De opmars van Oostenrijkse wijn

inspiration-image

Artikel

Ineens stond hij overal op de wijnkaart: de Oostenrijkse Grüner Veltliner. Het begon in de toprestaurants en is door de groeiende waardering nu in veel restaurants verkrijgbaar. Terecht, want door Oostenrijkse wijnmakers is er keihard gewerkt aan het imago en de kwaliteit.

Het eerste wat opvalt aan Oostenrijkse wijnen is hun zuiverheid. Vooral de witte wijnen zoals de Grüner Veltliner en de Riesling zijn heerlijk licht en knisperend fris. Niets geen hout of andere vinificatietechnieken en daardoor proef je de wijn in haar meest pure vorm. De rode wijnen van inheemse druiven als zweigelt of blaufránkisch worden gekenmerkt door veel sap, rood zomerfruit en zachte, soepele smaken. Voor deze wijnen wordt wel  regelmatig gebruikgemaakt van houtlagering. Maar de smaak is heel kenmerkend ‘Oostenrijks rood’ en nog steeds zeer fruitig.

 

Grüner Veltliner: kameleon

Een derde van alle Oostenrijkse wijngaarden staat aangepland met grüner veltliner. De belangrijkste reden dat sommeliers van toprestaurants weglopen met de Grüner Veltliner is dat deze wijn zich als een kameleon aanpast aan ‘lastige gerechten’. Pittige Aziatische smaken, romige Indiase curry’s of gerookte, zoute ham. Wonderlijk hoe een en dezelfde wijn zo veel smaken kan hebben. De ene keer haalt een gerecht het kruidige in de wijn naar boven, de andere keer mag de ‘Grüner’ juist al haar frisheid tonen.

 

Domäne Wachau: handwerk

Domäne Wachau is een coöperatie in de Wachau, het meest prestigieuze wijngebied van Oostenrijk, ongeveer 65 km ten westen van Wenen. Bij Domäne Wachau zijn 250 families aangesloten die samen meer dan 2.500 zeer kleine wijngaarden bezitten. De coöperatie betaalt naar kwaliteit en niet naar hoeveelheid. Mechanisatie is door de terrassen op de veelal steile hellingen zo goed als onmogelijk. Snoeien en plukken gaat met de hand. Door het ‘terugsnoeien’ proberen de boeren zo veel mogelijk smaakconcentratie in de druiven te krijgen, want dat bepaalt de kwaliteit waarvoor ze uiteindelijk betaald krijgen. Ook met Riesling worden hier geweldige resultaten behaald. Opvallend is dat Oostenrijkse Rieslings een heel ander karakter hebben dan bijvoorbeeld de Duitse. Je ruikt perzik en appel en je proeft naast de frisse zuren toch een bepaalde rondheid. De Riesling Weissenkirchen van Domäne Wachau is een van mijn lievelingswijnen uit ons assortiment.

 

Oostenrijks rood

Wijnhuis Winzer Krems behoort tot de oudste wijnbedrijven uit Oostenrijk en heeft haar druiven staan in Kremstal, een ander klein gebied, grenzend aan Wachau. We hebben onlangs de Zweigelt aan ons assortiment toegevoegd. De zweigelt, een rode inheemse druif, geeft opvallend soepele wijnen met de smaak van zwarte kersen en de lichte kruidigheid van laurier. De Zweigelt is een bijzondere Cuvée Reserve. De wijn heeft erg veel smaak en is goed te combineren met sterke kazen.

 

Wenen: wijnstad

Wenen is de stad van Sisi, schnit-zels en Sachertorte. Maar wat Wenen ook uniek maakt, is dat het de enige Europese hoofdstad is die midden in een wijngebied ligt. Je kunt bij de wijnboeren aanschuiven en proeven. In het centrum vind je eigentijdse wijnbars en in de restaurants kun je veel wijnen per glas bestellen.

 

Vol, voller, volst

In Wachau hanteerd men voor Grüner Veltliner en Riesling benamingen om de volheid van de wijn aan te geven. Steinfeder: de lichtste wijnen, fris en fruitig, met maximaal 11.5% alcohol. Federspiel: volle wijnen door het hogere suikergehalte van de druiven. Smaragd: De krachtigste wijnen van druiven met het allerhoogste suikergehalte. De wijn blijft echter droog van smaak.Gruner Veltliner Weissenkirchen Steinfeder 75CL
Niet meer beschikbaar