Verliefd op de Elzas

inspiration-image

Artikel

De Elzas is pure romantiek! Dat lieflijke en gastvrije van de regio proef je terug in de druiven; in de toegankelijke pinot blanc, de krachtige pinot gris en de weelderige gewürztraminer.

Schilderachtige dorpen, huizen met hout betimmerde gevels en behangen met bakken rode geraniums. En dat allemaal tegen de achtergrond van een dromerig landschap. ‘Alsace’ zoals de Fransen zeggen is een wijngebied in het uiterste noordoosten van Frankrijk. Aan de westzijde wordt het begrensd door de bergen van de Vogezen; aan de oostzijde vormt de Rijn de grens met Duitsland.

Met name de Vogezen zijn van grote invloed op het klimaat. Door de specifieke luchtstromen valt hier de meeste regen en niet in de Elzas. En dat is prettig, want druiven  houden niet van regen. Ondanks de noordelijke ligging is de regio dus relatief droog en heeft opvallend veel zonuren. De Elzas is een relatief klein wijngebied. Het beslaat met circa 13.000 hectare ongeveer 1% van het totale oppervlak aan wijngaarden in Frankrijk. Dat juist dít gebied zo bekend is, zegt dus veel over de kwaliteit van de wijnen.

 

Wittewijnstreek

De Elzas is een echte ‘wittewijnstreek’. Hoewel er Pinot Noir en enkele assemblagewijnen vandaan komen, zijn de meeste Elzassers witte ‘cépagewijnen’, dat wil zeggen wijnen gemaakt van één enkel druivenras. Beroemde druiven uit deze regio zijn riesling, pinot gris en pinot blanc. Riesling is herkenbaar aan zijn frisse zuren; nooit te veel, maar elegant en vaak zelfs een tikje fruitig. Er kunnen tonen van lindebloesem, limoen en acacia in terugkomen. Deze wijn is levendig en expressief en gastronomisch breed inzetbaar. De pinot blanc mag je gerust het werkpaard van de Elzas noemen, vanwege het enorme rendement; veelal meer dan 90 hectoliter per hectare. De pinot blanc is soepel en fruitig met levendige zuren. De ultieme combinatie is natuurlijk die met witte asperges à la  Flamande met beenham, boter en hardgekookte eieren. Maar ook een streekgerecht als de quiche lorraine of een romige curry kan de pinot blanc gemakkelijk aan.

 

Gewürztraminer

De pinot gris met zijn vaak tropische en soms zelfs rokerige aroma’s is de druif met misschien wel de grootste complexiteit. Door zijn kracht en extractie kan een wijn van deze druif probleemloos gecombineerd worden met bijvoorbeeld rood vlees, een stuk paté of zelfs wild. Een andere representant van de Elzas is de gewürztraminer. Dit is een aromatische druif die een wijn oplevert met een zeer uitgesproken smaak en karakter: kruidig, soms zelfs bloemig. Typisch een wijn waar je van moet houden. Om een glas Gewürztraminer goed te waarderen moet je er het juiste gerecht bij serveren: een ‘spicy’ Aziatische schotel of een oriëntaals gerecht waar naast lekker veel kruiden, ook zoete tonen van kaneel of gekonfijt fruit in zitten. 

12 Reviews

(33 stemmen)
12.99

3 Reviews

(27 stemmen)
6.99