Rijnland Palts, Duitsland

inspiration-image

Artikel

Berlijn, Hamburg en Keulen zijn favoriet bij stedentrippers en foodies kunnen hun hart ophalen tijdens een rondreis in de Duitse wijngebieden. Daar koken jonge chefs de sterren van de hemel en een nieuwe generatie wijnmakers verrast met delicate wijnen.

Duitsland telt dertien wijngebieden, bijna allemaal dicht bij Nederland. De druiven groeien op steile hellingen langs rivieren en de wijnroutes slingeren door vriendelijke dorpjes waar je gemoedelijke Weinstuben tegenkomt maar ook restaurants met een moderne menukaart. Het is vooral die combinatie van oud en nieuw die Duitsland meer dan ooit tot een inspirerende bestemming maakt. Het nieuwe elan geeft Duitsland een verfrissende authenticiteit. En wie weet is dat de reden waarom ook de Duitse wijnen de laatste jaren weer volop in de belangstelling staan.

 

Koning Riesling

De koning van de Duitse druiven is de riesling; 60% van alle riesling in de wereld groeit in Duitsland. Deze wordt er al zo’n zes eeuwen verbouwd en vormt de basis van de meest uiteenlopende wijnstijlen: stil en mousserend, eenvoudig en uitzonderlijk complex, strak droog en honingzoet. Welk type wijn er ook van wordt gemaakt, de rieslingdruif toont altijd zijn eigen gezicht. En dat herken je aan de verfijnde aroma’s van appel en perzik en de unieke, fruitige zuren. Vooral die zuren maken dat elke Riesling, zelfs de zoetste soorten, lichtvoetig overkomt. Die elegantie heeft de druif vanzichzelf, maar ze wordt benadrukt door het koele klimaat in Duitsland. Riesling is en blijft de onbetwiste koning, maar ook in wijnen van andere variëteiten, bijvoorbeeld weissburgunder (pinot blanc in het Frans), spätburgunder (pinot noir), silvaner en müller-thurgau proef je verfijning en frisheid. Kijk op www.duitsewijn.nl voor meer informatie. In het Ahrdal, ten zuiden van Keulen overheerst nu eens niet de riesling, maar de blauwe spätburgunder (= pinot noir) waarvan sappige, fruitige rode wijnen worden gemaakt. De wijnstokken staan er op soms behoorlijk steile hellingen langs de oevers van de Ahr. Een paradijs voor wijnliefhebbers en wandelaars. Via de goed onderhouden wandelroutes kun je het gebied in pakweg drie dagen doorkruisen. De Moezel is het oudste wijnbouwgebied van Duitsland. De  mineraalrijke leisteenbodem, de ingenieuze terrasbouw en het unieke microklimaat (warme dagen en koele nachten) geven de Riesling uit dit gebied een bijzondere finesse en complexiteit. Langs de weg kom je zogenaamde Winzerlokale tegen, kleine uitspanningen bij wijnboeren (= Winzer), waar je terecht kunt voor een glas wijn en een hapje.

Rotsig en stoer

De Nahe is met zijn rotsformaties iets ruiger dan de Moezel en de wijnen zijn iets stoerder van smaak. Het dal van de gelijknamige rivier leent zich voor uitdagende fietstochten. Het klimaat is mild, de variatie in bodemsoorten enorm en daardoor de keuze in wijnen ook. Je vindt er een grote diversiteit aan bodemsoorten: leisteen, zandsteen en vulkanisch gesteente. Op die bodems groeien uiteenlopende druivenrassen, waaronder blauwe rassen als dornfelder en spätburgunder. Wijnbouwers kunnen hier alle kanten op en daarom wordt de Nahe wel het proeflokaal van Duitsland genoemd. Ten zuiden van de Nahe ligt Rheinhessen. Het landschap is hier open en vlakker dan in de Nahe. Dit is de grootste wijnregio van Duitsland en je vindt er een enorm scala aan wijnen. Mainz is het bruisende, historische centrum van de streek en de grote wijnhoofdstad. Karakteristiek voor Rheinhessen zijn de Strausswirtschaften, boerderijen waar wijn geschonken wordt. Je herkent ze aan het bosje bloemen boven de poort. Nog iets zuidelijker ligt de Plats (ook wel Pfalz), een wijnbouwgebied met voor Duitse begrippen een relatief warm klimaat. De Rieslings van hier zijn dan ook krachtiger en voller dan die uit de andere Duitse regio’s. Dwars door de Plats loopt een wijnroute van ruim 80 kilometer. Het meest romantische en sprookjesachtige gebied van Rijnland-Plats is de Romantischer Rhein. Hier liggen de pittoreske dorpen met de karakteristieke vakwerkhuizen. De wijngaarden liggen op steile terrashellingen erboven. Unesco verklaarde dit uitzonderlijke gebied in 2002 tot werelderfgoed. In de Romantischer Rhein draait alles om de riesling, waarvan men hier geurige, pittige wijnen maakt met knisperende zuren. fruitig, met maximaal 11.5% alcohol. Federspiel: volle wijnen door het hogere suikergehalte van de druiven. Smaragd: De krachtigste wijnen van druiven met het allerhoogste suikergehalte. De wijn blijft echter droog van smaak.