Puglia, Italie

inspiration-image

Artikel

Het wordt ook wel het nieuwe Toscane genoemd: het landschap is er glooiend, de knoestige olijfbomen zijn té dik om te omarmen en in de rijke keuken proef je soms zelfs de smaken van het Midden-Oosten terug. En de wijnen… die worden steeds eleganter en verfijnder.

Zoals overal in Italië worden er in Puglia sinds mensenheugenis druiven verbouwd. Het is er droog en heet. Het kost geen enkele moeite om in de niets ontziende zon door en door rijpe druiven te produceren, die krachtige wijnen boordevol alcohol en kleur leveren. Maar door de overdadige warmte missen veel van die wijnen verfijning, fruitige aroma’s en opwekkende zuren, waardoor ze vooral geschikt zijn als mengwijn; een oppepper van schrale, dunne wijnen uit koelere, noordelijk gelegen wijngebieden en als basiswijnen voor vermout. Puglia produceert nog steeds zulke wijnen, maar tegenwoordig  weet men ook hoe het anders kan. Er wordt hard gewerkt aan de kwaliteit. De productie is de afgelopen jaren teruggebracht van 13 miljoen naar 6 miljoen hectoliter en de kwalitatief mindere wijngaarden zijn geschoond.

 Met de hand

Voor het wijnmakers echtpaar Mark Shannon en Elvezia Sbalchiero was Puglia liefde op het eerste gezicht. Van begin af aan geloofden zij in deze streek als leverancier van kwaliteitswijn met een uniek karakter. Zij startten hun wijnhuis A.Mano in het dorpje Bassa Murgia. A.Mano betekent ‘met de hand’. Natuurlijk doen Mark en Elvezia niet alles met de hand, maar de ambachtelijke, traditionele manier van druiven verbouwen en wijn maken is wel wat hen aanspreekt. 

Lokale druiven

Sbalchiero werkte lange tijd als wijnmaker op Sicilië; eveneens een wijnstreek met een zonnig en warm klimaat. Shannon, geboren in Canada en opgegroeid in Californië, werkte als wijnconsultant in Amerika en Europa. Hij geloofde dat het in deze oud-Italiaanse streek mogelijk moest zijn om authentieke, betaalbare wijnen van locale variëteiten te maken. Zij besloten om niet met internationale druivenrassen als chardonnay te werken, maar kozen voor de lokale variëteiten. Voor rode wijn is dat de primitivo die donkerrode, volle wijnen geeft waarin je de zoetzure smaak van vlezige kersen proeft. Primitivo komt in Californië voor als zinfandel, een oude bekende dus van Shannon. Voor zijn witte wijn gebruikt hij fiano: een druif met delicate aroma’s van oranjebloesem en exotische vruchten. Met zijn technische kennis en ervaring als wijnmaker weet hij het beste uit de regionale druiven te halen. Zo plukt hij de fianodruiven bewust voordat ze volledig rijp zijn om lekker veel verfrissende zuren te behouden. Door die druiven bij een extra lage temperatuur te   vergisten, blijven ook de bloemige en fruitige aroma’s bewaard.

Rijke keuken

Puglia staat bekend als het arme zuiden van Italië. Maar de keuken is rijk en puur. Een typische pasta van hier is ‘orechiette’ (oortjespasta) die traditioneel met een saus van groene groenten en ansjovis wordt gegeten. Een andere pasta die we buiten Puglia nergens anders in de laars tegenkomen is ‘bigoli’; een holle spaghetti geserveerd met een  tomatenvleessaus. Bij het aperitief serveert men gefrituurde tuinbonen met zeezout.

Puglia ligt in de hak van de Italiaanse laars. De naam komt van het Latijnse ‘apluvia’ dat ‘gebrek aan regen’ betekent. Ondanks de relatieve droogte is het een vruchtbare regio. Het landschap is tamelijk vlak en grenst voor een groot deel aan de Adriatische kust. Bekende steden in deze regio zijn de havenstad Bari en de mooie barokstad Lecce.

4 Reviews

(55 stemmen)
9.49