Bordeaux (kerstinfo)

De maand december is een échte wijn & spijsmaand met extra veel aandacht voor lekker eten en mooie klassieke wijnen. Vooral rode wijnen als de Bordeaux zijn perfect bij een uitgebreid kerstdiner! Maar hoeveel soorten Bordeaux zijn er eigenlijk? En is een dure bordeaux nou echt beter dan een goedkope? Wij leggen het je uit waarom en waar je op moet letten.

rode wijnglazen

Dure of goedkope Bordeaux: wat is het verschil?

Bordeaux is ook vaak een prima keus bij een uitgebreid kerstdiner. Maar de keuze kan lastig zijn. Bordeauxwijnen zijn er namelijk in alle soorten en maten: je hebt flessen van 5 euro maar ook van 5000 euro.

En ja… wat is precies het verschil, behalve natuurlijk de prijs? Belangrijk is om eerst onderscheid te maken tussen de linkeroever en de rechteroever van de Gironde, de rivier die dwars door de Bordeauxregio loopt. 

Rechter- en linkeroever van de Gironde

Op de rechteroever zijn vooral merlotdruiven aangeplant, die zorgen voor volle, ronde en ietwat rijpere wijnen, zoals de beroemde Saint- Emilion in Pomerol. Saint-Emilion kent Grand Cru’s, maar die zijn in veel gevallen minder kostbaar en zeldzaam dan de Grand Cru Classés uit de Médoc, dat aan de linkeroever van de Gironde ligt. 

Deze Grand Cru Classés worden gemaakt van overwegend cabernet sauvignon en merlot en kennen een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In 1855 werd voor de wereldtentoonstelling in Parijs een lijst opgesteld van de wijnen van Châteaux (wijnhuizen) in de Médoc waarvoor de hoogste prijzen werden betaald.

foto rioja

Prestigieuze lijst: 1e Grand Cru Classés

In deze lijst werd vervolgens nog een strenge hiërarchische onderverdeling gemaakt, van 1er (‘premier’) Grand Cru Classé tot 5ième (‘cinquième’) Grand Cru Classé. Het bijzondere is dat tot op de dag van vandaag die lijst uit 1855 is gehandhaafd! In al die jaren is het slechts één Château gelukt een klasse te stijgen. Dat is Château Mouton-Rothschildt van de invloedrijke baron Rothschildt. Volgens eigen zeggen kreeg dit Château zeer terecht zijn ‘allang verdiende’ officiële Premier-Crustatus.

Nieuwe classificatie: Cru-Bourgeoisclassificatie

Voor de 1er Grand Cru Classés uit de Médoc worden de allerhoogste prijzen betaald. En doordat de vraag het aanbod overstijgt, blijven de prijzen stijgen en worden de wijnen maar al te vaak als statussymbool gekocht. Gelukkig zijn er in de Médoc sinds 1855 heel veel goede wijnhuizen bijgekomen. 

Omdat voor hen niet de mogelijkheid bestond om toe te treden tot de Grand Crus Classé  van de lijst uit 1855, is er een nieuwe classificatie in het leven geroepen: de Cru-Bourgeoisclassificatie. Alle Médocwijnen kunnen jaarlijks meedingen naar deze eretitel. Er wordt blind geproefd door een deskundige en onafhankelijke jury. Een voorbeeld van zo’n wijn met een Cru-Bourgeoisclassificatie zit in het proefpakket van deze maand: de Château Bourdieu, AC Médoc Cru Bourgeois.

De gouden regel in de Bordeaux: koop in slechte jaren de grote namen, koop in goede jaren de kleine châteaux.

Rode wijn ingeschonken

Gewone Médoc: lekker en betaalbaar

Château David is zo’n ‘gewone’ Médoc. Leuk om het verschil te proeven met de Cru Bourgeois! De Château David is iets lichter en vooral ook soepeler van smaak. Tot slot zijn er nog de wijnen met uitsluitend een Bordeauxclassificatie. De druiven voor deze wijnen kunnen uit de hele Bordeaux- regio afkomstig zijn. Château Roc de Cazade is zo’n wijn. Een eerlijk glas wijn, lekker stevig van smaak en door z’n ‘eenvoudige’ AC Bordeauxclassificatie, heel betaalbaar.

Combineer bordeaux bij klassieke kerstgerechten

Een zwaardere bordeaux is de perfecte wijn voor je kerstdiner. Zeker als er klassieke kerstgerechten, zoals gebraden ree, ossenhaas of lamsvlees op het menu staan, want deze wijnen passen daar uitstekend bij. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lamsrack met groene kruidenkorst

Meer wijn-spijs advies voor bij het kerstdiner?

Niet helemaal uit wat je nou gaat eten voor kerst? Haal inspiratie uit meer dan 400 recepten die je bij ons kunt vinden. En als je al een menu hebt maar niet weet welke wijn daar nou bij past, dan helpen wij je ook graag. Hoe? Met onze handige wijn-spijs hulp. Ideaal voor het samenstellen van je kerstmenu!

Proef Bordeaux!

Wij hebben er alvast een aantal voor je klaargezet, of kies zelf uit ons assortiment bordeaux wijnen!1 Review

Gratis bezorgd
Proefpakket Alcoholvrij
Niet meer beschikbaar