Nieuw-Zeeland

inspiration-image

Artikel

Weleens een wijn uit Nieuw-Zeeland geproefd? Grote kans dat je op slag verliefd wordt. De betovering zit in de unieke stijl van de wijnen: ze zijn loepzuiver en elegant en hebben een verleidelijk lekkere, intense smaak.

Wijn uit Nieuw-Zeeland weerspiegelt precies wat je verwacht van zo’n groen land omgeven door oceanen. De wijnen zijn fris en schoon, spetteren van energie en hebben ongelofelijk krachtige aroma’s. Al die kenmerken hebben te maken met het klimaat en het terroir (terroir is een verzamelnaam voor de combinatie van bodemsoort, ligging en temperatuurvariaties). Natuurlijk hebben ze ook te maken met het talent van de wijnmakers die in de loop der jaren hebben ontdekt hoe ze de specifieke eigenschappen van hun land kunnen benutten.

 

Avonturiers

Nieuw-Zeeland telt acht officiële wijngebieden, verdeeld over het Noorder- en het Zuidereiland. Op het koelere Zuidereiland ligt onder andere Marlborough, waar de wijnen van Breaker Bay en Yealands vandaan komen. Peter Yealands plantte zijn wijnstokken op de stormachtige punt van het Zuidereiland. Dat was een risico omdat de druiven er kapot konden waaien, maar Yealands zag de wind als een voordeel. Dankzij die zeewind is de gemiddelde temperatuur relatief laag en de rijpingsperiode lang, waardoor de druiven alle tijd hebben om zich te ontwikkelen. Hawke’s Bay, waar Matahiwi Estate ligt, is een van de wijngebieden op het warmere Noordereiland. Eigenlijk is het er te warm voor de pinot noirdruif. Dat er toch zo’n fantastische wijn kan worden gemaakt, komt doordat de krachtige warmte van de zon wordt getemperd door een wolkendek.

 

Het geheim van Dr. Smart

Nieuw-Zeeland heeft een vruchtbare bodem en een warm, vochtig klimaat. Perfect voor groene weiden waar koeien en schapen zich rond en bol grazen, maar niet goed voor druiven. Wijnstokken ontwikkelden zich in die omgeving zo weelderig dat de druiven verscholen raakten achter een uitbundig bladerdek. Door het gebrek aan licht rijpten de druiven onvolledig en smaakten de wijnen groen en onrijp. Dr. Richard Smart, wijnbouwkundige, was degene die vaststelde dat de druiven te weinig zonlicht kregen. Hij adviseerde de plant anders te leiden en fors te snoeien, zodat de druiven in het licht hingen, de plant in balans raakte en de druiven tot optimale rijping kwamen. Dit betekende een grote ommekeer in de smaak van de wijnen.

 

Smaakexplosie

De ‘nieuwe’ smaak van de Nieuw-Zeelandse wijnen veroverde de (wijn)wereld in één klap. Dat gebeurde in eerste instantie met de sauvignon blanc. Nog nooit was er van deze druif een wijn gemaakt met het exotische van passievrucht, het opwekkende van groene kruiden en het rijpe van asperge. Ook typisch Nieuw-Zeelands zijn de ragfijne citruszuren die in je mond knisperend uiteenspatten. Wijn met een explosie aan smaak die de hele wereld heeft ingepakt. Nog steeds is de Sauvignon Blanc het visitekaartje van Nieuw-Zeeland, maar inmiddels hebben ook de Pinot Noir en Pinot Gris veel fans.

 

De smaak van nu

Geurige, frisse wijnen met veel smaak zijn populair. Ze passen bij de keuken anno nu waarin westerse en oosterse ingrediënten en bereidingswijzen worden gecombineerd. Probeer de volle, verfrissende Breaker Bay Sauvignon Blanc eens bij sushi met sojasaus, Yealands Pinot Gris bij gewokte groene groenten met sesamzaad en de Matahiwi Estate Pinot Noir bij een teriyaki van lamsvlees of zalm.

5 Reviews

(16 stemmen)
11.99

1 Review

(25 stemmen)
16.99

10 Reviews

(36 stemmen)
8.99
5.99