Land van Paarl en Steen Nieuwe generatie wijnmakers

Een nieuwe generatie getalenteerde wijnmakers is er de afgelopen jaren in geslaagd Zuid-Afrikaanse wijnen een nieuw elan te geven. Een ontwikkeling waar Zuid-Afrika met recht trots op is.

‘Godzijdank is vandaag voor het eerst wijn geperst uit Kaapse druiven.’ 

Dit zijn woorden uit het dagboek van de Nederlandse gouverneur Jan van Riebeeck, geschreven op 2 februari 1659. Van Riebeeck is verantwoordelijk voor de aanplant van de eerste wijnstokken aan de voet van de majestueuze Tafelberg. Dit was het begin van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, een bedrijfstak die sindsdien alleen maar gegroeid is en ieder jaar meer nieuwe en mooie wijnen oplevert.

Van Constantia tot Paarl

Zuid-Afrika heeft een mediterraan klimaat, met zachte zomers en koele winters. Een ideaal klimaat voor wijnbouw, omdat het ook vrij stabiel is met veel zon, waardoor er ieder jaar voldoende rijpe druiven zijn om goede wijnen van te maken. Daarnaast zijn er ook plaatselijke klimaat- en hoogteverschillen waardoor in het ene gebied een bepaalde druif beter gedijt dan in het andere gebied. Zo maakt de koele zeebries Constantia het perfecte gebied voor het verbouwen van sauvignon blanc. Of worden sauvignon blancdruiven in juist hoger gelegen gebieden aangeplant, zoals het wijnhuis Tokara doet. 

Paarl, het gebied ten noorden, van Stellenbosch, is door z’n warme klimaat weer meer geschikt voor rode druiven als cabernet sauvignon, shiraz en pinotage. Bijzonder in Zuid-Afrika is dat je ook veel wijnhuizen kunt bezoeken. In Stellenbosch kun je bij Tokara in hun geweldige restaurant eten en wijnhuis Lourensford heeft een eigen hotel. In Paarl kun je langs gaan bij het wijnhuis Fairview (La Capra) voor een bezoek aan hun proeflokaal en geitenfarm. Bij bijna elk wijnhuis kun je daarnaast de wijnen proeven.

Lokale helden

Veel internationale druivensoorten als chardonnay, sauvignon blanc en cabernet sauvignon staan ook in Zuid-Afrika aangeplant. De Zuid-Afrikaanse wijnboeren maken daar toegankelijke wijnen van die gekenmerkt worden door veel fruit. Maar Zuid-Afrika’s trots zijn hun ‘eigen’ witte steen en de rode pinotage. Steen is de Zuid-Afrikaanse naam voor chenin blanc. Een druivensoort waar ze bijvoorbeeld in de Franse Loire ook fantastische wijnen van maken. Wijnen van de chenin blancdruif zijn aromatisch met tonen van perzik, abrikoos, honing en frisse zuren. 

Pinotage

Pinotage is een kruising tussen de druivensoorten pinot noir en cinsault. De druivensoort is ontwikkeld door de Zuid-Afrikaanse professor Perold. In wijnen van de pinotage ontdek je bramen, pruimen, een vleugje peper en eucalyptus. Pinotage is een druivensoort die naast zon ook koelte nodig heeft. Voor die koelte zorgen de Atlantische en Indische Oceaan. Hierdoor is de Kaap de ideale plek voor pinotage. De vinificatie van pinotage is niet altijd eenvoudig, omdat je snel wijnen krijgt waarin je overrijp fruit proeft. Maar door de jaren heen zijn de Zuid-Afrikanen meesters geworden fruitigheid. Dat pinotage een bijzondere wijn is bewijst de poëtische tekst boven de ingang van Beyerkloof, het estate van Mr. Pinotage Beyers Truter. ‘Pinotage is the juice extracted from women’s tongues and Lions’ hearts. After having a sufficient quantity, one can talk forever and fight the devil.’

Nieuw Elan

Zuid-Afrika stond lang bekend als een wijnland waar de goedkopere massa-wijnen vandaan kwamen. Tegenwoordig is dat anders, met dank aan een nieuwe generatie wijnmakers. Deze werkt met respect voor het terroir (de specifieke bodemeigenschappen in een stuk grond) en de karaktereigenschappen van de druiven. Veel van hen zijn lid van de Cape Winemakers Guild, een organisatie die 30 jaar geleden in het leven werd geroepen met als doel innovatie van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw en het delen van kennis. Het gilde bestaat momenteel uit 45 Zuid-Afrikaanse topproducenten waaronder: Adi Badenhorst van AA Badenhorst family wines in Swartland (bekend van de Secateurs wijnen), Miles Mossop, die de wijnen van Tokara maakt, en de eerder genoemde Beyers Truter van Beyerskloof. Het zijn innovatieve wijnmakers, die met passie voor hun land de Zuid-Afrikaanse wijnen een nieuw elan hebben gegeven in het maken van uitzonderlijke pinotage, met precies de juiste

blauwe druiven

Duurzaamheidskenmerk

Zuid-Afrika introduceerde in 2010, als eerste, een integrity & sustainability zegel voor zijn wijnen. Het is een speciaal zegel dat niet alleen de kwaliteit van de wijn, maar ook de milieuvriendelijke manier waarop deze gemaakt is garandeert. Dat houdt onder andere in dat de druiven voor 100% afkomstig zijn uit het gebied dat op het etiket vermeld staat, dat wijnmakers zo min mogelijk gebruikmaken van chemicaliën en dat er niet alleen milieuvriendelijk gewerkt wordt, maar er ook voor gezorgd wordt dat de werknemers onder gezonde en veilige omstandigheden werken.

Braai

De Zuid-Afrikaanse ‘braai’ is meer dan een BBQ; het is onderdeel van de cultuur. Het wordt gezien als een echt ‘mannending’. Met een stok in het vuur porren, een goed glas wijn in de hand en discussiëren over de hitte van de kolen en wanneer de ‘boerewors’ omgedraaid moet worden. De Zuid-Afrikaanse braai is een vermenging van vele smaken uit verschillende culturen. Dat proef je terug in de verschillende kruiden waarmee ze het vlees inwrijven.

Wijn van oorsprong

WO staat voor ‘wijn van oorsprong’. Staat deze term op het etiket, dan weet je dat de wijn ook echt afkomstig is uit het gebied dat op de fles vermeld staat en voldoet aan de bijbehorende kwaliteitseisen van dat gebied. Het is vergelijkbaar met de Europese AOP, Appellation d’Origine Protégée, in Frankrijk, en de DOC, Denominazione di Origine Controllata, in Italië.6 Reviews

op=op
Boland Kelder Cab-Sauv merlot 75CL
Niet meer beschikbaar


2 Reviews

op=op
Stellenbosch Drive Chardonnay Viognier Reserve 75CL
Niet meer beschikbaar

3 Reviews

op=op
Boland Chardonnay-Viognier 75CL
Niet meer beschikbaar4 Reviews

Mooi Fonteyn Steen 75CL
Niet meer beschikbaar

3 Reviews

Mooi Fonteyn Droë Rooi 75CL
Niet meer beschikbaar


Mooi Fonteyn Rosé 75CL
Niet meer beschikbaar

1 Review

Goedgevonden Pinotage Rosé 75CL
Niet meer beschikbaar


9 Reviews

Goedgevonden Cinsault Merlot 75CL
Niet meer beschikbaar
1 Review

op=op
Goedgevonden Chardonnay 75CL
Niet meer beschikbaar