Toscane en Piemonte

inspiration-image

Artikel

Er is geen land waar zoveel verschillende wijnen worden gemaakt als in Italië. Een interessant maar complex wijnland, waar je een bijna oneindige ‘wijnontdekkingreis’ kunt maken.

Met ons Italiaanse proefpakket maak je kennis met de twee meest befaamde wijnregio’s van Italië: Toscane en Piemonte. Toscane is met haar Chianti misschien wel het bekendste wijngebied en Piemonte wordt geroemd om haar Barbaresco en Barolo, die ook wel ‘de koning onder de wijnen’ wordt genoemd. Chianti (het gebied ten zuidwesten van de stad Florence) is de naam van een regio met een DOCG, de hoogst mogelijke kwaliteitsaanduiding voor een Italiaanse wijn. Het oudste gedeelte van het gebied heet Chianti Classico. Je herkent de wijnen aan het zwarte haantje op de fles ‘il gallo nero’ zoals de Italianen zeggen. Chianti Classicowijnen werden lange tijd beschouwd als de enige échte Chianti. De omliggende wijngaarden produceerden jarenlang niet meer dan eenvoudige tafelwijnen verpakt in buikflessen met het kenmerkende rieten mandje eromheen. Maar toen de prijzen van de Chianti Classico’s de lucht in schoten, begonnen ook deze omringende wijnmakers te werken aan de kwaliteit van hun wijn. Zoals de wijnmakers uit het dorpje Vinci.

 

Zij sloegen de handen ineen en kwamen met een stevige, sappige wijn met een herkenbare ‘neus’ van zwarte kersen. Ze noemen deze wijn van voornamelijk sangiovesedruiven Chianti Leonardo, naar hun beroemde dorpsgenoot Leonardo da Vinci. Een heerlijke no-nonsensewijn voor bij traditioneel Italiaans eten, zoals een bord spaghetti bolognese of andere tomatengerechten.

 

Als we verder afzakken naar het zuiden van Toscane komen we in het wijnstadje  Montepulciano, waar de beroemde Vino Nobile de Montepulciano vandaan komt. De wijnen in dit gebied worden gemaakt van de druif prugnole gentile, een kloon van de sangiovesedruif. Omdat de beroemde Vino Nobile vrij kostbaar is, is het de moeite waard om zijn minder prijzige jongere broertje te leren kennen, de Rosso di Montepulciano. Ook dit is een serieuze wijn met de smaak van zwarte kersen en bessenfruit en tonen van vanille en cederhout.

 

De rijping op houten vaten is goed te proeven. De aanwezige tannines geven deze wijn een flinke ‘bite’. Drink de wijn bij een mooi stuk rood vlees van de grill. De eiwitten in het vlees hebben de eigenschap de tan nines zachter te maken en daardoor zal de wijn nog beter smaken! Bij Piemonte denkt men meestal direct aan Barolowijn, een prachtige wijn gemaakt van de nebbiolodruif. Het is een beroemde, maar ook een moeilijke wijn. De Barolo heeft namelijk van alles véél: veel zuren, veel tannines en heel veel smaak. Wanneer je ongecompliceerd wilt genieten van een heerlijk glas wijn beveel ik daarom van harte mijn eigen favoriet uit dit gebied aan: de Gavi la Battistina. Een heerlijke witte wijn, gemaakt van de inheemse cortesedruif. Hij is prikkelend zuiver, met veel peer en frisse appel. Een beter aperitief is lastig te vinden!

16 Reviews

(64 stemmen)
8.49

6 Reviews

(30 stemmen)
12.49

23 Reviews

(182 stemmen)
8.99
2e fles
halve prijs
Alasia Piemonte Cortese 75CL
2e fles
halve prijs
Alasia Piemonte Barbera 75CL