Spaanse Rueda

inspiration-image

Artikel

Bijna was Rueda als wijngebied voorgoed verloren gegaan. Gelukkig kwam er net op tijd een edelman voorbij die de vergeten verdejodruif wakker kuste en daarmee de lekkerste witte wijn van Spanje weer tot leven bracht.

Rueda ligt een kleine 200 km ten noordwesten van Madrid. De wijnstreek heeft bloeiende tijden gekend. Rond 1920 kwam daar abrupt een einde aan toen de druifluis phylloxera de wijnstokken verwoestte. Niemand bekommerde zich meer om de lokale verdejo. De druif zou ongetwijfeld vergeten zijn als hij 50 jaar later niet was herontdekt door een wijnproducent uit de Rioja. Deze Marqués de Riscal wilde een witte kwaliteitswijn produceren. Dat lukte hem niet in de Rioja, maar wel in het verder westwaarts gelegen Rueda. De verdejo werd opnieuw aangeplant en bleek zo’n succes dat Rueda in 1980 de officiële DO-appellatie voor witte wijn kreeg.

 

Plukken bij maanlicht

De frisse, uitgesproken fruitige Rueda is het toonbeeld van een nieuwe stijl Spaanse witte wijnen geworden. Voor een deel is al die frisse fruitigheid te danken aan de verdejo, maar het komt ook door een nieuwe manier van werken. De wijngaarden worden ruim opgezet, met brede paden tussen de rijen wijnstokken, zodat er machinaal geoogst kan worden. Dit gaat sneller en gebeurt vaak ‘s nachts of ‘s ochtends vroeg, omdat het dan nog koel is. Dat helpt om de frisheid te behouden. In de kelder werden de oude grote houten vaten  vervangen voor temperatuurgecontroleerde, roestvrijstalen tanks die oxidatie (contact met zuurstof) voorkomen. Oxidatie leidt tot verlies van fruitige aroma’s en verkwikkende zuren en die moeten juist bewaard blijven.

 

Koude winters, hete zomers

In Rueda heerst een continentaal klimaat. De winters zijn streng en lang. Nachtvorst in mei is er niet vreemd. De zomers zijn heet en zonnig, met overdag temperaturen dik boven de 35 °C. ‘s Nachts koelt het behoorlijk af in de hooggelegen wijngaarden. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur heeft een goede invloed op het evenwicht tussen de suikers en de zuren in de druif.

 

Verdejo en viura

Verdejo is de lokale druif en het gezicht van Rueda. Het is een kleine druif met een  opvallend groene schil. Daaraan dankt de druif zijn naam - verde = groen. De Verdejowijn heeft intense aroma’s van bloesem, peer, perzik en vers citroengras. Door zijn knisperende zuren maakt hij een frisse, lichte indruk, maar hij heeft wel degelijk ‘body’. Daardoor is hij behalve als aperitief, heel geschikt om aan tafel te drinken. Hij past bij pittige tapas, vis- en kipgerechten en bij paella. Voor een Rueda Blanco wordt de verdejo met viura gemengd. In vergelijking met de verdejo heeft de viura zachtere zuren en is hij neutraler van aroma, waardoor een Rueda Blanco milder en minder uitgesproken overkomt dan een Rueda Verdejo. Ideaal als borrelwijn en om bij tapas en salades te schenken.

 

Stevige keuken

De keuken van Rueda is lekker stevig. Eenpansgerechten van vlees, vis, groenten en kikkererwten zijn populair. Geserveerd met de lokale rode wijn. Bij de regionale arroz con pollo - rijst met kip - past de Rueda Verdejo perfect. Hoewel Rueda niet aan zee ligt, wordt er veel vis gegeten. Rueda Blanco is een frisse begeleider van de traditionele ovenschotel met kabeljauw, ui en knoflook. 

3 Reviews

(108 stemmen)
op=op
2e fles
halve prijs
El Parador Verdejo 2015 75CL

3 Reviews

(16 stemmen)
2e fles
halve prijs
Palacio Pimentel Rueda Verdejo 75CL

3 Reviews

(39 stemmen)
2e fles
halve prijs
Palacio de Pimentel Rueda Verdejo Viura 75CL
2e fles
halve prijs
Rueda 4R Verdejo 75CL