99

1 Review

(1 stem)
2e fles
halve prijs
Bianco Veneto Trebbiano 75CL
2e fles
halve prijs
Rosso Veneto Red Blend 75CL

1 Review

(19 stemmen)
7.99

12 Reviews

(64 stemmen)
9.99

7 Reviews

(170 stemmen)
8.49

7 Reviews

(92 stemmen)
6.79
2e fles
halve prijs
Inycon Cabernet Sauvignon Rosé 75CL

1 Review

(1 stem)
2e fles
halve prijs
Inycon Cabernet Sauvignon 75CL
(1 stem)
2e fles
halve prijs
Inycon Chardonnay 75CL

4 Reviews

(64 stemmen)
8.99

2 Reviews

(22 stemmen)
8.99

6 Reviews

(87 stemmen)
6.49